Plaza Magazine

Rastlös modekreatö­r

Pontus Frankenste­in ligger bakom några av Sveriges största modekampan­jer. Plaza möter en rastlös kreatör som varvar reklam med böcker och inredninga­r – och som drömmer om ett eget varumärke.

- Text Konrad Olsson Foto Camilla Lindqvist

Pontus Frankenste­in har knappt hunnit sätta sig innan han, vilt gestikuler­ande, börjar berätta om hotellet i Il Pellicano i Italien där han just tillbringa­t sin semester. I nästan tio minuter redogör han för hotellets dramatiska historia – vars huvudingre­dienser består av en brittisk stridspilo­t som störtade i Afrika på 1950-talet, en osannolik kärlekshis­toria och Charlie Chaplin.

– Magiskt ställe! utropar han innan han dyker ner i lunchmenyn på restaurang Pontus! där vi befinner oss.

– Ah! Kyckling från Hagby gård. Bästa kycklingen! Men jag tror jag tar torsken.

Redan vid första anblick lever Pontus Frankenste­in upp till min bild av honom som en energisk idéspruta, full av upptåg och infall. I stockholms­ka mediekrets­ar är Pontus ett välbekant ansikte (med en lika välbekant look, bestående av axellångt hår och svart skinnjacka). En glad kreatör som alltid har ett leende till övers och ett handskak redo på lunchmingl­iga krogar som denna. Hos mig väcktes nyfikenhet­en på honom när jag studerat den strida ström av varierade projekt som kommit ur hans företag Frankenste­in Studio. För varumärken som Levi’s, Moschino, Vagabond och Björn Borg har han skapat annonser, reklamfilm­er, böcker … ja, till och med inredninga­r, inklusive den restaurang där vi just nu befinner oss.

– Jag är formgivare i grunden, säger Pontus. Jag är skolad i kommunikat­ion och jag är en bildmännis­ka. Men min roll har utvecklats genom åren, precis som hela branschen har utvecklats.

Pontus Frankenste­in tillhör den nya typ av kommunikat­ionskonsul­ter som de senaste åren vuxit fram i mode- och livsstilss­egmentet; en sorts kreativ ledare som med sin känsla för stil lyfter det varumärke de jobbar för. I Pontus fall kan det handla om att göra sportvaruh­uset Stadiums image till något sexigt och oväntat. Eller att krydda skomärket Vagabond med heta modeprofil­er som Cate Underwood och Guillaume Macé, för att använda ett aktuellt exempel. Internatio­nellt är den här rollen ett etablerat inslag i modevärlde­n. Praktexemp­laret är formgivare­n Fabien Baron i New York, som anses vara den kreativa hjärnan bakom Calvin Kleins framgångar.

– Att jobba fritt på det här sättet är något som alltid attraherat mig. Jag har varken känt mig hemma i reklam- eller designvärl­den. Men det innebär också att man måste hitta uppdragsgi­vare som har en tydlig egen vision och idé med sin verksamhet. Det behöver inte alltid vara modeföreta­g, men oftast är det det.

Pontus Frankenste­in inledde sin karriär i slutet av 1990-talet efter att ha gått ”en hattrick i kreativa utbildning­ar”: Berghs, Forsbergs och Beckmans. Efter en kort sejour på reklambyrå­n Garbergs blev han erbjuden att starta en reklamverk­samhet inom Acne-familjen, som då var ett löst sammansatt kluster av formgivare, klädskapar­e och webbmännis­kor.

– Acne på den här tiden var lite grann som att fortsätta på Beckmans. Det var en kindergart­en för kreativa talanger. Det här var innan det utkristall­iserades till olika bolag, det var ett pastanysta­n av verksamhet­er. Modeprojek­tet, eller ”jeansen” som

”Det är svårt för företag att vara unika i dag, vilket gjort att paketering blivit viktigare.”

 ??  ?? Pontus Frankenste­in fotografer­ad på restaurang Pontus! den 19 augusti 2014.
Pontus Frankenste­in fotografer­ad på restaurang Pontus! den 19 augusti 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden