Plaza Magazine

Upplever du att förståelse­n för din roll har ökat?

-

vi kallade det, var ganska resurskräv­ande, men skapade mycket av kulturen på Acne. Jag kan känna en tacksamhet över den perioden. Den lärde mig att man skapar sin egen verklighet och att allt är möjligt.

Efter två år på Acne hoppade Pontus av och startade en mer traditione­ll reklambyrå med tre kollegor. Verksamhet­en gick bra, men han längtade hela tiden tillbaka till entreprenö­rsandan från Acne-tiden, och startade till slut eget 2005.

Sedan dess har han förutom otaliga reklamkamp­anjer för svenska modeföreta­g gjort alltifrån böcker för Moderna Museet till koncept för Absolut Vodka och till konsertaff­ischer för Swedish House Mafia. Efter att ha gjort den grafiska profilen åt modehuset Moschinos hotell i Milano vann han uppdraget att förnya varuhuset NK:s skyltfönst­er, något han genomförde tillsamman­s med numera prisade scenografe­n JoAnn Tan.

– Vi fick en förfrågan från NK som efter 25 år ville vitalisera sina skyltfönst­er. Vi hade inte riktigt kompetense­n, men vi var väldigt entusiasti­ska. Plötsligt stod vi där med uppdraget att göra NK:s julskyltni­ng, vilket är den viktigaste på hela året. Då ringde jag JoAnn, som jag arbetat med på Moschino, och lyckades locka henne till Sverige. Det växte till en stor grej och vi gick från 10 till 25 anställda på ett år. Det var spännande, men det blev för slitsamt, så jag sålde skyltfönst­erverksamh­eten till JoAnn och hennes kompanjon. De driver den än i dag, både för NK och för andra runt om i världen.

– Ja, tveklöst. Det blir allt svårare för företag att vara unika i dag, vilket gjort att intresset för tjänster som handlar om paketering och konceptual­isering ökat. Det är så svårt att vara särskiljan­de produkter i dag. Ta Apple som exempel. Vi vet ju att Samsung och HTC har minst lika bra produkter. Men Apple har en väldigt tydlig vision som de jobbar efter, där inget lämnas åt slumpen. Vi vet att när vi öppnar en iPhone-låda så ser det ut på ett visst sätt, känns på ett visst sätt och doftar på ett visst sätt.

Det är samma i modebransc­hen.

– Absolut. Jag tror det var Nicolas Ghesquière [chefsdesig­ner på Louis Vuitton] som sa att den enda rättvisan i modebransc­hen är att varumärken som gör allt rätt – som förutom att designa snygga kläder också förpackar rätt, distribuer­ar rätt, marknadsfö­r rätt – är de företag som det går uppåt i spiralen för. Medan de som börjar tumma på de sakerna går det brant nedåt för. Om du går in i en butik och betalar jättemycke­t för en väska och sedan måste bära hem den i en systemetka­sse, då är det inte lika roligt längre.

Har du något exempel på när du lyckats bäst med det där?

– Den här restaurang­en är ett sådant. Pontus [Fritjof, krögare] och Sven [Hagströmer, finansiär] kom till mig när de hade bestämt sig för att flytta restaurang­en från Gamla stan till city. Det var det enda de bestämt sig för. Sedan satte vi oss ner och jobbade. Kombinatio­nen av Pontus drivkraft, Svens uppbacknin­g och min kreativite­t har lett till en affärsverk­samhet med god omsättning.

– Inom modeindust­rin har det alltid funnits utrymme för den sortens partnerska­p mellan en kreatör och affärsmänn­iska. Du har Tom Ford och Domenico De Sole, Yves Saint Laurent och Philippe Bergé. Man glömmer ofta bort att det bakom varje framgångsr­ik entreprenö­r finns en duktig kreatör – någon som använt sin kreativite­t till att skapa ett nytt affärsområ­de eller en ny produkt.

Vad tror du att dina uppdragsgi­vare söker när de kontaktar dig? Är det för att du förstår affärsdele­n, eller är det för att du kan skapa coola bilder?

– En del attraheras nog av att vi paketerar det bra, men många kommer till oss för att vi faktiskt har gjort skillnad. Alla våra uppdrag har ju en uppdragsgi­vare som vill att vi ska göra skillnad på något sätt, oavsett om det är i attityd eller försäljnin­g. Det handlar inte om min personliga tillfredss­tällelse.

Har du något drömprojek­t?

– Jag tror nog att min drömuppdra­gsgivare är jag själv. Att få starta sitt eget varumärke, det skulle vara spännande.

Är ditt namn verkligen Frankenste­in?

– Ja, det är ett gammalt släktnamn. Min familj vandrade upp hit för längesedan från södra Tyskland, där det finns en by som heter Burg Frankenste­in. Där ska Mary Shelley ha hängt när hon skrev romanen om Frankenste­ins monster.

Så ditt namn har en direkt koppling!

– Ja, det hänger ihop. Och nu har jag mitt kontor i ett gammalt elverk, så man vet aldrig vad som kan hända. Haha! π

”I modeindust­rin har det alltid funnits ett partnerska­p mellan kreatör och affärsmänn­isa.”

 ??  ?? 2007 fick Pontus Frankenste­in uppdraget att inreda restaurang Pontus! i Stockholm.
2007 fick Pontus Frankenste­in uppdraget att inreda restaurang Pontus! i Stockholm.
 ??  ?? Exempel på några projekt från Frankenste­in Studio: kampenjer för Levi’s, Absolut Vodka och Vagabond, med modellen Guillaume Macé från i år.
Exempel på några projekt från Frankenste­in Studio: kampenjer för Levi’s, Absolut Vodka och Vagabond, med modellen Guillaume Macé från i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden