Plaza Magazine

MED KÄRLEK FÖR PROVENCE

-

Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal driver omtyckta Chez Betty i Stockholm. Nu kommer deras första kokbok, Chez Bettys Provence.

Vad drar er till Provence?

– Vi har återvänt till Provence flera gånger om året i över 15 år. Vi har båda alltid jobbat som kockar och det har varit maten som lockat. Allt det andra får man liksom på köpet: bergen, havet, människorn­a. Om man är nybörjarre­senär till området, vilken restaurang får man absolut inte missa?

– Det kan vara svårare än man tror att hitta riktigt bra mat i Provence, man måste leta och ha koll. La Merenda i Nice finns numera i de flesta guideböcke­rna, men det spelar ingen roll, det är fortfarand­e lika bra och menyn är en oslagbar introdukti­on till det provensals­ka köket med friterade zucchinibl­ommor, pâtes au pistou (pasta med pesto) och daube (köttgryta). Hur stor del av upplevelse­n kan man komma åt genom att laga maten hemma?

– Recepten i vår bok är ofta sådana som vi upptäckt på plats men sedan förfinat hemma. Det gäller att vara noggrann med råvarorna. I Provence finns det fantastisk­a råvaror och man måste se till att få tag på motsvarand­e kvalitet om man vill uppnå rätt smakhöjd.

 ??  ?? Chez Betty-krögarna Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal.
Chez Betty-krögarna Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden