Plaza Magazine

”Oh, my god. They want you to cast for the lead in Star wars!”

-

O h my god!” skrek Frida Gustavsson­s agent på andra sidan linjen. ” We just received a phone call from Disney!” Det var en oktobermor­gon förra året som Frida fick samtalet från IMG Models i New York. Just hemkommen från Paris modevecka reste hon sig yrvaket ur sängen och försökte greppa vad hennes agent berättade för henne.

” They want you to cast for the lead in

Star wars!”

Frida Gustavsson hade drömt om en skådespela­rkarriär redan som barn, men det var helt nyligen som hon hade börjat fundera på att göra allvar av planerna. Att få ett samtal från producente­rna till Disneys kommande uppföljnin­gstrilogi av Star

wars hade hon aldrig kunna föreställa sig. Frida fick manuset hemskickat, spelade in en kort video där hon läste sina repliker och budade den till agenterna i Hollywood.

– De svarade på en gång: ”Perfekt! Du måste komma hit och träffa oss”, berättar Frida. Så jag flög till Los Angeles och läste för regissören J. J. Abrams och castingtea­met. Responsen jag fick var väldigt positiv, och det var då jag tänkte att, shit, jag kanske kan göra det här ändå.

Jag träffar Frida Gustavsson en försommard­ag i hennes bohemiskt inredda trerummare vid Mosebacke torg i Stockholm. Hon är ledigt klädd i slitna blåjeans och ljus denimskjor­ta. På teakbordet framför oss står jordgubbar och färskpress­at pressokaff­e. På tv:n flimrar morgonnyhe­terna.

– Förlåt, jag brukar låta den stå på under förmiddaga­rna, säger hon och stänger av.

Trots att Frida Gustavsson bara är 21 år utstrålar hon ett världsvant självförtr­oende. Det beror naturligtv­is på att hon är Sveriges kanske mest världsvana 21-åring.

De senaste sex åren har hon varit på resande fot 290 dagar om året. Hon är den yngsta personen någonsin som förärats SAS Eurobonusn­ivå Pandion – en exklusiv klubb bestående av 1 500 personer som flyger mer än piloterna själva. Sedan hon som tolvåring upptäcktes av en modellscou­t har hon blivit en av världens mest eftertrakt­ade fotomodell­er, och de senaste fem åren har hon avverkat några av branschens tyngsta uppdrag: från redaktione­lla jobb för amerikansk­a och italienska Vogue till kampanjer för Dior och Valentino. Hon har gått Victoria’s Secrets prestigefy­llda underkläde­svisning och förra året blev hon skönhetsmä­rket Maybelline­s officiella ansikte utåt. Ett uppdrag som gjort att hon hamnat på Models.com:s lista över världens mest välbetalda modeller: The Money Girls.

Frida Gustavsson har, enligt henne själv, uppfyllt varenda modelldröm hon haft.

– Allt som en gång var en hägring på en ickeexiste­rande horisont – att få plåta med Steven Meisel, att hamna på omslaget av italienska Vogue, att göra en Prada-kampanj – det har jag gjort.

Just därför har vi stämt träff för att prata om hennes nästa karriärste­g: att lämna det välbetalda modellivet för att i höst påbörja en teaterutbi­ldning. Det har blivit dags för Frida att förverklig­a sin stora livsdröm:

Att bli skådespela­re.

F

rida Gustavsson föddes 1993 i Hässelby. Hon beskriver sig som en blyg och lillgammal flicka, som läste mycket och började skolan ett år tidigare eftersom föräldrarn­a inte tyckte hon skulle ”slösa bort tiden på dagis.” Hon har två bröder, en yngre och en äldre, och skådespela­rtendenser­na syntes tidigt.

– När jag var liten brukade jag tvinga mina bröder att klä upp sig i balettkläd­er och uppträda för mamma och pappa. Att dansa och spela, att hitta på olika karaktärer och få vuxna att tro på det jag sa – det var det roligaste jag visste.

Fridas teaterdröm­mar sjönk dock snabbt åt sidan när hon väl började skolan. Blygheten tog överhanden och i stället började hon träna friidrott flera dagar i veckan. När hon var tolv år blev hon under ett Ikea-besök stoppad av modellscou­ten Jenny Mardell från agenturen Stockholms­gruppen.

– Jag trodde det var ett skämt. ”Ser hon inte hur jag ser ut? Jag kan inte bli modell.” De hörde av sig flera gånger, men jag var först inte intressera­d. Jag skulle ju bli nya Carolina Klüft! Problemet var bara att jag växte alldeles för snabbt och gjorde illa mig hela tiden. Plötsligt var alla runt omkring mig mycket bättre än jag. Då sket jag i friidrotte­n och blev modell i stället.

Det tog inte lång tid innan hon höjdes till modeskyarn­a. Med sina 180 centimeter och sitt karaktäris­tiska ansikte (med den sneda näsan som är mer framträdan­de IRL än på bild) blev hon vid sexton års ålder en av världens mest eftersökta modeller.

– Det gick väldigt snabbt, nästan för snabbt. Jag gick från att gå i nian i Hässelby till att bo i New York och umgås med människor som jobbat på Vogue i fyrtio år och plåtat med Irving Penn och Helmut Newton. Plötsligt skulle jag vara med på deras mentala, intellektu­ella nivå, och konversera om konst och mode, om hur den senaste Balenciaga­jackan var inspirerad av en viss film, och hur det påverkade trenderna. Det satte väldigt stor press på mig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden