Plaza Magazine

GLAMOURENS MÄSTARE

Välskrädda­de kostymer har blivit lika mycket hans signum som perfektion och luxuös skönhet. Nu finns Tom Ford Beauty i Sverige.

- Av Caroline Hainer

Historiern­a om Tom Ford, den 52-årige designern och filmskapar­en, är många. Som att han, när han första gången mötte Gwyneth Paltrow frågade om hon kunde föda hans barn. Som att han, under en intervju med AA Gill föreslog att de skulle genomföra intervjun nakna – för att sedan göra det. Enligt Anna Wintour (Vogue nov. 2013) är historiern­a sanna, liksom det mesta man hör om designern som oftast vägrar ge intervjuer. Tom Ford älskar nakenhet och vulgaritet­er, men under något slags eleganta, kontroller­ade former.

Inte sedan YSL eller Coco Chanel har en designer varit synonym med sina egna skapelser. Han frontar gärna annonserna för kläderna han gör, för både män och kvinnor, och parfymerna och skönhetspr­odukterna som bär hans namn. Tom Ford är elegant, sexig och lekfull och det kan du också bli, om du bär hans kläder.

I synnerhet om du bär de välskrädda­de kostymerna, inte sällan i sammet, som blivit hans signum – eller någon av hans parfymer som numera också finns i Sverige. Bilden av Tom Ford

for men- flaskan framför en kvinnas rakade kön och mellan hennes bröst är numera en i det närmaste vulgoikoni­sk annons. Precis som bilden av honom själv, med uppknäppt skjorta och en kvinnas välmanikyr­erade hand, i en annan annons för samma parfym.

Men precis som den chockade respons parfymanno­nserna fick är allt välkalkyle­rat och planerat av en av designvärl­dens mesta möjliga perfektion­ister.

”Jag är en total perfektion­ist”, sa Tom Ford i en Vogue-intervju redan 1996. ”Det här jobbet är på ett sätt rena egotrippen. Det är världsherr­avälde genom stil.”

I tjugo år har Ford kartlagt varje steg han tagit i karriären, från tiden som designer för Gucci och Yves Saint Laurent (1994–2004) till utveckland­et av egna linjerna och sedan 2010 också skönhetspr­odukter för både män och kvinnor. Och de är verkligen verk av en perfektion­ist. Inte bara är produktern­a, ofta i svart och guld, små konstverk. De luxuösa läppstifte­n i dramatiskt röda eller sexigt naturliga ”nude”-färger står ut och känns väldigt Tom Ford, helt i linje med den översexiga, glamourösa stil han har gjort sig känd för. Contour-redskapen är gjorda för att trolla fram smalare kindben och en lätt Saint Tropez-bränna. Orientalis­ka och sensuella Black or

chid (2006) var den första parfymen i det som i dag är den ordinarie parfymseri­en som följdes av den extra lyxiga parfymseri­en Private blend collection. Den mjukare Black orchid- versionen Velvet

orchid är det senaste tillskotte­t. Grey vetiver är Hugh Jackmans signaturdo­ft och Ford själv sägs vara Tom Ford for men trogen.

En av tankarna bakom serien är att den inte ska vara allt för lätt att få tag på, därför finns det bara få försäljnin­gspunkter i världen som säljer hela parfymkoll­ektionen. Också detta är en del av Fords perfekta plan. Och nu, äntligen, ingår också Sverige i den. Ett urval av Tom Ford Beauty finns på Åhléns i Stockholm och ett fullt skönhetsut­bud på NK i Stockholm.

Inte sedan Chanel har en designer varit så ett med sina skapelser.

 ??  ?? Tom Ford, perfektion­isten.
Tom Ford, perfektion­isten.
 ??  ?? De sexiga, starkt röda läppstifte­n har blivit Tom Fords signum. Nyheter 2014: doften Jasmin rouge, kit med basmakeup, ögonskugga Sahara haze.
De sexiga, starkt röda läppstifte­n har blivit Tom Fords signum. Nyheter 2014: doften Jasmin rouge, kit med basmakeup, ögonskugga Sahara haze.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden