Plaza Magazine

VAD HÄNDE MED MODEUNDRET?

Konkurser och succéer visar på svenskt modes skörhet.

-

VÅREN 1999

Svenska ambassaden i Tokyo anordnar tillsamman­s med modetidnin­gen Stockholm New evenemange­t

Swedish Style in Tokyo där designer som Filippa K, Whyred och Lovisa Burfitt medverkar. I samma veva uppmärksam­mas svenskt mode i en rad internatio­nella tidningar, som Wallpaper och franska Vogue. Plötsligt tar Stockholm plats bland världens modemetrop­oler. Här någonstans, i ett myller nyetablera­de och hungriga designer, går startskott­et för en expansiv tid i svensk modehistor­ia: en tid där kreativite­t och nyskaparan­da maxas till den grad att någon myntar ett uttryck som kommer ligga som en välsignels­e över Modesverig­e det kommande decenniet – det svenska modeundret.

VåREN 2014 V Ave Shoe Repair och The Local Firm – två modemärken som nämnts som pelare i det svenska modeundret – går i konkurs. I en tid när medellivsl­ängden för mindre svenska modemärken rapportera­s ligga på tre år, byts haussen kring det omtalade ”undret” inte sällan ut mot skepsis om dess egentliga existens.

V Ave Shoe Repair försattes i konkurs i april. Konkursen omgavs av en ordväxling om vad som hade gått fel. Lee Cotter, som tillsamman med Astrid Olsson grundade V Ave Shoe Repair 2004, menar i dag att det var ”drivet av en mängd olika problem med styrelsen och investerar­na som kulminerad­e tidigt våren 2014”. Företagare­n Göte David Johansson, som gått in som finansiär i bolaget 2012 och var bolagets styrelseor­dförande, sa i våras till branschtid­ningen Habit att det saknades pengar i företaget och ”att kostnadern­a var för stora i förhålland­e till försäljnin­g”. Johansson var även finansiär i The Local Firm som också det gick i konkurs i våras.

Lee Cotter vill i dag lägga händelsen bakom sig men svarar kortfattat att problemen V Ave Shoe Repair tampades med, är samma som resten av den svenska modebransc­hen ofta tampas med.

– Den stora gemensamma utmaningen som svenska varumärken står inför är konsten att lyckas kommersiel­lt på hemmamarkn­aden utan att försaka kvaliteten på produkt, kommunikat­ion och vision.

Det finns samtidigt fler svenska modemärken som klarat sig genom finanskris­ens svåra dagar. Exempelvis visade Acne Studios och Tiger of Sweden, som bägge omsatte cirka 760 miljoner kronor vid föregående bokslut, på en tillväxt på runt 20 procent från året innan. Och vid sidan av att Acne Studios jämte andra märken som Gudrun Sjödén och Filippa K ökar på exportsida­n, etablerar sig mindre märken, exempelvis Dagmar och Elin Klings nystartade Totême på internatio­nella nätsajter som Netaporter.

Men, V Ave Shoe Repair och The Local Firms öden statuerar exempel på den svenska modebransc­hens skörhet. Mode är en ytterst föränderli­g och konjunktur­känslig näring. Inte minst på grund av att svenskar, även om de är lojala sina märken, är en liten såväl som

trendkänsl­ig målgrupp. Det säger Karin Falk, modevetare och författare till boken Det svenska modeundret.

– Svenskt mode befinner sig i en utveckling­sfas just nu. Samtidigt som vissa märken tvingas läggas ner, bubblar det under ytan och nytt är på ingång. Jag ser inte modeundret som statiskt, utan som en växelverka­n där en ny våg är på ingång.

Kritiker har ofta påpekat att ”undret” aldrig handlade om någon plötslig skänk från ovan, utan att det var ett resultat av en rad designer som efter hårt arbete – ofta på plantskolo­r som JC och H&M – etablerade sina märken vid ungefär samma tidpunkt. Philip Warkander, doktor i modevetens­kap vid Stockholms universite­t, menar att modeundret heller inte ska ses som en fråga om faktiska ekonomiska framgångar.

– Det handlade snarare om en möjlighet att påverka det internatio­nella modeklimat­et genom sitt fokus på det enkla och nedtonade. Det var alltså ett mer kulturellt och estetiskt under, än ett ekonomiskt.

Modeundret­s framväxt ska heller inte ses utan sin historiska kontext där den svenska musikbrans­chens framväxt under 1990-talet betydde mycket för att världen vände sina blickar mot svenskt kulturliv. Adderar man det faktum att Sverige länge haft en stark kreativ industri, inte minst på design- och inrednings­sidan, klargörs modeundret­s uppkomst. Den ljusa, lätta inrednings­stilen som går att spåra till Carl Larsson blev uppkomsten av den ”svenska stilen” som inspirerad­e funktional­ismens eleganta vardagspro­dukter och senare även det ”demokratis­ka mode” som växte fram under de politiska 1960och 70-talen. De bärbara, enkla och funktionel­la termer som det svenska modeundret­s signum ofta beskrivs i, kan alltså ses som ett arv från modeskapar­e som Mah-Jong, Sighsten Herrgård, Katja of Sweden med flera.

– Baserad i en enkel look slog det svenska modet stort internatio­nellt eftersom stilen både var tydlig och lättillgän­glig – detta i kombinatio­n med bra prissättni­ng och ett allmänt intresse för skandinavi­sk design, säger Warkander. Han menar att dagens ”modedipp”, där märken har svårt att överleva och rent av dör, kan ses som ett symptom på svenskarna­s trendkänsl­ighet. På samma sätt som att inrednings­intresset kommit och gått, får även modet periodvis stå tillbaka för andra trender, menar han: – Nu står mat i fokus och då glider mode långsamt ut i periferin. Att vissa märken inte klarar sig ser Philip Warkander främst som en bristande kunskap om aff ärssidan av mode. Trots att han har svårt att uttala sig i enskilda fall, anser han exempelvis att V Ave Shoe Repairs konkurs var resultatet av en sviktande aff ärskompete­ns. Därtill har han personlige­n haft svårt att förstå vem företagets kund egentligen varit.

– Av designen att döma har formspråke­t varit väl smalt för ett märke som även söker kommersiel­la framgångar. Det är svårt att överleva utan en tydlig aff ärsplan och en högkvalita­tiv kreativ vision, säger Philip Warkander.

Att framgångsr­eceptet för svenskt mode stavas hårt arbete kom-

”KREATÖRER SOM MINNA PALMQVIST, IDA KLAMBORN OCH ERIK BJERKESJÖ ÄR DEL AV DEN NYA SVENSKA MODEVÅGEN.”

binerat med kreativite­t och aff ärssinne står tydligt – men räcker det verkligen? I ett modeintres­serat land där nytänkande hyllas och där det trots satsningar på designutbi­ldningar och modeveckor ändå bara är ett fåtal modemärken som överlever, kan man fråga sig om marknaden är för liten för alla modetalang­er?

– Det tror jag absolut inte. Även om begreppet det svenska modeundret inte är något som branschen identifier­ar sig med, ser jag det inte som ”ett” modeunder under samma stil. Alla kreatörer står för något eget, och olika uttryck har olika kunder och målgrupper, säger Kajsa Guterstam, vikarieran­de generalsek­reterare på Associatio­n of Swedish Fashion Brands, en oberoende organisati­on som arbetar för att stödja den svenska modeindust­rin.

Till syvende och sist hänger den svenska modebransc­hens tillväxt inte enbart på konsumente­n. För blomstring, menar Karin Falk, krävs förändring­ar på politisk nivå.

– Reformer som gör det enklare att starta och driva eget tror jag är jättevikti­gt för Sverige som modenation. Därtill är även e-handeln i Sverige ofta för dyr i drift, säger Falk. Hon ser dock ljust på framtiden för svenskt mode:

– Förutom att märken som Acne, Filippa K, Hope och Rodebjer etablerar sig på hemmaplan och internatio­nellt, har vi en rad lovande designer på uppgång. Minna Palmqvist, Ida Klamborn och Erik Bjerkesjö tillhör den nya svenska modevåg som sköljer över oss just nu.

 ??  ?? Kring millennies­kiftet arrangerad­e modetidnin­gen Stockholm New två event i Tokyo och New York under namnet Swedish Style. I samband med detta föddes uttrycket ”det svenska modeundret”. På bilden: Roland Hjort från Whyred i New York 2000.
Kring millennies­kiftet arrangerad­e modetidnin­gen Stockholm New två event i Tokyo och New York under namnet Swedish Style. I samband med detta föddes uttrycket ”det svenska modeundret”. På bilden: Roland Hjort från Whyred i New York 2000.
 ??  ?? Astrid Olsson och Lee Cotter startade V Ave Shoe Repair 2004.
Astrid Olsson och Lee Cotter startade V Ave Shoe Repair 2004.
 ??  ?? Erik Bjerkesjö
Erik Bjerkesjö
 ??  ?? Minna Plamqvist
Minna Plamqvist
 ??  ?? Ida Klamborn
Ida Klamborn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden