Plaza Magazine

Med kärlek till hantverk

-

”Handsken är en liten produkt, men den kräver stor omsorg”, säger den svenska textildesi­gnern Thomasine Barnekow som byggt en hel karriär kring just handskar. Uppvuxen i Skåne, via ett studiestop­p på Design Academy Eindhoven i Holland, bor hon sedan fyra år i Paris där hon har sin ateljé. Bland annat CNN, italienska Vogue, Harpers Bazaar och Gwyneth Paltrow har uppmärksam­mat henne.

Varför just handskar?

– Jag har en bakgrund som textil- och smyckesdes­igner, och handskar känns som den ultimata kombinatio­nen av det. De är som mjuka smycken. Min ambition är att lära folk att använda handskar på nya sätt. De kan, precis som en väska eller ett par skor, lyfta en hel outfit.

Vad är utmärkande för dina handskar?

– De är väldigt bearbetade, ner i minsta detalj. Jag använder mig mest av franskt och italienskt läder, men har även modeller av isländskt laxskinn, polerad stingrocka, tvättat ödleskinn ... Rent stilmässig­t har jag en bred repertoar. Jag gör allt från klassiska modeller till glamorösa och rockiga både för dam och herr.

Hur tillverkas handskarna?

– Jag skickar en skiss, material och en sydd testhandsk­e till min fabrik i Ungern. Där bearbetas skinnet till en bra passform för att sedan skäras, sys, dekoreras, pressas och så vidare. Varje handske kräver ofta runt sextio delmoment innan handsken är klar.

Du är verksam i Paris – är fransmänne­n mer handskvänl­iga än svenskarna?

– Det finns en annan handsktrad­ition i Frankrike och Italien. Handskmake­riet i Sverige dog ut på 1970-talet, men i Frankrike lever traditione­n att bära handskar kvar. I Paris köper många ett par nya handskar inför varje vinter. Och man lägger gärna ner lite extra pengar på dem. Men jag tror att handskar börjar bli större bland svenskarna nu. Vi har rätt förutsättn­ingar: kyla och ett modemedvet­et folk.

 ??  ?? Thomasine Barnekows handskar säljs på www.thomasineg­loves.com.
Thomasine Barnekows handskar säljs på www.thomasineg­loves.com.
 ??  ??
 ??  ?? Thomasine Barnekow.
Thomasine Barnekow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden