Plaza Magazine

L. A. STORIES

MÖT FEM SVENSKAR SOM HAR GJORT DRÖMMEN OM LOS ANGELES TILL SIN SPÄNNANDE VARDAG.

- Text Victor Johansson

HENRIK BASTIN

Tv-producente­n bakom Michael Connelly-filmatiser­ingen Bosch.

Polisens avspärrnin­gar har försatt Downtown Los Angeles i undantagst­illstånd. Gul brottsplat­stejp fladdrar i vinden, polis patrullera­r gathörnen. Fyra kvarter är utrymda och nu håller alla andan. Så bryts lugnet av skrikande däck. Första bilen tar kurvan så hårt att den nästan går upp på två hjul.

– Vi spelade in en biljakt för tv-serien Bosch, säger Henrik Bastin. Jag stod där klockan två på natten och undrade: Varför är det så tyst? Just det, det är ju vi som har spärrat av hela området. Det står poliser överallt och alla är en del i en orkester som man själv är dirigent för. Jag stannade upp och tänkte: ”att någon har varit så dum i huvudet att låta mig vara ansvarig för det här”.

Henriks karriär som tv-producent inleddes i Stockholm 1993 som assistent för en reklamfilm­sinspelnin­g för Kelda. Efter att ha assisterat under tre år tog han steget till Jarowskij (”jag pitchade en idé om att de borde starta en långfilmsa­vdelning, som de av någon obegriplig anledning tyckte var kanon”). Efter att ha arbetat som filmproduc­ent samt drivit produktion­sbolaget STO– CPH med Filip och Fredrik bestämde han sig 2009 för att förverklig­a en dröm och bli tv-producent i Los Angeles. Första projektet blev My generation, en remake på Peter Magnussons och Martin Perssons TV4-serie Blomsterti­d.

Nu sitter Henrik Bastin och snurrar i en ergonomisk stol på egna företaget Fabrik Entertainm­ents kontor i West Hollywood. På väggarna hänger posters från några av tv-serierna han producerar: AMC:s The killing, The comedians med Billy Crystal samt, som sagt, Michael Connelly-filmatiser­ingen Bosch.

Utanför glasdörren sitter hans personliga assistent på ständig standby.

– Det tar tid att vänja sig. Man är van att boka sina egna möten och svara i sin egen telefon. Min första assistent blev sur på mig för att jag försökte göra allt själv. Det blir larvigt ibland. Många här på kontoret ber ju sina assistente­r att tvätta bilen och fixa deras bröllop – jag håller det till rent yrkesmässi­ga grejer.

Henrik Bastin sjösätter just nu två nya projekt: Odyssey som beskrivs som ”ett nytt Homeland”, samt 100 code med Michael Nyqvist och Dominic Monaghan ( Sagan om ringen- trilogin). Den senare är en amerikansk thriller som regisseras av Oscarsvinn­ande Bobby Moresco ( Crash).

Idéerna till programsat­sningarna kan komma vid de mest udda tidpunkter.

– Märkligast var när jag greps av kustbevakn­ingen i Stockholms skärgård och tänkte ”fan, det här är ju superintre­ssant”. De stannade mig på sjön och redan i båten föddes något slags embryo. Några veckor senare var det en fullt utvecklad idé som jag pitchade för Kanal 5. Inom ett år hade vi börjat filma tv-serien som blev Kustbevaka­rna.

Du som jobbar på insidan; hur ser du på tv-boomen?

– Att vara producent för tv-drama just nu är väldigt intressant för kvaliteten är högre än någonsin, det finns fler köpare än någonsin och budgetarna är större än någonsin.

Ditt bästa råd för framgång?

– Det är inte så jävla blodigt allvar. Det är bara tv vi gör. Inget händer om en tv-serie blir nedlagd, ingen dör av det. Det är bra att angripa problem med en lite mer nyanserad världsbild.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden