Plaza Magazine

MALIN SANDBERG

Skådespela­rtalangen som ser drömmen om Hollywood ta form.

- Text Niklas Malmborg

Malin Sandberg kan mycket väl vara nästa svenska skådespela­rstjärna. Tjugofemår­ingen från Stockholm är på god väg att etablera sig i sina drömmars stad. Här känner hon sig hemma med andra L.A.-svenskar som Jennifer Åkerman, Steve Angello och Isabel Adrian. Hon hänger med Glee- ensemblen, sätter upp teaterpjäs­er med en Sons of anarchystj­ärna och pendlar mellan röda mattan, provspelni­ngar och möten.

Fast så har det inte alltid varit. För tre år sedan satt Malin på sitt kontorsjob­b på en marknadsfö­ringsbyrå i Stockholm. Hon trivdes, men visste att hennes rastlösa själ inte hörde hemma framför en datorskärm. Sedan barnsben hade hon närt en dröm om Los Angeles och skådespele­riet utan att våga ta klivet. Det kändes för pinsamt att prata högt om det.

– Jag spelade teater som barn och älskade det. Jag hade lätt för mig på scen, men sedan slutade jag i tonåren när det blev viktigare med kompisar och fester. När jag väl började drömma igen hade jag tappat modet.

En spontan ansökan till Stella Adler Academy of Acting i Los Angeles 2011 ändrade allt. I dag är hon utbildad skådespela­re och ser fram emot en vinter kantad av provspelni­ngar, teaterupps­ättningar och spännande filmprojek­t.

– Ingen dag är den andra lik. Jag kan gå på en audition eller till stranden, läsa en pjäs eller gå på middag. Det är lätt att ha kul här, men samtidigt arbetar jag varje dag för att karriären ska gå framåt. För varje dörr som öppnas kan vad som helst hända.

Redan efter några månader i L.A. festade Malin med Hollywoode­liten och hade nummer i telefonbok­en som hon aldrig kunnat drömma om. Men för att komma någonstans här krävs hårt och mycket arbete.

– Många här blir deprimerad­e efter examen. Det är så himla tufft. Jag har haft en positiv inställnin­g, tar egna initiativ och försöker se varje audition som en del i en inlärnings­process. Jag är lite av en hippie och tänker att den energi du utstrålar kommer tillbaka till dig.

I vinter producerar Malin pjäserna Laundry and bourbon och Lone star på Stella Adler Theatre i Hollywood, och spelar en huvudroll i den ena. Regisserar gör Douglas Bennett, känd från tvsuccén Sons of anarchy och filmen Gone in 60 seconds, som även medverkar på scen. Samtidigt söker en manusförfa­ttare pengar till en långfilm där huvudrolle­n är skräddarsy­dd för Malin och hon har just hört från en regissör till en stor, kommande independen­tfilm.

– Han hörde av sig personlige­n efter att ha sett min online-audition och ville att jag skulle komma in och provfilma, så jag ska dit på fredag. Det har verkligen börjat hända saker de senaste månaderna och det känns som att 2015 kommer att vara mitt år, skrattar hon.

” JAG ÄR LITE AV EN HIPPIE OCH TÄNKER ATT ENERGIN DU UTSTRÅLAR KOMMER TILLBAKA TILL DIG.”

 ?? Foto Daniel Månsson ??
Foto Daniel Månsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden