Plaza Magazine

KARZAN KADER

Regissören som gör debut i Hollywood med filmen Man of war.

- Text Victor Johansson

När Karzan Kader ringer på hos Hugh Jackman i West Village i New York har han en lång och krokig vandring bakom sig. Över slagfält i Kurdistan där vänner stupade av kulor runt omkring honom, via en smuggelbåt till Europa och en uppväxt i Sverige där en bilolycka höll på att kosta honom livet som tjugofyraå­ring, och sedan tillbaka till Kurdistan 2012 för att filma debutfilme­n Bekas i korselden från några av regionens värsta upplopp.

– Jag kämpade i fyra månader med att få tag på Hugh Jackman till min nya film Man of war. Till slut skrev jag ett personligt brev och inom några dagar ringde hans agent upp: Hugh Jackman vill bjuda hem dig till New York. Jag var supernervö­s, men det blev ett väldigt fint möte där jag berättade om mitt liv. Det slutade med att han ville skypa med min familj.

Som flykting från Kurdistan var drömmen att arbeta med film ett sätt att ta sig igenom barndomen. Han sökte till Dramatiska institutet i Stockholm 2007 för att utbilda sig till regissör och gled tämligen enkelt genom intagnings­proven. Men, dagen innan sluttestet var han med om en bilolycka. Förtvivlad över att missa intagninge­n gjorde skolan ett undantag. Skådespela­re och kameramän kom till sjukhuset och Karzan regisserad­e från sjuksängen. Han antogs till skolan och filmade tre år senare examenspro­jektet, kortfilmen Bekas i Kurdistan.

– Vi var där och rekade under demonstrat­ionerna och helt plötsligt började soldater skjuta. En kille bredvid mig träffades och dog på plats. Vi la honom på en fruktvagn och körde honom därifrån. Efter det fick vi flytta inspelning­en till en annan stad.

Filmen blev Karzan Kaders genombrott och belönades 2011 med en Student Academy Award – en Oscar för filmstuden­ter – utdelad av den legendaris­ka Academy Award-juryn. Hans bildspråk beskrivs som internatio­nellt, där man enkelt kan följa historien utan att behöva förstå språk eller under- text. Efter att ha följt upp med en långfilmsv­ersion av Bekas 2012 väntar nu Hollywood-debuten med Man of war. Premiären är planerad till 2016. Det är en actionthri­ller om en soldat som tillfångat­as av terroriste­r i Mellanöste­rn, lyckas fly och kämpar för att ta sig hem till sin familj.

Med samma agent som Ridley Scott, filmstudio­n bakom Grace of Monaco och producente­n från Need for speed, castar Karzan Kader just nu huvudrolle­n och Hugh Jackman är ett av de tilltänkta namnen. Budgeten skvalpar runt 20 miljoner dollar.

– Jag har själv blivit beskjuten, sett vänner och släktingar dö. Jag tror det var detta som gjorde att jag fick filmen. Jag har sett saker som en amerikansk regissör aldrig kunnat drömma om. Det är en del av bearbetnin­gen från min barndom att göra Man of war. Mitt sätt att få ett bokslut.

” JAG HAR SETT SAKER SOM EN AMERIKANSK REGISSÖR ALDRIG KUNNAT DRÖMMA OM.”

 ?? Foto Anton Östlund ??
Foto Anton Östlund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden