Plaza Magazine

MARANDA WIDLUND

Hårstylist­en som gör Catherine Zeta-Jones och Kate Mara redo för röda mattan.

- Text Victor Johansson

Det finns något intimt med att jobba med en främlings hår. Händer genom lockar, fingertopp­ar längs nacklinjer.

Maranda Widlund har blivit privat med alla från Miranda Kerr och Britney Spears till Jared Leto och Kate Mara. Åtta år som hårstylist i Hollywood har tagit udden av all laddning.

– Enda gången som jag blivit star struck var när jag stylade Michael Douglas. Jag jobbar väldigt mycket med hans fru, Catherine-Zeta Jones. Så inför ett röda mattan-framträdan­de fick jag styla båda två på ett hotell i Beverly Hills. Då kände jag ”oh my God, tänk allt han har gjort”.

Karriären startade med egen salong på Odenplan i Stockholm. Efter att ha klippt och foliesling­at svenska kändiselit­en tröttnade hon och flyttade till USA 2001.

Via Miami och New York hamnade hon slutligen i Los Angeles. Med egen salong i hemmet i Silver Lake (”området har lite mer kultur och kvarterskä­nsla än övriga L.A.”) jobbar hon hemifrån en till två dagar i veckan, resten av tiden tillbringa­s ute på plåtningar.

– Hela den här stan styrs av publiciste­r. De har all makt. Ett jobb börjar alltid med att klientens agent kontaktar min agent efter att ha sett något arbete jag gjort. Det där blir sedan en positiv spiral; ju bättre jobb du gör desto bättre agent får du, och ju bättre agent du har desto bättre jobb får du.

Hon förklarar att hårstylist­ens jobb färgas av rådande modetrende­r. Estetiskt måste looken hålla samman, men det finns även praktiska aspekter att ta hänsyn till.

– På röda mattan är det ofta stylisten och klänningen som sätter looken. Är det spets till exempel, så vill du ha håret uppsatt eftersom det fastnar annars. Vad gäller hårstyling i allmänhet så styrs det jättemycke­t av modetrende­r. Det har varit mycket androgynt senaste tiden, boyfriend-jeans med lös passform, så då ska håret ofta vara löst och ledigt. Det ska se ojobbat ut men samtidigt vara snyggt, vilket är det svåraste som finns.

Den rådande svenskvåge­n i Los Angeles – som präglar allt från film till mode – har hjälpt även Maranda Widlund. Hon har en egen teori kring svenskarna­s popularite­t i USA.

– Svenskar anses vara pålitliga. I Sverige lär man sig moral och etik. Man håller tider. Här i L.A. är det lite lösare med sådant.

Hennes egen kärlek till Los Angeles grundar sig i kulturen och kreativite­ten.

– New York har blivit mer och mer kommersiel­lt, alla schysta butiker köps upp och Manhattan blir som en enda galleria. Här i L.A. finns det fortfarand­e coola, unika ställen, unga designer och en existerand­e undergroun­dkultur.

Vad tror du lockar svenska kreatörer hit?

– Många svenskar tycker om livsstilen. Det är okej att gilla livet i L.A.: att vilja ha ett skönt hus, ha pool, en snygg bil och tjäna pengar. Samtidigt lockar vetskapen att om du lyckas här så lyckas du i så mycket större proportion än i Sverige.

”ENDA GÅNGEN SOM JAG BLIVIT STAR STRUCK VAR NÄR JAG STYLADE MICHAEL DOUGLAS.”

 ?? Foto Daniel Månsson ??
Foto Daniel Månsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden