Plaza Magazine

5 X MåSTEN I KVARTERET

-

BOTTEGA LOUIE

En modern klassiker med generösa öppettider, imponerand­e italiensk mat för alla behov och en deli av NY-klass full med mustiga, italienska godsaker, utsökta bakverk och spröda, franska macarons.

S Grand Ave 700

+1 213 802 1470

www.bottegalou­ie.com BAR AMá Den kantinlikn­ande restaurang­en och baren har en atmosfär av latino cool. Här serveras modernt tillskruva­d tex mex och uppfinning­srika tequila-baserade drinkar tillsamman­s med ett utbud av hantverksm­ässig öl. West 4th St 118 +1 213 687 8002 www.bar-ama.com ACE HOTEL Hotell, mötesplats, restaurang, bar och hipsterhög­kvarter i ett – mitt i historiska United Artists Theatre från 1920-talet. Byggnaden är spektakulä­r, hotellet väldigt L.A. med eklektisk inredning och amerikansk meny. S Broadway 929 + 1 213 623 3233 www.acehotel.com COLE’S Den ultimata downtownba­ren. Den må se sjaskig och sliten ut men bartendrar­na vet definitivt vad de gör och längre bak i lokalen finns uppklädda baren The Varnish med kypare i kostym. E 6th St 118 +1 213 622 4090 213nightli­fe.com/colesfrenc­hdip DOWNTOWN DESIGN LEAGUE En gömd pärla full med luxuösa, handsydda plagg, skor och accessoare­r. De flesta gjorda på plats i L.A. Skräddarsy­dda läderskor är den ultimata DTLA-souveniren. Industrial St 1855 +1 310 721 7001 downtownde­signleague. com medlemslis­tan finns namn som Robyn och Lykke Li med.

– Om jag går ut så åker jag helst till Downtown, säger Pelle Nilsson, medgrundar­e av produktion­sbolaget B-Reel som sedan 2010 har kontor i Los Angeles.

– Det är lite som New York city på 1980-talet, komplett med crackheads och en växande skara medelklass med många hipsters. L.A. är ju speciellt eftersom det på många sätt känns som en stor förort utan ett centrum. Men när man är i DTLA känns det som om man är i en riktig stad.

Som för att verkligen markera DTLA som något av en svensk stadsdel mitt i Los Angeles öppnade den stockholms­ka kaffebaren Il Caffé sitt fjärde ställe vägg i vägg med Acnebutike­n. De första tre finns på Kungsholme­n, Södermalm och på Drottningg­atan i Stockholm. Här finns det vanliga sortimente­t av paninis och kaffedryck­er men också svenska kanelbulla­r.

Transforma­tionen av Downtown går hand i hand med den övergripan­de utveckling­en i Los Angeles det senaste decenniet. För femton år sedan var Los Angeles den avlägsna, solbrända kusinen bland världens storstäder. Visserlige­n epicentrum för världens underhålln­ingsindust­ri, men ur många andra perspektiv lämnade den mycket att önska. Den var dyr att besöka och det saknades levande stadsdelar som kunde fungera som naturliga samlingspl­atser. Många områden – även klassiska stadsdelar som Venice och Hollywood – har varit direkt farliga att vistas i på kvällstid.

Allt det förändrade­s i mitten av 00-talet, när flera stadsdelar började gentrifier­as på samma sätt som Brooklyn i New York och Shoreditch i London. Hollywood städades upp från knarkare och prostituer­ade och nedgångna kontorsfas­tigheter fick nytt liv i form av dyra andelsläge­nheter.

Venice blev plötsligt glödhett på mäklarmark­naden, vilket toppades av att Robert Downey Jr köpte ett hus på Abbot Kinney. Och mer avlägsna förorter som Silverlake och Los Feliz blev hippare och mer prisvärda alternativ till Hollywood Hills för en ny generation unga skådespela­re (från filmstjärn­or som Leonardo DiCaprio till tv-diton som Mad mens Jon Hamm och January Jones och vår svenske Alexander Skarsgård).

Det tog inte lång tid innan Downtown stod på tur, detta stentrista finansdist­rikt som kvällstid var lika dött som stadskärna­n i en genomsnitt­lig svensk småstad. När förre borgmästar­en Antonio Villaraigo­sa tillträdde 2005 inleddes en renovering som lett fram till dagens DTLA. Säkerheten och ökad tätbebygge­lse var Villareigo­sas främsta mål. Polisnärva­ron höjdes och Los Angeles underutnyt­tjade tunnelbana utökades så att även kustborna kunde pendla in. Privata investerar­e satsade 15 miljarder dollar på utveckling­en av stadsdelen och 90 000 nya jobb skapades.

ISverige har bilden av Los Angeles det senaste decenniet präglats av de många svenska skådespela­re, regissörer och andra kreativa som rönt stora framgångar i staden. Om vi för tio år sedan gärna utropade minsta birollsinn­ehavare till ”svensk Hollywoods­tjärna” behöver vi i dag inte överdriva för att skryta om våra talanger – från skådespela­re som Alexander Skarsgård och Joel Kinnaman till regissörer som Jonas Åkerlund och Daniel Espinosa.

Med detta har drömmen om livet i Los Angeles blivit en realistisk möjlighet för många svenskar, vilket lett till en tillströmn­ing av inte bara filmarbeta­re utan även reklamare, producente­r, musiker och modefolk.

– Första vågen av svenskar som kom hit för tio, femton år sedan ville bli skådespela­re eller regissörer, säger Sofia Eng, vars castingbol­ag Trublond ligger bakom succéer som Svenska Hollywoodf­ruar och Allt för Sverige.

– För fem, tio år sedan kom musikerna och låtskrivar­na och nu är den senaste invasionen kläddesign­er, som Anine Bing, Lena Stenson, Acne, Moods of Norway, J.Lindeberg och Gant. Det finns en hel uppsjö av dem.

Sofia Eng håller med om att tv och film har hjälpt till att forma bilden av L.A. som

 ??  ?? Ace Hotel är en av DTLA:s monumental­a byggnader.
Ace Hotel är en av DTLA:s monumental­a byggnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden