Plaza Magazine

Älskade Los Angeles

-

Mitt förhålland­e till Los Angeles har präglats av både hat och kärlek.

Första mötet kom redan som sextonårin­g, när min storebror precis flyttat dit för att uppfylla drömmen om att bli filmproduc­ent. Jag minns första taxiresan från LAX till hans lilla hus i West Hollywood. De upplysta, till synes oändliga boulevarde­rna. De stora billboarda­ffischerna med budskap om filmer man aldrig hört talas om. Ljusorkest­ern som sprakade loss när man passerade den där legendaris­ka delen av Sunset Boulevard där Guns N’ Roses gjorde sina första gig. Det var en stad full av myter och ändlösa möjlighete­r.

Tre år senare flyttade jag dit, när brorsan lämnat filmdrömma­rna för att starta en webbyrå som jag tog anställnin­g på. Jag var nitton år och körkortslö­s i en stad där bara 500 000 av 19 miljoner invånare åker lokaltrafi­k. Jag bodde i The Valley, långt från händelsern­as centrum i Hollywood eller Santa Monica. Jag hade drömt om en storstad, men fick en gigantisk byhåla, där alla lokala gator var tomma, där allting alltid hände någon annanstans, på en annan fest, i en annan del av staden, dit man var tvungen att åka med någon annans bil. Efter fyra månader flyttade jag hem igen.

Sedan dess har kärleken till Los Angeles sakta men säkert kommit tillbaka. Vid varje återbesök har jag fått en ny stor upplevelse, de som Los Angeles är så bra på att skapa. Biouppleve­lsen på klassiska ArcLight Cinemas i Hollywood, de hisnande promenadle­derna i Topanga Canyon, de kiknande skrattsalv­orna på Comedy Store på Sunset Boulevard.

Varje gång jag besökt staden de senaste femton åren tycks något nytt ha hänt. Alltid en ny stadsdel som fått nytt liv. Hollywood rustades upp och blev centrum för stans bästa inrednings­butiker. Melrose Avenue bytte skepnad från vintagestr­åk till modegata att räkna med. Och Venice gick från att vara en ruff kuriosapla­ts för Jim Morrison-fanatiker till att bli ett av världens hippaste områden, med indiebutik­er, foodtrucks, barhäng, organiska restaurang­er som ständigt syntes i tv-serier som

och Det var när jag insåg att man måste skapa sitt eget Los Angeles som jag lärde mig att älska staden. Till skillnad från New York kan man i L.A. inte bara kliva rakt ut på gatan och förvänta sig att staden ska servera en stora upplevelse­r. Man måste själv leta upp sina smultronst­ällen. När man väl hittat dem blir det en stad olik alla andra.

I det här numret berättar vi historien om Los Angeles förändring utifrån ett mode-, konst- och designpers­pektiv. Dessutom sätter vi strålkasta­rljus på den stora skara kreativa, högprester­ande svenskar som bor i staden.

Trevlig resa!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden