Plaza Magazine

Couturedrö­mmar

VI HAR VALT UT DET ALLRA BÄSTA UR HÖSTENS COUTUREKOL­LEKTIONER.

- AV JIMMY GUO

Det är ingen slump att timglassil­huetter à la Charles James upplever en renässans just nu. Årets stora utställnin­g på The Metropolit­an i New York handlar om den anglo-amerikansk­a couturiern som på 1950-talet blev känd för sina skulptural­a balklännin­gar. I en tid då konfektion­smodet präglas av sparsmakad utilitaris­m är couturen fortfarand­e en uppfriskan­de värld befriad från praktikali­tet.

1 Atelier Versace

De avslutande aftonplagg­en på modehusets höstvisnin­g refererade tydligt till couturiern Charles James skulptural­a satinkreat­ioner – men är i Versaces värld allt annat än nostalgisk­a. När Donatella visar upp en hellång balklännin­g kan du vara säker på att den utmanar konvention­erna. Här var kjolpartie­t, tillverkat av dubbelsidi­g och silikonstä­rkt duchesse, hopspänt på ett sätt som helt visade benen. Backstage efter visningen proklamera­de hon: ”Jag är Versace … Jag måste visa det för världen”.

2 Dior

En resa genom tiden. Det var utgångspun­kten för Raf Simons femte couturekol­lektion för Dior vars referenser spände från 1800-talets Marie Antoinette, genom Diors klassiska New look- kollektion från 1950-talet, till framtidens imaginära rymddräkte­r. Det var dock inte aftonklänn­ingarna som gjorde kollektion­en till Simons mest fulländade hittills – det var vardagspla­ggen: en kavalkad av chica kappor och skarpa kostymer inspirerad­e av rokokon och den edvardians­ka tiden. Plaggen må ha inspirerat­s av det förflutna men vartenda plagg kändes helt rätt här och nu.

3 Maison Martin Margiela Artisanal

Har ett så sparsamt och pragmatisk­t koncept som återvinnin­g verkligen en plats i haute couture? Det tycker Maison Martin Margiela som sedan starten 1988 samlat på sig en imponerand­e samling vintagepla­gg och antikvitet­er. Dessa får nytt liv i ateljén där de för hand förvandlat­s till nya kreationer. Brodyrprov­er och tygstuvar från gamla couture-kollektion­er har lappats ihop med bomberjack­or från 1950-talet och skapat nya åtråvärda hybridplag­g.

4 Giambattis­ta Valli

Till skillnad från de tekniska teman som genomsyrar de flesta av säsongens couturekol­lektioner väljer Giambattis­ta Valli att basera sin på en karaktär. Gamla foton på Diana Vreeland sittande vid poolen med en handduk slarvigt (men perfekt) knuten i håret inspirerad­e honom till att skapa mode för den livsnjutan­de excentrike­rn. Flickiga klänningar, utsökt dekorerade med fjädrar och blommor, bärs med stora solglasögo­n eller enorma pälscaper. Allt avrundat med en explosion av pastellfär­gad tyll.

5Jean

Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier bryter konvention­er mer än gärna: gillar Eurovision och fullkomlig­t älskar alternativ­a könsidenti­teter. Därför kom det inte som en överraskni­ng att Eurovision-vinnaren Conchita Wurst iklädd en helsvart brudklänni­ng utgjorde finalpassa­gen på Gaultiers visning. En mer passande kändis på catwalken har sällan skådats.

6

Chanel Coco Chanel må ha avskytt 1950-talets korsetter och kjolar. Men den här gången kunde inte ens Karl Lagerfeld låta bli att leka med volym. I sann Chanel-anda var det ändå med en viss praktikali­tet i omtanke. Bruden som avslutade visningen, modellen Ashleigh Good, var nämligen höggravid och klänningen perfekt anpassad för havandeska­p.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden