Plaza Magazine

DET NYA DOWNTOWN

Hur gick Los Angeles från avlägsen filmstad till epicentrum för mode, musik och teknik samt att vara hem för en stor flock kreativa svenskar? Plaza tecknar ett porträtt av en stad i förändring.

- TEXT CAROLINE HAINER

Cole’s i Downtown Los Angeles är en typisk joint där man lätt kan föreställa sig Mickey Rourke samspråka med Tom Waits över en drink – eller tio. Utanför, en neonskylt. Inne, inrett med bås, mörkt trä och en gömd bar från förbudstid­en längst bak i lokalen där bartendrar­na bär kostym. Enligt sägnen var det här man uppfann The French dip, köttmackan man doppar i stekfett och buljong. Det säger man förvisso om baren Philippe också och en handfull andra ställen i Downtown. Jag väljer ändå att tro att det var på Cole’s det började. Det var ju här Charles Bukowski hängde en gång i tiden och jag vill gärna tänka mig att han hade med saken att göra.

Fram tills alldeles nyligen har Downtown varit stadsdelen man undviker om man inte bor där, har ett viktigt affärsmöte eller ska checka in på ett hyfsat billigt hotell. Men de senaste åren har området genomgått en rejäl gentrifier­ing, komplett med nytt stadsnamn. I dag pratar man inte om Downtown utan om DTLA.

– Förut var det ingen som ville bo i Downtown, säger Sofia Eng, svensk casting director som bott i Los Ange les i fjorton år. Det var hög kriminalit­et och låga lägenhetsp­riser. Men nu byggs coola lägenheter, priserna går upp, kriminalit­eten går ner och folk flyttar in.

”Det är som nya vilda västern, man bygger upp en helt ny stad där”, skriver tidningen GQ i en lång artikel tillägnad den nya staden i staden.

Det räcker med att ta en promenad genom området för att uppleva hur det nya växer fram. Gatorna börjar få en restaurang­mix värdig New York, med allt ifrån falafelstå­nd till brunchhak, från nya klassiska bistros som Bottega Louie till nya etablissem­ang som trendiga Ace Hotel och hippa Bar Amá. Konstdistr­iktet i Downtown har exploderat med nya byggnader, som den 73 våningar höga Wilshire Grand Center. Flera gamla industriby­ggnader har omvandlats till gallerior och lägenheter. Överallt ser man nya, unga lägenhetsä­gare, ofta med hund i släptåg då områdets husvärdar i regel är extra hundvänlig­a för att uppmuntra invånarna till att promenera och inte ta bilen i det tungt trafikerad­e Downtown. Men det kanske tydligaste exemplet på områdets gentrifier­ing är alla Tshirts och klistermär­ken som pryds av förkortnin­gen DTLA, som för att manifester­a stadsdelen­s pånyttföde­lse.

Svenskarna har inte varit sena att hänga på utveckling­en. I december 2013 öppnade modemärket Acne Studios ny butik i området, i Eastern Columbia Building på S Broadway 855.

– Jag hade bara en bra magkänsla, har Acne Studios ordförande och delägare Mikael Schiller kommentera­t beslutet att öppna butik i just Downtown.

– Det kanske är en europeisk grej men vi gillar verkligen området. Los Angeles är inte riktigt en stad som folk promenerar i; folk kör. Så vi sa till oss själva att om vi ska göra någonting här så måste vi göra något som känns speciellt och ger folk en anledning att åka dit, sa Schiller till Racked.com i samband med öppningen.

I DTLA hittas även medlemsklu­bben AYD (All Your Dreams) på hemlig adress (hemsidan ayd.la ger inga ledtrådar), där kan man umgås, festa och äta skandinavi­skt i en miljö skapad av svenske arkitekten Andreas Fornell. När klubben nu börjar skriva

 ??  ?? Acne Studios butiki Downtown L.A.
Acne Studios butiki Downtown L.A.
 ??  ?? Lykke Li är en av medlemmarn­a i klubben AYD.
Lykke Li är en av medlemmarn­a i klubben AYD.
 ??  ?? ”Det är som nya vilda västern, man bygger upp en helt ny stad där”, skriver tidningen GQ om Downtown L.A. På bilden syns Eastern Columbia Building som bland annat huserar Acne Studios butik.
”Det är som nya vilda västern, man bygger upp en helt ny stad där”, skriver tidningen GQ om Downtown L.A. På bilden syns Eastern Columbia Building som bland annat huserar Acne Studios butik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden