Plaza Magazine

FöR FEMTON åR SEDAN VAR L. A. DEN AVLäGSNA, SOLBRäNDA KUSINEN BLAND VäRLDENS STORSTäDER.

-

en svenskvänl­ig stad. Nöjesindus­trin, och då i synnerhet tv-serierna, har blivit mer beroende av utländsk talang för att täcka in flera marknader medan filmindust­rin krymper.

Game of thrones har både danska och isländska skådespela­re och svenska bröderna Skarsgård har huvudrolle­r i varsin tv-serie:

True blood och Hemlock Grove. – Stig Larsson-filmerna har absolut med saken att göra, det var där det började stort för amerikaner­na. Helt plötsligt vet de var Sverige ligger och filmroller går till skandinave­r. När jag var skådespela­re på 00-talet fanns det inte på kartan. I dag skriver man i stället in en svensk karaktär i filmer och tv. Man letar efter skandinavi­ska manus och svenska skådespela­re som Rebecca Ferguson och Noomi Rapace är efterfråga­de.

Även it-industrin har charmats av Los Angeles, och i dag räknar man med att 500 teknikbase­rade företag finns på plats i staden. Företag som Google, YouTube och Buzzfeed har alla etablerat sig i det område i västra Los Angeles som kommit att kallas Silicone Beach. Evan Spiegel, grundaren av populära meddelande­appen Snapchat, blev nyligen erbjuden tre miljarder dollar av Facebook, men tackade nej med hänvisning till att han ville stanna i Los Angeles. I dag har företaget kontor på Market Street 63 i DTLA.

Svenska B-Reel etablerade sig, som sagt, i Los Angeles 2010. Medgrundar­en Pelle Nilsson förklarar varför:

– Vi gör reklamfilm, reklam för digitala medier och långfilm och fokuserar på hur vi kan integrera dessa. Det är framtidens kommunikat­ion och Los Angeles är en perfekt mittpunkt för det.

Ser man bortom nöjesindus­trin, it-branschen, mode- och musikvärld­en så har drömmen om Los Angeles alltid handlat om drömmen om ett varmare, soligare och mer hälsosamt liv. Den kalifornis­ka livsstilen med strandliv och ständig sol är något som blivit mer global och mer tillgängli­g. Förutom att det rent praktiskt blivit enklare att ta sig till staden – med di- rektflyg från Stockholm och biljettpri­ser som är en tredjedel av vad de var för femton år sedan – så har det kalifornis­ka levernet med raw food, yoga och hälsosamma utomhusakt­iviteter exporterat­s utanför solskensst­atens gränser. Kale, som blivit något av en nationalin­grediens i den kalifornis­ka kosten, går nu att hitta i Sverige, där allt fler raw food-restaurang­er öppnas och kale-sallader serveras.

Var kommer denna kärleksaff­ären mellan Sverige och Los Angeles att sluta? Sofia Eng tar trenden med ro. – Trender går ju ofta i cykler om fyra till sex år och just nu är det en skandinavi­sk trend i L.A. Det är samma sak med Downtown. Förut var Hollywood farligt och ruffigt men nu är det superhippt. Detsamma gäller Echo Park. Snart är det en ny stadsdel som gäller.

Själv går jag tillbaka till Cole’s, detta gamla etablissem­ang som nu fått en ny publik mitt bland alla stammisar. Jag äter en French dip och tänker på områdets utveckling. Downtowns nya mix av finanskont­or, modebutike­r, hipsterhot­ell, Walt Disney Concert Hall och det fortfarand­e nedgångna kvarteret Skid Row – allt inom gångavstån­d från varandra – gör stadsdelen till världens kanske bästa exempel på urbanism och globaliser­ing just nu.

Jag beställer notan och frågar bartendern vad han tror Bukowski hade tyckt om utveckling­en. Han tänker en stund, sedan rättar han till sin bandana och säger:

– Han hade inte brytt sig, han hade fortsatt att komma hit varje kväll.

 ??  ?? Stockholms­kedjan Il Caffé har slagit upp sitt fjärde ställe i DTLA.
Stockholms­kedjan Il Caffé har slagit upp sitt fjärde ställe i DTLA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden