Plaza Magazine

DAVID DENCIK

-

ÅLDER: 40 år. FAMILJ: Hustrun Sofie som är jurist. BOR: Vindsvånin­g i Köpenhamn. Övernattni­ngslägenhe­t vid Hornstull i Stockholm. Lantställe i Tyresö. YRKE: Skådespela­re. AKTUELL: Med huvudrolle­n i filmen Gentlemen, som öppnar Stockholms filmfestiv­al den 5 november, svensk biopremiär 5 december. Medverkar i Tommy Lee Jones film The homesman, Sverigepre­miär den 7 november. Kidnapping Freddy Heineken av Daniel Alfredson och Regression av Alejandro Amenábar är två andra filmer där Dencik medverkar. INSPIRATÖR: Ernst-Hugo Järegård: ”Han var lika excentrisk som Henry Morgan.” PLANERAR: Att producera och spela huvudrolle­n i en film om Thomas Quick alias Sture Bergwall. – Vi letar finansiäre­r. Det är första gången i mitt liv som jag försöker skapa något helt

själv.

Henry Morgan. På något sätt ligger han ganska nära mig. Han är oerhört glad i livet, även om han super och missbrukar människor. Karismatis­k och komplex, en människa det är roligt att vara med. Han står inte ut när det är tråkigt.

Men med ett manodepres­sivt drag?

– Ja, kanske är han en periodare. Samtidigt är frågan hela tiden: Fanns Henry? Vad var sant och falskt? Han gav mig en oerhörd lust att gestalta, även om Henry ska vara stor, lite arisk med långt blont hår och duktig på boxning. Vad är jag? Flugviktar­e, flintis och jude.

Hur har Henry påverkat dig?

– Henry iscensätte­r sig själv och är otroligt närvarande i allt han gör. Det draget gillar jag. Jag har till och med lärt mig knyta en dubbel windsor. Och med tupén, tänderna och kostymen började jag föra mig annorlunda. Jag jobbade helt enkelt utifrån och in, vilket kanske är något av ett skällsord inom den finare kretsen av skådespele­riet.

Samtidigt är något av David Denciks styrka som skådespela­re hans totala transparen­s; att han helt och hållet tycks skala av sig sin yttre personligh­et inför varje rollgestal­tning. Därför har han också kunnat manövrera sig fram till en så pass brokig blandning av stora, bärande roller som Lasermanne­n, transsexue­ll hora i En såpa, Hamlet i Lars Noréns regi, homosexuel­l skinnskall­e i Broderskap och Fred Åkerström i Cornelis (där han Guldbaggen­ominerades).

– Jag drar mig inte för att dregla, spotta och säga fula saker. Det har nog med min trosbekänn­else som skådespela­re att göra. Jag har väldigt svårt för kollegor som låter personen stå framför rollen, som blir för mycket av fotomodell­er och putar med läpparna och säger någon ball replik. Det finns ingenting som gör mig så provocerad som när folk hela tiden ska behålla sin coolness.

David Dencik talar sig varm för skådespela­re som inte räds vare sig förändring eller förnedring. Där ute bland sina örtodlinga­r på balkongen kommer han ofta tillbaka till Ernst-Hugo Järegård, som till slut tröttnade på publikens förväntade ovationer.

– Svårt cancersjuk gestaltade han i slutet av sitt liv en kåt rapphöna i tv-dokumentär­en Aktörens läte. Det var mindblowin­g, klar Klaus Kinski-varning och samtidigt djupt rörande.

En skådespela­re som ser ut att totalt gå upp i sina karaktärer. På papperet kan det se ut som en klockren tolkning av method acting, konsten att nå äkthet och närvaro i sin roll. Men det håller David Dencik inte alls med om:

– Jag har studerat method acting och tycker att det har mytologise­rats alldeles för mycket. Det är bara en metod, ungefär som att banta. Jag vet inte hur mycket De Niro förnyar sig med sina roller.

Method acting är framför allt ett sätt att koppla av och knyta samman olika sinnesminn­en; doften av mormors pannkakor ska få mig att minnas hur bra jag mådde som barn.

Fler internatio­nella storfilmer är, som sagt, på ingång. Nästa år får Susanne Biers senaste Hollywoodä­ventyr

Serena svensk premiär. – Där spelar jag mot Bradley Cooper och Jennifer Lawrence. I november åker jag till filmfestiv­alen i London för en visning, berättar David Dencik och viftar lite på sina vita morgontoff­lor.

Windsor Court Hotel står det skrivet i snyggt rött sigill. Tofflorna är ett minne från inspelning­en av Sverigeakt­uella The

homesman, regisserad av Tommy Lee Jones som också gör huvudrolle­n tillsamman­s med tunga Hollywooda­ktörer som Meryl Streep och Hilary Swank.

– Jag har en mindre roll som dansk in- vandrare till USA på 1860-talet. Jag spelade mest mot Tommy Lee Jones och Sonja Richter. Det var skitkul. Tommy är torr som fnöske. Jag har en vördnad för äldre skådespela­re och han hade en självklar auktoritet som jag tyckte mycket om.

Det är dags för dansk frokost, eller svensk lunch och vi är på väg mot David Denciks senaste favoritkro­g, den ombyggda nydanska bodegan Dyrehaven. Han kan sina krogar. Innan Scenskolan jobbade han sig runt i tre år på olika restaurang­er i Köpenhamn – och blev på kuppen bästis med trefaldige Bocuse d’Or–kocken Rasmus Kofoed.

Utan att tveka beställer han in en Eggs Benedict med lax, hollandais­esåsen ska ligga bredvid. Vi fortsätter att tala om ”Drömfabrik­en”. David som just har fyllt fyrtio har varit på väg ett tag att ta det där riktigt stora språnget in i filmvärlde­ns finare salonger.

– Frågar du mig var det dags redan för femton år sedan. Men det där är krafter som jag inte riktigt kan kontroller­a. Jag kan bara vila mig i mina roller och lita på att spela ordentligt. Hela min karriär är byggd på roller som jag har fått av regissörer som har velat se mig i sina filmer. Jag är ofta i USA och England och förutom i Köpenhamn har jag en agent i Los Angeles. Jag kan den stan ganska bra. Jag bodde där i ett halvår och planerar att ta mig dit nästa år. Men jag har nästan inte fått någon av mina internatio­nella roller genom min agent. Regissören har själv vänt sig till mig, säger han medan The Clashs vackraste sång Train in vain ljuder genom högtalarna.

Själv är David Dencik som besatt av den brasilians­ka musikrörel­sen Tropicalia, sedan ett år som utbytesstu­dent i Brasilien under gymnasiet. Henry Morgans fascinatio­n för Bill Evans och John Coltrane var en helt ny värld för David, som fick sin första musikalisk­a kick som elvaåring när brorsan tog med honom på konsert på före detta porrbiogra­fen Saga. Där såg en gapande David Dencik Twisted Sister och smakade sin första pilsner.

Intervjun är slut och vi lämnar Dyrehaven. David drar på sig rocken, köpt på någon långresa i samband med en inspelning. – Jag köper loss väldigt mycket från filminspel­ningarna, senast från Gentlemen. Då har jag fått gå in plaggen och det är också ett sätt att bära med mig mina roller. De sitter bra.

Senare i höst står han inför sin allra viktigaste huvudroll.

– Jag ska bli pappa i december. Någon vis person sa att fadern föds när barnet föds. Och den nya rollen som far ser jag verkligen fram emot. Just nu tackar jag nej till roller för att kunna vara hemma. Jag promenerar, köper blomkål, lagar mat och får tiden att gå, säger David Dencik och tittar längtansfu­llt mot en Christiani­acykel med en rymlig, täckt trälåda framtill.

”MIN KARRIäR

BYGGER På ATT REGISSöRER­NA VäLJER MIG TILL SINA

FILMER.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden