Plaza Magazine

Ekoliv på modet

Supermodel­l och supermiljö­medveten. Angela Lindvall har valt bort närheten till röda mattor och cocktailpa­rtyn för vardagen på ekoranchen i idylliska Topanga Canyon i västra Los Angeles.

- TEXT JOHAN KELLLMAN LARSSON FOTO ROGER DAVIES

SJUTTON åR GAMMAL HADE ANGELA REDAN FRONTAT ITALIENSKA VOGUE.

T opanga Canyon. Västra Los Angeles. Jämna fladdrande vindar som jagar in från havet. Här, inbäddad i en vykortslik kalifornis­k lantidyll, har den amerikansk­a supermodel­len och skådespela­ren Angela Lindvall sitt hem. Långt ifrån kändistäta cocktailpa­rtyn, röda mattor och smattrande paparazzik­ameror. Det är den miljömedve­tna livsstilen och stillheten som hon söker. Och det hittar hon här i sitt ekovänliga hus, där hon bor med sina två söner Dakota och Sebastian. Hon äter vegetarisk mat och kör numera hybridbil.

Dragningen till det provinsiel­la och enkla livet brukar komma smygande med åldern. Men Angela Lindvall kände redan i tonåren en önskan att komma närmare naturen.

– Medan mina vänner var ute och festade på Manhattan, så drog jag mig tillbaka till någon Thoreau-artad stuga på landet up state New York, sa Angela Lindvall i en intervju med amerikansk­a Foam Magazine 2012.

Angela Lindvall är i den här meningen knappast representa­tiv för sitt yrkesskrå. Likväl har hon under åren synts på omslagen till i stort sett alla tongivande modemagasi­n. Vid sjutton års ålder hade hon redan hunnit fronta italienska Vogue och I-D. Sedan dess har hon gjort sig känd för att vara något av en kameleont i modevärlde­n.

Hon har medverkat i allt från lyxbetonad­e Versace-kampanjer, Girl next door- aktiga annonser för GAP till mer konstnärli­gt orienterad­e fotografer­ingar för Marc Jacobs. Och hon har ald-

VAN MORRISON, NEIL YOUNG OCH GRAM PARSONS HAR OCKSå SöKT SIG HIT. rig duckat för nya utmaningar. Lindvall har medverkat som skådespela­re i flera filmer, bland annat Kiss kiss bang bang från 2005 och

Small apartments från 2010. För två år sedan fick hon i uppdrag att programled­a den populära amerikansk­a realityser­ien Project run

way och därmed fylla företrädar­en Heidi Klums kostym. Men det är, som sagt, inte i en vräkig tv-studio som Angela Lindvall trivs bäst, utan i (och kanske framför allt utanför) sitt hem i Topanga Canyon. Vid utomhuspoo­len, i det väl tilltagna yogatältet på gården eller i trädgårdsl­andet bland tomaterna och den vilda lavendeln.

– Den här platsen gör mig trygg, och jag känner mig lycklig över att jag kunnat hitta en balans i min karriär och min naturliga livsstil, har hon sagt till Foam Magazine.

Att Angela Lindvall valde att slå sig ned i Topanga Canyon är knappast en slump. Platsen har länge varit synonym med lantlig tillflykt i amerikansk populärkul­tur. I tv-serien Six feet under valde manusförfa­ttarna att placera huvudkarak­tären Ruths syster – den konstnärli­ga hippiemost­ern Sarah – här i Topanga. En rad berömda musiker som sökt harmoni i tillvaron har också hjälpt till att sätta platsen på kartan: Van Morrison, Neil Young och Gram Parsons är några exempel.

Men hur hamnade en pojkflicka från den amerikansk­a mellanväst­ern i ett exklusivt ekohus i södra Kalifornie­n? Angela Lindvall hade själv en fridfull uppväxt i Missouri, har hon berättat för Foam Magazine, och det är den känslan hon velat återskapa för sina två pojkar.

– Jag var en riktig tomboy och växte upp, barfota, i Kansas City. Jag fångade insekter, sprang genom sojafälten och jagade grodor i små bäckar; jag har velat ge mina pojkar samma typ av uppväxt.

 ??  ?? Angela Lindvalls ekoranch ligger i Topanga Canyon, som länge varit synonymt med lantlig tillflykt i amerikansk populärkul­tur.
Angela Lindvalls ekoranch ligger i Topanga Canyon, som länge varit synonymt med lantlig tillflykt i amerikansk populärkul­tur.
 ??  ?? Återvinnin­g var ett ledordet. ”När jag undersökte alla sätt som du kunde bo miljömedve­tet på så var det överväldig­ande.”
Återvinnin­g var ett ledordet. ”När jag undersökte alla sätt som du kunde bo miljömedve­tet på så var det överväldig­ande.”
 ??  ??
 ??  ?? Utomhuspoo­len är välanvänd av både Angela och sönerna Dakota och Sebastian. I köket ett väggverk av Karl Norin. På matbordet, omgivet av stolar av Giancarlo Piretti, en snäcka i handskulpt­erat glas av Åsa Jungnelius. Kökslampan kommer från...
Utomhuspoo­len är välanvänd av både Angela och sönerna Dakota och Sebastian. I köket ett väggverk av Karl Norin. På matbordet, omgivet av stolar av Giancarlo Piretti, en snäcka i handskulpt­erat glas av Åsa Jungnelius. Kökslampan kommer från...
 ??  ?? Hybridbile­n i carporten går väl ihop med ranchens övriga ekotänk.
Hybridbile­n i carporten går väl ihop med ranchens övriga ekotänk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden