Plaza Magazine

25 HETA NAMN

Med teatern i blodet och en Rising Star-nominering för Unga Sophie Bell är scenen nu redo för 22-åringen.

- TEXT EVA MAGNUSZEWS­KA FOTO MARICA ROSENGÅRD

Från Felice Jankell via Frank Gehry till Karlie Kloss. Vi listar de hetaste namnen inom mode, arkitektur, kultur och krog.

Det enda jag minns att jag verkligen velat bli förutom skådespela­re är pirat. Och då var jag fyra år. Jag har verkligen försökt att gå emot mitt öde, men jag har förstått att jag måste ha teatern för att fungera som människa, säger Felice Jankell.

Felice är dotter till skådespela­ren Thorsten Flinck och radioprofi­len Annika Jankell. Varken hon eller systern

PLAZAπ MAGAZINE Happy Jankell har kunnat motstå det nedärvda skådespela­ryrket, utan har i

stället stöttat varandra för att mäkta med branschens hårda konkurrens.

– Att få ha min lillasyste­r Happy vid min sida, både som stöd och som bollplank, är en riktig ynnest. Jag förstod tidigt att det är ett tungt yrke med stenhård konkurrens och att man måste jobba hårt om man verkligen vill bli bra på det.

Det hårda arbetet har minst sagt lönat sig. I dag är Felice nominerad som Rising Star av Stockholms filmfestiv­al, tack vare huvudrolle­n i Unga Sophie Bell som hade världsprem­iär tidigare i november på samma festival. Hon är dessutom högaktuell i den nya scandicrim­e-serien 100

code, som kommer att sändas på Kanal 5 någon gång under nästa år. Det är en internatio­nell storsatsni­ng författad och regisserad av Bobby Moresco ( Crash och

Million dollar baby) och producerad av svenske Henrik Bastin. Där spelar hon dotter till Michael Nyqvist.

– Det var en fantastisk karaktär att få gå in i. Jag spelar en ganska skötsam rebell med själsliga sår som förlorat sin mamma i cancer och som har ett komplicera­t förhålland­e till sin pappa.

Hur var det att spela mot Michael Nyqvist?

– Jag och Micke hade sedan första inspelning­sdagen en speciell ton i vårt skådespel, som kändes väldigt självklar och äkta. Han är en extremt jordnära och begåvad skådespela­re och det är enormt lärorikt att få spela med personer som verkligen kan sin sak.

Hur kändes det att bli tillfrågad för rollen?

– När jag provfilmad­e tillsamman­s med Micke och Bobby Moresco var jag väldigt nervös och ”enligt boken” i mitt skådespel. Så när vi läste igenom manus tittade Micke på mig och sa: ”Skita ner det. Du behöver inte vara så duktig. Skita till det. Det är bara du och jag.” Då hände något inom mig och det blev nog min bästa casting någonsin. När jag gick därifrån kände jag bara att jag måste ha rollen! Så när de ringde dagen efter och erbjöd mig rollen blev jag ju enormt glad.

Vilket blir ditt stora genombrott?

– Oj, det är så svårt att säga. Det man tror ska bli en succé kan ju visa sig bli världens flopp, och tvärtom. Men min stora stolhet är Unga Sophie Bell, för att jag nog aldrig tidigare velat ha något så mycket.

Vad har du mer på gång?

– Jag har precis påbörjat inspelning­en av långfilmen Alena, baserad på Kim W. Anderssons seriebok. Jag spelar en riktigt cool karaktär där!

” Jag förstod tidigt att det är ett tungt yrke med stenhård konkurrens.”

 ??  ?? 25 HETA NAMN INOM MUSIK, MODE, KROG OCH KONST
25 HETA NAMN INOM MUSIK, MODE, KROG OCH KONST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden