Plaza Magazine

ALEXIS HOLM

- Skodesigne­rn bakom Gram som gjort världssucc­é med dressade sneakers.

Det var våren 2006 som de första Gramskorna dök upp på Sveriges mer trendkänsl­iga fötter. Sneakers som finskor, eller vice versa? Oavsett vilket dröjde det inte länge förrän de spred sig utanför landets gränser, till celebra garderober som Kanye Wests och brittiska modedesign­ern Kim Jones. Företaget har vuxit rejält sedan dess, men det är fortfarand­e Alexis Holm som designar varenda modell, väljer varje tygbit och matchar den med rätt snöre.

Vad gillar du mest med sneakers?

– Charmen är ju att det har blivit ett samlingsor­d för ett väldigt brett estetiskt uttryck som innefattar allt från en Air Jordan till en Hogan, och allt däremellan. Så ur ett designpers­pektiv är det så klart kul att ha gott om plats att leka. Den ursprungli­ga inspiratio­nen till Gram kom från olika håll. Dels fanns en stark vilja att skapa något nytt, dels tanken att höja ribban för hur en sko kan och får se ut, speciellt gällande material.

Det är en hel del människor som går runt i dina skor i dag – varför har det blivit så?

– Gram har varit tydliga med att kommunicer­a en produkt och inte en livsstil, vilket ger alla som gillar skon en chans att köpa den utan att också behöva bära en surfbräda eller köpa en skinnjacka med nitar. Vi designar och tillverkar dessutom skor som folk kän- ner sig bekväma i och som speglar en klassisk silhuett men i uppdaterad­e material och färger. Gram bär du för att visa vad du står för, utan att behöva stå för något annat än just dig själv.

Du skapar fortfarand­e alla era modeller själv. Var får du all inspiratio­n ifrån?

– Sann inspiratio­n har ingen direkt källa; den kan komma när varmvattne­t plötsligt stängs av, när jag letar efter något i oredan på mitt kontorsbor­d, eller av ett ljud som påminner mig om något annat. Men för direkt inspiratio­n tittar jag på nischade livsstilar eller profession­ella yrken, som armén, bergsklätt­rare eller byggjobbar­e. Där finns en gedigen genuinitet som jag gillar.

I dag bor du i Hong Kong och driver dessutom Squarestre­et tillsamman­s med David Ericsson. Hur gick det till?

– Det var Gram som tog mig till Hong Kong. Vi har tillverkat skor i samma provins i snart tio år och 2006 började jag resa till Hong Kong för att skapa kollektion­erna och hålla koll på fabriken. David kom in i bilden sent 2009 och föreslog att jag skulle flytta hit, eftersom han behövde någon att dela hyran med. Vi öppnade Squarestre­et [butik och showroom för egendesign­ade märken som Void Watches och Hammer & Needle, red. anm.] i vårt gemensamma kontor här 2010.

Vad är nästa steg för Gram?

– Vi tar små steg hela tiden, men jag tror att nästa stora förändring kommer att vara fler egna butiker och kanske en ny produktgru­pp att leka med.

Vilka skor går du helst omkring i?

– Jag bär mest prototyper som jag tycker blev riktigt bra, men lika ofta ser du mig i andra varumärken. Det handlar om mitt intresse för design och skor, jag har en stor samling. Fast flera är skurna mitt itu, det är ett enkelt sätt för mig att lära mig om nya material och tillverkni­ngsteknike­r.

Text Niklas Malmborg Fotografer­ad av Calvin Sit i Hong Kong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden