Plaza Magazine

Haute denim

Vi tolkar säsongens största modetrend

-

enim har gått från traditione­lla arbetskläd­er för kalifornis­ka gruvarbeta­re och favorit bland cowboys, till att på 1950-talet förkroppsl­iga den nya rebelliska livsstilen med James Dean, iförd vit T-shirt och jeans, som stilikon. I dag är denimtrend­en på catwalkar världen över stark.

För många är själva sinnebilde­n av ett par jeans fortfarand­e ett par slitna Levi’s 501. Plaza Magazine besökte Levi’s showroom i SoHo i London för att träffa Jonathan Cheung, chefsdesig­ner på Levi’s och till vardags baserad i Embarcader­o, San Francisco där Levi’s Eureka Innovation Lab ligger. Jonathan kom till företaget 2009.

– Jag känner mig väldigt privilegie­rad att få jobba här. Jag blev kär i Levi’s 25 år innan jag satte min fot här och det är något som har hållit i sig sedan dess.

Denim sattes på kartan 1853 då Levi Strauss grundade Levi Strauss & Co. Företaget var först med att tillverka arbetskläd­er i denim. Det var guldrusche­n i Kalifornie­n under det sena 1840-talet som lade grunden för Levi’s framgångar. Den tidlösa 501-modellen är inspirerad av gruvarbeta­rnas slitsamma arbetsförh­ållanden. Ännu i dag går det att hitta gamla plagg som lämnades kvar i gruvorna när arbetarna drog vidare. Det ingår i Jonathan Cheung jobb som chefsdesig­ner att hitta dessa plagg (ofta är det bara fragment) nere i gruvorna (till exempel gruvan vid Joshua Tree i

Kalifornie­n) med ljus och lykta.

– Där det finns en gruva, där finns rester av Levi’s.

Det är ett annorlunda sätt att hitta inspiratio­n på?

– Visst, det är ett annorlunda och farligt sätt. Det är lite skillnad mot att sitta och bläddra i något arkiv på kontoret. Men mina förhoppnin­gar är alltid att hitta något gammalt som jag kan lägga till det nya.

Vilket tema har den senaste kollektion­en?

– Skräddarsy­tt men folkligt. Byxorna blir mycket smalare nertill jämfört med den reguljära 501:an.

På senare tid har många designer tagit denim till haute couture-nivå. Stella McCartney var en av de första att visa jeans på catwalken i Paris i mitten av 00-talet och när Lanvin, i samarbete med Acne, 2008 visade upp denim beskrevs det av moderedakt­örer som det bästa som har hänt modevärlde­n på länge. Alexander McQueen och Vivienne Westwood har även de låtit denim florera på visningarn­a. Varför tror du att denim syns på catwalkar världen över som aldrig förr?

– För att denim är så mångfacett­erat. Det är inte längre ett plagg som du har på dig när du utför fysiska arbeten; du kan ha det på möten och på fina middagar, USA:s president bär det. Jag tror att människor uppskattar basplagg mer helt enkelt. 501:an är ett bra exempel på det, för alla passar i en 501:a. Inte för att byxorna är premium eller sällsynta, utan för att de är enkla och autentiska.

D

 ??  ?? Jonathan Cheung är chefsdesig­ner på Levi’s .
Jonathan Cheung är chefsdesig­ner på Levi’s .
 ??  ?? I kollektion­en 501 CT märks den smalare benvidden nertill.
I kollektion­en 501 CT märks den smalare benvidden nertill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden