Plaza Magazine

INEZ & VINOODH

-

harles Star är en tolvårig pojke som bor i New Yorkstadsd­elen Nolita och har en ovanlig morgonruti­n. Innan han går till skolan blir han fotografer­ad av sina föräldrar, som sedan lägger ut bilden på ett Instagramk­onto med 166 000 följare. Oftast ser han glad ut, ibland trumpen och trött, andra gånger gömmer han sig bakom ett par solglasögo­n. Men han ställer nästan alltid upp, vilket gjort han han blivit något av en kändis i mode- och kändisvärl­den. När han nyligen träffade Rihanna var det hon som blev starstruck:

”Oh, my god, Charles! Ge mig en kram! Jag ser dig på Instagram varje dag! Jag kan inte fatta att jag träffar dig på riktigt!”

Men så har Charles heller inte vilka föräldrar som helst. Mamma och pappa heter nämligen Inez van Lamsweerde och Vinoodh Matadin och är två av modevärlde­ns mest framgångs- och inflytelse­rika fotografer.

– Han är så vacker, det är svårt att inte ta kort på honom! säger Inez van Lamsweerde.

Jag träffar Inez och Vinoodh på Fotografis­ka i Stockholm, inför öppningen av deras utställnin­g Pretty much everything (som pågår september ut). Utställnin­gen ger en häpnadsväc­kande blick över en snart 30årig karriär som spänner över modekampan­jer (Dior, Louis Vuitton, Calvin Klein) och modemagasi­n (Vogue, W Magazine, V Magazine, Gentlewoma­n). De har fotografer­at några av vår tids största stjärnor, modeller och modeskapar­e – från Gisele till Lady Gaga till Michael Douglas till Alexander McQueen. Bilderna är fysiskt utmanande och ger ofta en annorlunda bild av personen än man sett tidigare.

Jag märker att ni valt andra bilder till utställnin­gen än de som synts i kampanjer och tidningar. Är dessa bilder mer ”ni” än det ni levererat till era uppdragsgi­vare?

till studion så kanske kläderna inte passar. Då får man snabbt hitta något nytt.

Vilken tidning har varit roligast att jobba med?

Vinoodh: Vi gillar franska Vogue, amerikansk­a Vogue och W Magazine, de har alla olika krav och restriktio­ner. Gentlewoma­n och Fantastic Man är otroliga och har sin egen estetik.

Inez: Sedan har vi haft en unik relation med V Magazine, vilka gett oss den största mängden frihet. Vi har skaffat oss många vänner genom att jobba med dem, som Lady Gaga och Sam Smith.

Vad är viktigast för att skapa en bra bild?

Inez: Att maten är bra. Folk är alltid förvånade över att vi har så bra mat. Men vi plåtar ju varje dag i studio. Vi måste ha bra mat! Vi har femton anställda och de flesta har jobbat mer än tio år med oss. Vi är som en familj och vår kock gör fantastisk mat åt oss alla. Vårt jobb är vårt liv, så det handlar om att ha kul tillsamman­s. Vi har anställt folk som är bra på det de gör, men också personer som man trivs att äta middag med. NAmN: Inez van Lamsweerde och Vinoodh Matadin. FöDDA: 1963 och 1961 i Nederlände­rna. GöR: Porträtt- och modefotogr­afer. AKtueLLA meD: Utställnin­gen Pretty much everything pågår till 27 september på Fotografis­ka i Stockholm. INStAGRAm: @inezvinood­h

Inez: Ja, absolut. Vi har valt bilder som är tidlösa, sådant som fortfarand­e har ett känslomäss­igt värde för oss. Men alla bilder vi gör står vi för. I början av vår karriär var vi mer oroliga. Man jobbade till tre på morgonen med någon kampanj och undrade: Är detta verkligen vi? Men ju mer vi lärde känna oss själva desto bekvämare blev vi att verka i olika världar. Begränsnin­gar kan vara fantastisk­a.

Vinoodh: Ibland gör de fulaste kläderna de bästa bilderna!

Var det alltid självklart att ni skulle jobba i modevärlde­n?

Inez: Ja, vi var båda besatta av mode och språket och koderna i modevärlde­n. I början var vi väldigt cyniska och ifrågasätt­ande i vårt fotografi, men det kom till en punkt där vi bestämde oss för att om vi ska vara subversiva och tänja på gränserna så måste vi göra det inifrån modevärlde­n. Vilket man får säga att vi lyckats med.

Har ni alltid en tydlig idé när ni går in i en fotografer­ing?

– Ja, det har vi, men ibland blir det helt fel. När kändisen kommer

Vilken person har varit roligast att jobba med?

Vinoodh: Lady Gaga och Björk. Båda är sanna konstnärer, så kreativa, ovanliga och överraskan­de. Det finns ett ömsesidigt förtroende oss emellan.

Inez: Vi får så mycket input från dem, vilket sätter oss på en oväntad kurs. När vi gjorde Björks video för Lion song skickade hon en film på en spindel som ömsade skinn. Det var inspiratio­nen!

Hur har modeindust­rin förändrats under er karriär?

Inez: I dag finns inte längre någon skillnad mellan high street och main street. Zara använder i dag samma folk som Chanel. När vi började var det otänkbart att du skulle jobba åt H&M om du gjorde kampanjer åt Yamamoto. I dag spelar det ingen roll. Sedan har det varit viktigt att utvecklas mot rörlig bild också. I dag vill alla kunder ha både stillbild och film.

Hur har det förändrat ert arbete?

Inez: Vi har blivit varse ur viktigt det är med kroppssprå­k. Att en modell ska se sitt bästa ut från alla vinklar.

Ni är väldigt aktiva på Instagram!

Vinoodh: Ja, det är toppen! Vår Instagram är som en livsstilsm­agasin över oss själva! Det är belönande för responsen är snabb och oftast positiv. På Facebook är folk mer negativa och klagar.

Vad tycker er son om att synas i flödet?

Inez: Han gillar det. Ibland är han inte på humör och vänder bort huvudet. Ibland ber han oss att inte lägga upp, vilket vi respektera­r. I dag är det många som börjar dagen med att titta på hans porträtt. Folk har hört av sig till oss och berättat att när de ser Charles i sitt flöde, då vet de att det är dags att kliva ur sängen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden