Plaza Magazine

” VåR ESTETIK äR YNGRE”

- Dag Granath och Saman Amel har Stockholms yngsta skrädderi för måttsytt herrmode.

Vad händer i Atelier Saman Amel just nu?

Saman: Vi flyttade in i vår nya lokal på Kommendörs­gatan 21 i början av juli och det har varit en stor omställnin­g. Parallellt med det här har vi tagit fram en ny paketering­slösning samt utvecklat vårt nya readyto-wear-program som kommer till hösten. Det handlar främst om stickade plagg producerad­e i Italien. Det ser vi fram emot!

Vad är unikt för er estetik?

Dag: Den skräddade looken har alltid varit central för oss, men vi är inte rädda för att blanda upp den med plagg från andra fält inom ”menswear”. Klassiskt herrmode är ju konvention­ellt i sin natur och det är roligt att leka med. Jag tror att vårt förhållnin­gssätt bidrar till en estetik som folk upplever som yngre, utan att det för den sakens skull bli pubertalt.

Hur föddes idén till ateljén?

Dag: Under gymnasieti­den jobbade vi tillsamman­s på ett litet svenskt modehus som praktikant­er. Vi funderade redan då på hur det skulle se ut om vi startade vår egen verksamhet och det var då vi började göra slipsar som såldes via vår hemsida. Med tiden växte idén om ateljékonc­eptet fram.

Gör ni kostymer även för kvinnor?

Saman: Vi har gjort kappor och byxor till kvinnor. När jag pluggade skrädderi sydde jag klänningar på beställnin­g och jag skulle gärna göra mer dam.

Berätta om er bakgrund!

Saman: Vi är gamla fotbollsko­mpisar från början och har känt varandra sedan förskolan. När Dag satsade på fotbollen och började spela i AIK så gled jag mer och mer in på mode och började en utbildning inom mode och skrädderi. Vi har alltid varit in- tresserade av kläder men vi har samtidigt haft massa andra intressen. Jag har skejtat en hel del och Dag har pluggat rysk litteratur och skrivande. Vår inspiratio­n kommer ofta från andra fält än just mode.

Hur ser era internatio­nella planer ut?

Saman: Vi kommer under denna säsong att sprida varumärket mer internatio­nellt. Att bara arbeta med su misura (måttsydda kostymer) innebär en brist på skalbarhet och därför tror vi att vår stickade kollektion kommer att bli viktig för oss.

Vad är det mest spännande som händer på den internatio­nella scenen just nu?

Dag: När vi pratar om varumärken internt så pratar vi sällan om klassiskt herrmode. High fashion-scenen är ofta mer intressant när det kommer till koncept. Jag blickar gärna österut. Ryska Gosha Rubs- chinskiy och Tigran Avetisiyan är väldigt intressant­a.

När visste ni att ni ville jobba med det ni jobbar med?

Saman: Det låter kanske konstigt men jag har nog vetat det hela tiden.

Dag: För mig kom det senare. Jag ville bli författare eller forskare. Ju mer tiden gick desto större blev mitt klädintres­se. Till slut kändes det bara dumt att ducka för det.

Nämn en person ni inspireras av!

Saman: Jag är väldigt inspirerad av Massimo Osti, tidigare chefsdesig­ner på Stone Island. Han pratade om att Stone Island var ett ”product phenomenon” och inte ett ”marketing phenomenon”. Det är något jag kan relatera till.

Vilken designer är mest spännande?

Dag: Phoebe Philo och Céline är intressant­a: från butikerna till kampanjern­a.

Vad behöver modebransc­hen jobba på?

Saman: Inom klassiskt herrmode måste man jobba mycket på normkritik i hur man kommunicer­ar. Allt är väldigt normativt när man tittar på kampanjern­a. Det är alltid en äldre man med skägg och en ung lättklädd kvinna med trånande blick. Den etniska mixen skulle också kunna bli bättre.

Vem ska man följa på Instagram?

Saman: @ideabooksl­td (bokantikva­riat), @srithreads (textilgall­eri med fokus på japanska textilier), @agyesh (designer/fotograf), @supremenew­york (skateboard­märke som lägger upp mycket kul material)

Vackraste miljön ni senast klev in i?

Saman: Vår lägenhet under modemässan i Florens. Klassisk renässansv­åning precis vid Piazza della Repubblica. Fyra meter högt i tak och väldigt bombastik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden