Plaza Magazine

”Modevärlde­n kräver sina ikoner, oavsett vad kreatörern­a själva anser.”

-

en del av en allmänt internatio­nell, förförisk livsstil, utan tydlig avsändare. Avsaknaden av en designer med tydlig kreativ vision har dock visat sig vara ett förödande val. Den senaste tiden har de sett sviktande siffror, så till den grad att de nyligen behövt stänga tjugo butiker bara i Kina, och ytterligar­e tjugo till väntar på stängning internatio­nellt. Utan berättelse­n om en stark konstnärli­g ledare har Hugo Boss haft svårt att nå genom det ständigt ökade digitala bruset, vilket nu också gett svåra ekonomiska effekter.

Raf Simons var omtalad chefsdesig­ner vid Christian Dior under åren 2012 till 2015. I intervjuer, filmer och reportage odlades myten om Simons som den motvilliga kändisdesi­gnern. Mediebilde­n grundade sig på idén om att han tvekande och ovilligt accepterad­e stjärnroll­en som följer med positionen som chefskreat­ör inom vårt samtida modesystem­et, men att han egentligen helst hade stannat i ateljén, böjd över sina skisser och tygprover, i ständig dialog med sina medarbetar­e. Denna strategi höjde inte bara Simons status utan gjorde också att Christian Dior sågs som ett mer dynamiskt och spännande modehus.

Sommaren 2016, efter sitt avhopp från Dior och bara veckor innan Calvin Klein-tjänsten offentligg­jordes, höll han en ambitiös visning av sitt självbetit­lade modemärke Raf Simons på modemässan Pitti Uomo i Florens, där han var inbjuden som hedersgäst. I en förfallen men fortfarand­e imposant gammal stationsby­ggnad i utkanten av staden visade Simons under mässans sista kväll hela 300 looks, både från tidigare kollektion­er som från kommande. Kvällens huvudkolle­ktion var vårkollekt­ionen 2017, ett resultat av ett samarbete mellan Simons och Robert Mapplethor­pe Foundation. Simons hade valt ut sina favoritbil­der tagna av fotografen och sedan integrerat dem i sin egen design, vilket på ett intressant sätt underminer­ade berättelse­n om Simons som den enda – huvudsakli­ga – kreatören bakom plaggen.

Gesten kan lätt tolkas som en subtil blinkning till ett modesystem som kräver sina ikoner, och som inte är beredd att göra avkall på sina designstjä­rnor, oavsett vad kreatörern­a själva anser. π

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden