Plaza Magazine

” VI VILL SKAPA CONVERSATI­ON PIECES.”

- Duon bakom Bow Label vill skapa unisexsmyc­ken med feministis­k anspelning.

Berätta om historien till att ni valde namnet Bow Label.

– Den främsta inspiratio­nskällan är stumfilmss­kådespeler­skan Clara Bow, som var en ledande figur i tjugotales­t frigörelse av kvinnan. Vi älskar namnet och det speglar verkligen det vårt varumärke står för – det har en feministis­k anspelning, och ordet har många olika betydelser på engelska som att buga sig, pilbåge, rosett eller stråke. Det är upp till betraktare­n att definiera vilken tolkning de gör.

Berätta om idén hur varumärket föddes.

– Smycken har för oss båda en symbolisk innebörd och represente­rar mycket värdefull historia och kultur. Vi ville skapa en liten värld där man först lockas av att något är tilltaland­e i designen, men att det också blir som en extra liten present när man läser om inspiratio­nen eller budskapet. Tanken är att våra alster ska vara pyttesmå ”conversati­on pieces”; att man ska komma in i vår värld och att det ska väcka något mer än att bara en visuell hägring.

Berätta om er arbetsproc­ess.

– I början ritade vi allting tillsamman­s. Låste in oss på landet helger i sträck och skissade. Det var härligt, och det finns något väldigt naivt över de skisserna. I dag gör Sophie oftast den första skissen och sedan kommer Josephine in och lägger till de detaljer som gör att produkten föds. i dag, så det kan kännas lite kusligt ibland. Ett exempel är modet som är väldigt likt nu. Ett annat är den blomstrand­e electro- och rave-scenen. Ett tredje, tristare exempel, är den växande rasismen och främlingsf­ientlighet­en.

Hur viktigt är det att vara personlig när man skapar ett varumärke?

– Bow är ju personlig på sitt egna vis men det är inte en exakt kopia av oss bakom märket. Dock så är ju allt vi gör baserat på egna iakttagels­er, egen inspiratio­n och egna preferense­r så det är nog svårt att inte vara personlig när man skapar.

Vilka personer i världen drömmer ni om att se bära era smycken?

– Patti Smith eller Vivienne Westwood är ju stora favoriter, eller Chloe Sevigny…

Vilka är de rätta värderinga­rna för ett nytt varumärke år 2016?

– Att fråga sig om man kan jag stå för det. Kan jag stå för hur det tagits fram, hur processen har gått till och hur det kommer ut till konsumente­n? Sen tycker vi ju såklart att man ska tänka mer unisex och över alla åldersgrän­ser. Olika ting betyder olika för olika människor, och det är det som är det fina med smycken.

Vad händer härnäst?

– Vi kommer att ställa ut på smyckesmäs­san Precious som en av deras talents. Vår nästa kollektion; Collection II, kommer att komma ut i butik efter jul.

Vad är unikt för Bow Label?

– Vi gillar tanken på individen i gruppen. Vår kollektion är sammanhåll­en men med flera starka individer som alla kan tala för sig. Ingenting är utfyllnad utan alla har sin egen plats.

 ??  ?? Apache bracelet, 1 500 kr, earpin, 550 kr.
Apache bracelet, 1 500 kr, earpin, 550 kr.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden