Plaza Magazine

” VI INSPEKTERA­R VARJE SKO”

- CQP vill skapa en sko som kombinerar det avslappnad­e med det dressade.

Hur föddes idén till att starta CQP?

– Jag saknade en sko som kunde utgöra en perfekt hybrid mellan avslappnad­e sneakers och mer dressade skor. En sko som dessutom skulle vara nästan helt fri från varumärken. Det fanns förvisso en hel del varumärken som gjorde ”lyxiga” sneakers när jag startade, men inga som riktigt uppfyllde kraven på vad jag ville skapa.

Berätta om den första skon ni skapade.

– Vi började väldigt smalt och lanserade en modell, kallad i fyra färger. Tanken var att just skulle vara en perfekt hybrid mellan nedklätt och uppklätt och fungera precis lika bra på jobbet som en kväll ute på stan, eller på stranden. Vi brukar kalla skon för eftersom den är aningen högre än vanliga låga sneakers och detta ger den också en väldigt egen silhuett.

Hur ser er arbetsproc­ess ut?

– Den är väldigt analog. Jag skissar nya modeller med papper och penna. Efterhand kommer jag fram till en skiss som ligger till grund för vår fabriks CAD-program, och efter att överföring­en godkänts skapas en första prototyp. Vanligtvis krävs några iteratione­r innan alla detaljer är på plats. Även efter att en ny modell lanserats gör vi löpande små förändring­ar och förbättrin­gar, och vi testar nya färger och material och försöker vara innovativa inom vår smala nisch.

Berätta om din bakgrund.

– Till skillnad från många andra i branschen hade jag vid grundandet av CQP för några år sedan absolut noll erfarenhet av branschen. Jag bytte helt enkelt riktning från tio år inom investment banking och riskkapita­linvesteri­ngar. Även min partner Nicholas Bonde saknar erfarenhet från branschen och är aktiv journalist och musiker.

Paketering­en av varan är bland det viktigaste just nu. Hur jobbar ni med påsar, hemsida och kartonger?

– Vi tror stenhårt på att alla delar av en produktupp­levelse måste hålla samma höga nivå, och man ska få samma känsla när man håller i ett par skor från Cqp som när man tittar på vår hemsida, eller på våra visitkort. Vi erbjuder produkter av högsta kvalitet och lägger vi dem i en tunn, billig kartong blir det liksom fel. Istället för skopåsar skickar vi med en tote-bag där vi kompensera­r för den uteblivna brandingen på våra skor.

Vilka är era kunder?

– Den typiska kunden är nog mellan 25-45 år gammal, och fokuserar mer på klassisk stil och kvalitet i sina klädval än på de senaste trenderna. Vi märker att våra produkter tilltalar människor

Finns det någon person i världen som du drömmer om att se gå runt i era skor?

– Adrien Brody eller Alicia Vikander.

Berätta om er editorial section på er hemsida.

– Idén till denna del som vi kallar Conversati­ons kom till när vi funderade på hur man kunde visa vilka värderinga­r CQP stod för mer än genom bara produktern­a. Nicholas skriver intervjuer­na och söker efter individer som vi anser delar våra filosofier, så som att vara idealist inom det man gör och sikta på kvalitet utan kompromiss­er.

Vilka är de viktigaste värdena för ett varumärke år 2016?

– Samtidigt som det nog är lättare än någonsin att starta ett nytt varumärke är troligen konkurrens­en också tuffare än någonsin och det är väldigt svårt att sticka ut i bruset. Jag tror att man ska våga vara egen och inte vara slav under trender. Så svaret är nog långsiktig­het och uthållighe­t.

Om du kunde förändra något i världen just nu, vad skulle du förändra då?

– Jag skulle fokusera på andra områden än modebransc­hen. Det är ju mycket som är skrämmande just nu och det finns ett stort allmänt missnöje i väst som gör att populistis­ka budskap om främlingsf­ientlighet och mer slutna samhällen går starkt fram. Jag tror att allt från Brexit, Donald Trumps framfart och ökad terrorism hänger ihop och kunde jag reversera den trenden skulle jag det.

Ni jobbar även med handgjorda sneakersmo­deller. Berätta om den arbetsproc­essen.

– Att skorna är gjorda för hand är en sak och det finns många märken som poängterar det i sin kommunikat­ion. Men vi har lärt oss att det är skillnad på händer och händer. Vi har varit runt i en hel rad fabriker och tagit fram prototyper, men finishen på slutproduk­ten är helt olika så det gäller att hitta rätt om man har ställt in sig på att hålla hög nivå. I dag är vi säkra på att vi har det och betalar därför också ett högt pris för våra produkter. Med det sagt ligger vi ständigt på vår fabrik och har nolltolera­ns mot misstag. Det finns inte ett enda par som vi inte själva har inspektera­t. Jag tror det lönar sig i längden.

Det går väldigt bra för er internatio­nellt som nationellt . Vad är nästa steg på er resa?

– Tack, det går helt okej men vi är fortfarand­e små. Vi har många idéer dels för produktpor­tföljen och dels för hur vi ska utveckla försäljnin­gen där vi hoppas kunna öka vår exponering på andra marknader.

 ??  ?? Tarmac, quarter top Tarmac Tarmac Preussian, 2 700 kr. inom kreativa yrken och vi har många arkitekter, designers och entreprenö­rer som tycker att det vi gör passar in i deras livsstil. STRANGER THINGS Tv-serien Stranger Things har en otroligt skön...
Tarmac, quarter top Tarmac Tarmac Preussian, 2 700 kr. inom kreativa yrken och vi har många arkitekter, designers och entreprenö­rer som tycker att det vi gör passar in i deras livsstil. STRANGER THINGS Tv-serien Stranger Things har en otroligt skön...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden