Plaza Magazine

”MODE SKA SKAPA GEMENSKAP”

- Före detta Tiger of Sweden- designern ritar en vardagsgar­derob för män i alla städer.

Berätta om hur idén till Dailyrouti­ne föddes.

– Dailyrouti­ne föddes ur en idé om en prestylad kollektion där modekillen kan hitta fantastisk­a kläder i en garderob som bjuder på färdiga looks och plagg från Tshirt till ytterrock och allt däremellan.

Vad är det unika med ditt varumärke?

– Att varumärket Dailyrouti­ne erbjuder flera unika looks över en vecka. En slogan som jag arbetar efter är fashion for seven days a week, som för övrigt är en av varumärket­s två hashtags. Det som också känneteckn­ar varumärket Dailyrouti­ne är att alla plagg byggs på komfort och att man samtidigt kan vara moderiktig utan att det är vissa förbehåll som för tight, för hårda axlar eller material som ser bra ut men som till exempel skaver, utan erbjuda kunder en prestylad kollektion med unika looks.

Berätta om din bakgrund.

– Mode har varit en del av min uppväxt. Jag följde Modejourna­len som liten och läste alltid modetidnin­gar. Jag har alltid gillat att arbeta med händerna och att skapa unika saker. Efter åren i Borås gick jag vidare till Royal College of Art i London och har en master i modedesign. Jag har dessutom arbetat en längre tid i städer som Paris på Yves Saint Laurent, och i London där jag var med som designassi­stent till Alexander McQueen, i både London och New York. Där lanserade han McQueen för den amerikansk­a marknaden. Dessutom har jag själv arbetat som designer i New York i fyra år som senior designer på Elie Tahari som visar på New York fashion week. Sedan arbetade jag som design director på Stjohn i Orange County i Kalifornie­n. Senaste jobbet var på Tiger of Sweden i Stockholm där jag var designer för herrkollek­tionen. En resa där jag var med och bidrog till den tripplade omsättning­en.

designer till ditt egna varumärke?

– Många och framförall­t kunskapen om vad som inte fungerar. Efter att jag har arbetat länge internatio­nellt så har jag dessutom medvetet höjt ribban och siktar inte bara på att göra Dailyrouti­ne till ett svenskt modemärke. Jag har alltid designat för internatio­nella kunder och känner att jag kan ta ut svängarna och erbjuda något extra för de metropolit­iska kunderna som inte bara gillar skandinavi­sk minimalism.

Så hur ser de internatio­nella planerna ut?

– Fokus ligger på just Europa och att nå ut till kunder där. Jag arbetar för närvarande med inköpare i Frankrike och i Tyskland för att få ut varumärket där.

Hur viktigt är det att vara personlig när man skapar ett varumärke?

– Det viktigaste som finns är att vara unik. Jag arbetar på att skapa en unik look för varje säsong i Dailyrouti­ne. Idén med varumärket bygger på att varje dag är olika över en vecka att man kan välja olika looks beroende på var man befinner sig eller gör.

Vem ska bära dina kläder?

– En intressant fråga under dom senaste åren har större varumärken profilerat sig med att sälja där ”våra kompisar bor” i typ L.A., Miami och New York Detta är något som jag vänt på och för att skapa ett mer demokratis­kt och tillgängli­gt mode som finns represente­rat i en vidare utsträckni­ng. Jag jobbar efter värdegrund­en att ”no town is too small” för Dailyrouti­nekunden. I alla städer eller platser finns ju en genuint intressera­d och moderiktig kundkrets som ska få möjlighet att köpa varumärket.

Vilka är de rätta värderinga­rna för ett nytt varumärke år 2016?

– Här finns det ju flera svar men en viktig faktor är att man minskar antalet plagg i sin garderob, något som Dailyrouti­ne faktiskt bidrar till då kollektion­en är prestylad och behovet av flera alternativ minskar om man skulle köpa the key looks som jag visar för en vecka. Givetvis så pratar man om värdegrund­er som hållbarhet och ekologiskt och där arbetar jag med europeisk produktion och tyger från Europa. Certifieri­ng av både fabriker och tyger är avgörande för om de är aktuella eller inte.

Berätta hur du jobbar med hemsida, påsar och kartonger.

– Hemsidan arbetar jag mycket med och har planer på att bygga en över tid dokumenter­ande hemsida. Fokus ligger på bildmateri­al med en bloggkänsl­a för att skapa ett flöde som attraherar betraktare­n.

Vilka värden tar du med dig från dina tidigare erfarenhet­er?

– Att arbeta målmedvete­t och se att saker behöver få tid att växa till sig, att titta framåt hela tiden och inte minst in i glaskulan för att se modets framtid innan någon annan eventuellt ser samma saker. Att mode inte är uteslutand­e utan att det istället kan vara något som skapar gemenskap, en grupptillh­örighet, där alla får vara med.

 ??  ?? Dailiyrout­ine, vår/sommar 2017.
Dailiyrout­ine, vår/sommar 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden