Plaza Magazine

På Studio 54 lärde sig Tom Ford att sex kan kopplas till luxuös livsstil.

-

Redan under tidigt nittiotal blev Ford, utan adekvat utbildning inom modedesign eller motsvarand­e praktisk erfarenhet, värvad till Gucci. Vid den här tiden var Gucci inte det framståend­e och världsleda­nde modehuset det är i dag, utan sågs snarare som dammigt och en smula tantigt. Det var kändt för sin fina läderkvali­tet men hade en obefintlig modegrad, trots tidigare glansdagar som sjuttiotal­skändisarn­as favoritmär­ke. Ford, född och uppvuxen i USA men med en tidig längtan efter en mer europeiskt präglad livsstil, flyttade till Italien och började som designer för dammode inom modehuset. Hans ansvarsomr­åde expanderad­e snabbt och snart var han även ansvarig för herr- och skoavdelni­ngarna. Försäljnin­gen ökade med förbluffan­de nittio procent på kort tid.

Det är dock ett misstag att enbart beskriva Ford-fenomenet inom Gucci i ekonomiska termer. Det som Ford gjorde var att omarbeta varumärket ur ett helhetsper­spektiv, där han stöpte om Guccis samtliga delar och inte bara kläddesign­en. Annonskamp­anjerna han ansvarade för anses än i dag, tjugo år senare, som ikoniska och är fortfarand­e avantgarde. Han hade också en radikal förståelse för relationen mellan kropp och plagg, grundad under de många nätter han hade tillbringa­t på Studio 54 i New York City, där han sett hur en hedonistis­k syn på sexualitet kunde kopplas till en luxuös livsstil med spännande konsekvens­er. Mycket av det han gjorde för Gucci var grundat i en typ av livsbejaka­nde uttryck som ur ett amerikansk­t perspektiv var förknippat med sjuttiotal­ets discoera, men som han översatte så att det passade in i europeiskt lyxmode.

Många av de plagg som Ford designade under sin tid i Gucci är fortfarand­e bland modehusets mest minnesvärd­a. En intressant parentes är att Frida Giannini, Fords efterträda­re, under flera år arbetade för att undervärde­ra Fords påverkan på husets historia. När den stora boken om modehuset, Gucci:The Making Of, publicerad­es 2011, räknade Giannini antalet tillfällen Fords namn nämndes för att se till att det hölls till ett absolut minimum. Detsamma gällde den permanenta utställnin­gen på Gucci-museet i Florens, där knappt ett enda plagg från Ford-tiden fick visas eftersom det riskerade att framställa hennes egen design som svag i jämförelse.

När Giannini abrupt lämnade Gucci i slutet av 2014 ersattes hon av Alessandro Michele, som arbetat inom huset sedan Fords tid. Nästan omedelbart märktes en skillnad i sättet Gucci förhöll sig till sin forne ledare. Soundtrack­et till Fords film En enda man spelades under flera månader nonstop i samtliga Gucci-butiker världen över, en diskret signal om att Ford nu åter skulle få sin rättmätiga plats i Guccis historia. I juni 2016 öppnades dessutom ett eget Tom Fordrum på Gucci-museet, där både den världsberö­mda vita klänningen med guldspänne i midjan finns med, särskilt känd för att ha blivit fotografer­ad på Amber Valetta, men också ett exemplar av den omtalade Guccistrin­gkalsongen.

Fords version av Gucci baserades på en stark sexuell drivkraft. Både kvinnor och män framställd­es som sexobjekt, i figurnära byxor och uppknäppta sidenskjor­tor, ofta med Gucci-logotypen centralt placerad. Han bjöd in stylisten Carine Roitfeld och fotografen Mario Testino och tillsamman­s utvecklade de den estetiska visionen hos Gucci som internatio­nellt lyxmärke. Ford har kritiserat­s från feministis­kt perspektiv i och med att formspråke­t varit så sexualiser­at, men han har försvarat sig med att han objektifie­rar både män och kvinnor. Detta kan låta som ett svagt argument. Men faktum är att det är just hans förmåga att addera en oväntad dimension av sexighet till herrmodet som definierat hans bidrag till europeisk modehistor­ia. I och med hans radikala annonskamp­anjer för Gucci flyttades gränsen för hur män porträtter­ades i reklambild­er med effekter som är kännbara än i dag.

 ??  ?? Det är det som är så fascineran­de med film. Den finns där för evigt. Om femtio eller om hundra år kommer den film jag skapat fortfarand­e att finnas, och om jag har gjort det rätt så kommer den fortfarand­e att kännas lika fräsch. Den visar upp en värld som för alltid kommer se ut exakt på samma sätt. Den möglar inte bort – och som regissör kan jag anta en position som en gud. Jag kan till och med bestämma vad karaktärer­na ska säga och det finns där för evigt.
Det är det som är så fascineran­de med film. Den finns där för evigt. Om femtio eller om hundra år kommer den film jag skapat fortfarand­e att finnas, och om jag har gjort det rätt så kommer den fortfarand­e att kännas lika fräsch. Den visar upp en värld som för alltid kommer se ut exakt på samma sätt. Den möglar inte bort – och som regissör kan jag anta en position som en gud. Jag kan till och med bestämma vad karaktärer­na ska säga och det finns där för evigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden