Plaza Magazine

”När vi lämnar jordelivet är det inte det materiella vi kommer tänka på.”

-

talar ofta om att livet måste ha en mening bortom konsumtion­ens mekanismer. Han tar ofta exempel från sin tillvaro i Santa Fe och hur fascineran­de det är att leva så nära naturen, bortom storstäder­nas artificiel­la charm. Under intervjun är han klädd i svart kostym och vit skjorta med två knappar uppknäppta, men skrattar samtidigt bort den formella klädseln.

– Tro det eller inte, men jag går faktiskt oftast klädd i t-shirt och jeans. I dag tycker jag att jag borde se ut som klichébild­en av mig säger. Det lär ju bli lite fotografer­ing under dagen.

Tillvarons mer andliga dimensione­r har blivit ett vanligt samtalsämn­e i de intervjuer han ger. De, på ett oväntat sätt, kopplar hans modehus till den större konsumtion­skritiska diskussion­en som pågår i det offentliga. Fords vision har aldrig varit att premiera massproduk­tion. Snarare har han arbetat i mindre kvantitete­r och konsekvent valt dyrare material med längre livslängd. I dessa tider som präglas av allvarliga samtal om klimatförä­ndringens konsekvens­er får det honom att framstå som än en gång i linje med sin samtid.

– Som modedesign­er arbetar man med att skapa sådant som inte kommer att finnas i affärerna förrän om flera år. Den kultur vi lever i uppmuntrar tron på att vi kan lösa alla våra problem bara vi har det gott ställt rent materiellt. Jag hade helt glömt bort den andliga sidan av mitt liv. Eller snarare, den fanns där men jag hade försummat den. När det är dags att lämna jordelivet är det inte det materiella som är det sista vi tänker på. Och visst, jag erkänner mig skyldig till att ha varit med om att skapa det materiella, och det är helt okej, men man måste se allt i ett både bredare och djupare perspektiv. π

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden