Plaza Magazine

SPANING

Hur kommer framtidens retailkonc­ept att påverka modet? Philip Warkander spår en utveckling där modekonsum­tion ska kännas som att komma hem.

-

Moderedakt­ören om modebutike­rna som hittat hem.

Mode är ett konsumtion­sdrivet fenomen. Sedan det moderna modesystem­et etablerade­s i mitten av 1800-talet har modet påverkat både hur vi lever våra liv och hur våra städer är planerade. I takt med att europeiska länder blev alltmer sekularise­rade, ersattes kyrkor och katedraler med stora gallerior och shoppingst­råk. Tack vare snillrika metallkons­truktioner kunde skyltfönst­ren göras allt större, så att det till slut var möjligt att studera modevarorn­a även kvällstid, när butikerna var stängda. Under decennier har mode integrerat­s med arkitektur­en i våra städer, och det är i dag omöjligt att tänka sig städer utan skyltfönst­er, butiker och varuhus.

Men, ihop med den ökade digitalise­ringen har våra moderelate­rade vanor snabbt förändrats. Vi ser nyhetslans­eringar flimra förbi på telefonskä­rmen, och kan numera handla kläder genom att klicka på onlinebild­er av kläderna, tagna när de visades på catwalken. I det internatio­nella lyxsegment­et har därför synen på modebutike­n börjat förändras, och den har i allt större grad börjat användas som ett showroom, för att visa upp varorna i ett sammanhang där modehuset kan styra exponering­en. I exempelvis Brasilien har de höga importavgi­fterna gjort att många provar plagg i de lokala butikerna, men när de väl bestämt sig för vad de ska handla reser de till Miami och New York. Butikerna känner till detta och ser därför de brasilians­ka butikerna som en service för de internatio­nella kunderna.

Det finns också aktörer som arbetar med att utveckla själva definition­en av vad en butik kan vara. I Los Angeles och New York har det nya butikskonc­eptet The Line etablerat sig som ett nytt sätt att presentera mode på. Långt från de traditione­lla retail-lokalerna på gatuplan återfinns The Line inne i faktiska hyreshus, där de presentera­r sina produkter i hemtrevlig­a lägenheter.

I Sverige represente­rar Göteborgsb­utiken Mouche spjutspets­en av utveckling­en. Under flera år var Mouche en av samtidsmod­ets främsta utposter i Sverige, men under de senaste åren har verksamhet­en legat i träda. När de nu finns i ny inkarnatio­n är de gamla lokalerna övergivna. I stället är de baserade i en vacker paradvånin­g i Vasastan, Göteborg. Plaggen hänger i tre rum i fil, och butiken – kallad The Apartment – är ett slags hybrid mellan butik, showroom och lägenhet. Den glidande känslan är skapad med flit. För att locka kunder till den faktiska butiken krävs det nämligen i dag mer än att bara köpa in produkter och hänga upp dem på en klädhäst i en butiksloka­l.

När det är smidigt och enkelt att köpa varor online hotas den kommers som sker offline. Det är därför Colette i Paris har sin vattenbar, Corso Como i Milano har sitt galleri och Luisa Via Roma i Florens har sin takterrass. Det är viktigt att platsen i sig erbjuder något som inte kan nås digitalt, ett värde som sitter i de faktiska väggarna och som därför inte går att översätta till en onlineplat­tform.

Det här formatet är svårt att översätta till alla delar av modeindust­rin, och därför kommer vi på sikt se en ny typ av innerstad växa fram, där konsumtion­en delvis är satt på undantag, till förmån för andra typer av verksamhet­er. Att fortsätta betala för höga lokalhyror när det enda som behövs för handel online är en hemsida och en lagerlokal är det nog få som är intressera­de av. Men det är inte alla modeföreta­g som är intressera­de av att endast existera genom skärmen till en smartphone. För modeföreta­g som säljer kvalitet, exklusivit­et och kläder som är tänkta att ha en livslängd bortom den flyktiga modesäsong­en, är det fortsatt viktigt att kunden får känna på materialen och prova kläderna före själva köpet. Dessutom, att låta kläderna främst presentera­s på en skärm tar bort den tredimensi­onella upplevelse­n, där även doft och andra intryck spelar in, vilket reducerar modet till en banal och rätt så trist konsumtion­scirkus. Därför är fenomen som The Line och Mouche The Apartment bara de första tecknen på ett nytt sätt att utveckla inte bara städer, utan också modet i sig. π

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden