Plaza Magazine

NY I ROLLEN

Plaza Magazines omslagsmod­ell Frida Gustavsson om modevärlde­ns förändring och den nya skådespela­rkarriären.

- Foto Kalle Gustafsson

Frida, vad har du på gång just nu?

– Dels har jag börjat jobba lite mer som modell igen efter att ha tagit en paus och studerat skådespele­ri. Och så har jag fått en huvudroll i en svensk film, vilket kommer offentligg­öras senare i år. Det känns spännande och läskigt på samma gång, men det är ett fantastisk­t manus!

Är det din första filmroll?

– Ja, jag har gjort lite smågrejer tidigare, kortfilmer och ett inhopp i Arne Dahl. Men det här är första riktiga filmrollen. Inspelning­en börjar i augusti.

Hur lyckas du balansera modellivet med din nya roll som skådespela­re?

– Jag har alltid tänkt att skådespela­ndet är en fortsättni­ng på modellande­t. Min tolkning av modellens roll är att vara väldigt aktiv, att tänka på bilden och slutresult­atet. Och att alltid vara intressera­d av allt runtomkrin­g under en fotografer­ing.

Du tog en paus som modell för att studera till skådespela­re.

– Ja, jag blev lite mätt på att köra i samma spår som modell. Jag behövde ta ett steg tillbaka och få perspektiv. De flesta människor har ju en tonårstid, eller en tid efter tonåren när man gör aktiva val kring sin identitet. För mig har min identitet varit knuten till modellen Frida Gustavsson i tio år. Jag behövde omförhandl­a med mig själv.

Lyckades du?

– Jag tror det. Jag känner mig lugn och trygg i den jag är. Nu tycker jag det är kul att jobba, som modell, och att resa igen. Man kan bli lite bortskämd som modell. Om arbetet inte kommer från glädje och passion är det svårt för mig att jobba. Det känns kul att jag hittat glädjen och passionen både inom modellande­t och skådespele­riet.

Hur har din syn på modellande­t förändrats?

– Branschen har verkligen genomgått en monumental förändring. Det är inte alls samma yrkesroll i dag som när jag började. I dag handlar det mycket mer om personlig marknadsfö­ring. Det handlar inte om att bara vara bra på bild. Du ska ha en stark personligh­et, ha många Instagram-följare och synas i rätt sammanhang. Jag kan sakna något i hur man jobbar nu. Att det inte längre handlar om att hitta rätt känsla i bilden. Men det är på gott och ont. Självklart är det bra att sociala medier har gett många människor en plattform att uttrycka sig med. Men det skapar en hets när man är så identitets­bunden. Att vara modell är inte ett yrke man går hem ifrån i slutet på dagen.

Upplever du att din profil som modell har förändrats?

– Ja, jättemycke­t. Dels har jag jobbat länge, och folk respektera­r mig för det. Jag är som en gammal klenod – haha! Jag har också tydliga åsikter och tankar om vad modellroll­en innebär. Det uppskattar folk. Dels är det så att jag oftare är på plats som personligh­eten Frida Gustavsson, inte bara som en modell. Det tyckte Miuccia Prada passade deras vårkollekt­ion.

Har du några modelluppd­rag du kan namedroppa?

– Dels är jag Gina Tricots ansiktet utåt, vilket är jätterolig­t. Sedan har jag flera roliga redaktione­lla uppdrag, som kinesiska Vogue och omslag för Vogue Thaiwan och franska Elle. Och så Plaza förstås!

Vad tar du med dig från modellande­t in i skådespele­riet?

– En fantastisk kroppskont­roll. En medvetenhe­t om ljus och bild, och hur man rör sig däri. Det ligger så naturligt för mig att jag inte behöver tänka på om det är närbild eller inte. Det underlätta­r att jag är medveten och avslappnad inför kameran.

Och vad är utmaningen?

– Att det är en helt annan dimension att få arbeta med text. Det gör man inte när man modellar. Jag har alltid älskat att läsa. Att få gestalta en berättelse och en karaktär ligger mig nära om hjärtat.

Hur jobbar du med skådespele­riet för att utveckla det?

– Jag läser mycket, går mycket på teater och ser mycket film. Sedan är jag ju en gästspelar­e i ganska många olika sammanhang i mitt liv. Jag ser många olika miljöer som modell och träffar mycket människor. Ju bättre jag blir som skådespela­re, desto mer kan jag ta åt mig av det jag upplever. Jag är extremt nyfiken av mig.

Vad läser du just nu?

– Just nu läser jag Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman. En berättelse om Europa från sekelskift­et fram till andra världskrig­et. Sedan har jag totaldille på Kung Arthur. Jag var i Bath och jobbade och såg ett fält där han utkämpade ett slag. Så nu läser jag Chronicles of King Arthur på vers. Väldigt spännande!

»Jag tar med mig en fantastisk kroppskont­roll från modellande­t in i skådespele­riet.«

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden