Plaza Magazine

I HAALS HUVUD

Plaza Magazine går på världens första modevisnin­g helt i virtual reality. Hej framtiden! ” Visningen i virtual reality var som ett experiment.”

- Foto Fredrik Andersson Andersson

Anders Haal, grundare och designer av det egna modemärket Haal, presentera­de sin SS17- kollektion under Stockholms modevecka i år. I samarbete med Studio Bon fick vi kliva in i Anders Haals huvud för ett virtuellt möte av Haals vision, allt i form av en visning i virtual reality. Modepresen­tationen skedde på Fotografis­ka museet i Stockholm. Vi inbjudna satte påå oss ett par VR-glasögon och fick på en samma gång en realistisk som surrealist­isk bild av Haals modevision – preppy cheerleade­rs, gotiska Lolitas och surfkillar, allt med brinnande billboards och hånglande par utanför en galleria. Läckert, läskigt, lugubert. Kort sagt, très high tech chic. Till New York Times har Anders berättat att det handlar om hur du mixar inspiratio­nskällor och att etiketten står för frihet och mångfald.

Det här var den första modepresen­tationen som helt och hållet visats i virtual reality och det har gjort Haal till ett märke i framkanten.

Du berättade för Metal Magazine att du alltid har gillat att uttrycka dig i bild och grafik.

– Visningen i VR var som ett experiment där jag fick möjlighet att uttrycka mig inom ett helt nytt medium. Jag gick inte in med några stora förväntnin­gar inför det projektet. Det gick väldigt fort och det var väldigt fritt. Hela filmen blev som ett collage av mina referenser.

Varifrån fick du inspiratio­n?

– Ända sedan SS15- kollektion­en har det varit som en trilogi där kollektion­erna bygger på varandra. Lifestyle och det kommersiel­la formatet är något som jag tycker är intressant. Billboarde­n fungerar som en referens för reklam och annonser med en poetisk underton. Men mina övergripan­de teman är frihet och mångfald. Man kan säga att det började med en blå himmel av frihet och sedan började det lukta lite undergång i SS16. Sedan var det slutet av den senaste kollektion­en som var mörk, men med kärlek, och det var ett slags avslut på de tre delarna.

Hur såg den kreativa processen ut tillsamman­s med Studio Bon?

– Vi hade gjort en kampanj innan i Paris och London där casting var viktig. I den senaste kollektion­en har casting varit en stor del för att kunna sätta ihop alla delarna. En kollektion är ju inte en linjär kollektion utan det handlar mer om vad du ser i plaggen och hur du sätter på dem. Så det var en fortsättni­ng av denna ”night view”-grejen och eldslågor hade vi ju redan jobbat med tidigare. Vi visade kampanjen och Bon förstod snabbt. Och sedan fick vi möjlighete­n till en stor studio där vi plåtade allting under två dagar. Väldigt improviser­at faktiskt.

Anders Haal växte upp i vad han själv kallar ”en håla” i Skaraborg, med cirka tvåtusen invånare. Han gick ut gymnasiet i Falköping för att påbörja sina studier på en konstskola i Örebro. Foto var det primära Anders lockades av och bilderna blev en väg in i modevärlde­n.

– Jag behövde något mer konkret än foto och konst. Av någon anledning kom jag i kontakt med Dutch Magazine i Skövde, och jag tror jag hittade något där som jag inte fann i andra modetidnin­gar.

Efter tiden på konstskola­n flyttade Anders först till Berlin och efter en utställnin­g på Kulturhuse­t påbörjade han studier vid Textilhögs­kolan i Borås, följt av tre år på Beckmans.

– Jag tror konstskola­n var grundlägga­nde för mig för att vidga mitt fält. Där fick jag ”pusha” min kreativite­t. Innan jag började på Beckmans var jag nog inte så intressera­d av skolan.

Anders Haal gjorde, under sitt första år på Beckmans, praktik hos Ann-Sofie Back som ledde till en anställnin­g direkt efter examen, 2009, som designassi­stent.

Var det jobbigt med tanke på att du ville starta ditt eget varumärke?

– Nej. Jag tror att det var väldigt bra att det inte hände då, och jag är väldigt glad för det. Jag hade bara tänkt stanna i ett och ett halvt år men det blev fyra år istället. Jag började när Ann-Sofie både hade Ann-Sofie Back och Back som sedan blev Back Ateljé och då blev jag designer för den linjen. Det var en bra skola och tiden på Back har såklart format mig till den designer jag är i dag.

Nu är det tre år sedan du lanserade din första kollektion i Masses Magazine, en då ny herrtidnin­g från Paris. Berätta om de här tre åren.

– Ha ha! Det har varit ganska slitigt. Jag har inte hunnit tänka så mycket. Det jag gör är att jag sitter i min källare och nöter produktion. Det är liksom nittio procent av min tid. Sedan är det en modevecka en gång per halvår. Jag önskar att man sålde mer utifrån vad jag faktiskt gör för någonting. Det är något jag tror de flesta delar som bor och skapar här i Stockholm.

I Haals estetik ser man tydliga referenser från både Ralph Lauren och Tommy Hilfiger, två amerikansk­a livsstilsm­ärken som Anders hämtat mycket inspiratio­n från genom åren. Han blandar dem med en egen känsla – enkelt, bärbart och sexigt.

– Mode blir intressant när det växer till mer än bara en kollektion. Jag vill att det blir en identitet och någonting större och då har det blivit att jag har kommit in på den här lifestyle-identitete­n som både Ralph Lauren och Tommy Hilfiger har jobbat med. Jag gillar ikoner som fungerar som koder eller tecken för hur man klär eller uttrycker sig. Jag har rent konkret jobbat med mycket polopikéer och kabelstick­at som är något ganska vanligt. Jag tycker att det finns något i det som är väldigt starkt.

Och där summerar Anders intrycket Plaza tog med sig från den världsunik­a VR-visningen – leken med arketyper i en magisk mångfald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden