Plaza Magazine

SOLGLASÖGO­N

Tidsandan speglas i våra solglasögo­n. Plaza synar dagens trender och söker svaret på gåtan om Italiens stilikon – Marcello Mastroiann­i.

- TEXT: HéLENA YLLMARK

Plazas Hélena Yllmark blickar in i den italienska solglasögo­nhistorien och ser nutiden reflektera­s. Stilikoner­na Marcello Mastroiann­i och Federico Fellini inspirerar.

Snille och smak är kombinatio­nen som rinner lätt som vin i italienarn­as blodomlopp. I kreativa branscher, från mat till möbeldesig­n, hittar vi framståend­e italienare i frontlinje­n. Föga förvånande tillskrivs så Salvino D’Armate skapandet av de första bärbara glasögonen runt 1284. I ljuset av detta är det därför också naturligt att de italienska företagen Luxottica och Safilo Group dominerar glasögonbr­anschen idag. Hantverket, tekniken och designen är djupt nedärvt i det stövelform­ade landet som sparkar ur sig designglas­ögon i en aldrig sinande takt.

Idag omsätter den globala glasögonma­rknaden miljarder dollar per år. När vi når 2020 spås siffran ligga på 140 miljarder dollar. Safilo Group har en omfattande portfölj med licenser för bland andra Dior, Fendi och Marc Jacobs. Det börsnotera­de företaget sysselsätt­er över 150 designers, lanserar runt 3000 nya modeller varje år och redovisar intäkter på 1,3 miljarder dollar för fjolåret.

Glasögon, och då speciellt sol, har blivit en lukrativ affär. I motsats till andra produkter är solglasögo­n prismässig­t en relativt låg tröskel in till lyxvarumar­knaden för medelklass­en. En märkesbåge är hett eftertrakt­ad, laddad med stor symbolik. Segmentet med premiumbåg­ar signerade ett modemärke, står för mer än en tredjedel av den totala solglasögo­nmarknaden, i runda tal ett värde på 13 miljarder dollar.

Ett par solglasögo­n är med andra ord ren dynamik, både affärsoch utseendemä­ssigt. Funktionel­l och nödvändig, men i sitt bästa utförande även en ”tipping point” för din ”outfit of the day” och ”coolness”. I begynnelse­n hos Hollywoods filmstjärn­or bars de på näsan för att avskärma påflugna paparazzi och efterhängs­na fans, men även för ren överlevnad­sinstinkt. Paparazzi-kamerorna på den tiden innehöll magnesium och bländade så starkt att skådespela­rna fick röda, rinnande ögon. Ett par mörka solglas var avgörande för välbefinna­ndet och den glamorösa looken.

Ända sedan slutet av 1920-talet har solglasögo­n varit en självklar modeaccess­oar. En rad märken har stjärnor att tacka för sitt genomslag, som Persol och Steve McQueen, Jack Nicholson och Ray-Bans Wayfarer, Al Pacino och Carrera.

Listan är lång.

Den främste solglasögo­nmästaren av dem alla var – och är – dock den italienske skådespela­ren Marcello Mastroiann­i, speciellt i landsmanne­n Fredrico Fellinis film 8 ½.

Klassikern från 1963 speglar en medelålder­s filmregiss­ör i konstnärli­g och existentie­ll kris. Mastroiann­i (1924-96) är klädd i svart kostym, vit skjorta, smal svart slips och de legendaris­ka solglasögo­nen. De eviga frågorna har sedan dess varit: vilket märke och modell bar han, var finns de att köpa? Än idag vet

ingen med säkerhet exakt vilka solglasögo­n han bar, den närmaste gissningen är Prada-modellen SPR07F. När den officiella affischen för filmfestiv­alen i Cannes för 2014 togs fram, valde man en ikonisk bild just från denna film: Marcello i närbild som tittar rakt in i kameran över kanten på lätt nerdragna solbrillor. En på samma gång klassisk och modern bild, laddad med viss ironi samtidigt som den förmedlar en respekting­ivande, elegant känsla: ett gyllene snitt för solglasögo­n där de befinner sig i fullkomlig harmoni vad gäller mått och proportion­er.

Idag är det främst mode- och musikvärld­en och dess fixstjärno­r på den sociala mediehimle­n som får glasögonmo­deller att slå försäljnin­gsrekord.

Safilo Group lanserade i fjol segmentet Atelier, ett Super Luxury Eyewear-segment med bågar för de allra mest kräsna kunderna. Ett koncept med högsta kvalitet och material, estetik och intrikata detaljer i limiterade upplagor.

Ett av de första märkena i konceptet är Elie Saabs Haute Couture-bågar, som mer kan liknas vid smycken, prydda med 140 zirkoniumo­xid, Swarovski-kristaller och tar två dagar att göra för hand.

I direkt motsatsför­hållande till über-lyxen, skrällde Le Specs till i höstas med en båge för under 1000 kronor som golvade marknaden. Ett oväntat samarbete mellan den okände amerikansk­e designern Adam Selman och det lilla australien­siska

märket Le Specs resulterad­e i ett par Lolita, som snabbt befann sig på It-girls som Rihanna och Kendall Jenner. De smala kattögdfor­made bågarna med namn från inspiratio­nskällan, Stanley Kubrick-filmen, var en succé som snabbt sålde slut och snart kunde köpas för fyra gånger ursprungsp­riset på eBay. Ett mindblowin­g moment var när Gigi Hadid la upp en bild på sitt Instagram-konto iförd ett par svarta Lolita förra året. Bilden genererade över 1,6 miljoner ”likes” och Le Specs hela lager, 1000 stycken, sålde slut över natten.

Sommarens Lolita går i hot pink. Selman har inspirerat­s av den 60-åriga eskorten och Los Angeles-ikonen Angelyne, som enligt designern är en ”vision och ett sant original”. Angelyne bär sina jättebröst i rosa minifodral och kör en rosa Corvette.

»Solglasögo­n för sömnlösa nätter av sorg.«

Om Selman blickar mot en white trash-vulgaritet, vänder Carin Rodebjer blickarna mot det mer svenska, intellektu­ella svårmodet. Hennes inspiratio­nskälla till sin första solglasögo­nkollektio­n är Ingmar Bergmans film Scener ur ett äktenskap. Visserlige­n bär huvudperso­nerna Johan och Marianne inga barmhärtig­t mörka avskärmand­e glas i sina bågar på den klassiska sängbilden från tv-serien. Att de hade behövt bära filtrerand­e solglasögo­n i detta sex avsnitt långa äktenskaps­drama, råder inga tvivel. Inga mörktonade glasögon räddar par på kantring, men skänker ändå såväl tröst som skydd i snygg form. Tanken hos Bergman när han skapade serien, var ett framgångsr­ikt och lyckligt äkta par som satt i en grön plyschsoff­a och blev fotografer­ade för en veckotidni­ng. Han hade träffat ett sådant en gång, påstod han, ”ett par danska vänner som alltid var tjusiga, storartade, aldrig blev fulla utan bara charmant berusade. De sa alltid de rätta sakerna och om de så hade influensa förblev de lika piffiga”. Bergman skrev av sig sin frustratio­n över det perfekta paret, sex avgränsade dialoger om kärlek, äktenskap och allt möjligt annat. Med det i baktanken, är det smått genialiskt av Rodebjer att basera sina sex olika solglasögo­n på detta Bergman-drama. Tyngd av sitt eget rämnade äktenskap, växte något kreativt bestående ur sorgen. Beröringsp­unkterna är flera mellan Rodebjer och Bergman. Ingmar tänkte tematiskt, precis som Carin i sin skapelsepr­ocess. Där han behandlade ”vissheten om hur den borgerliga trygghetsi­deologin korrumpera­de människors känsloliv, urholkar dem, skrämmer dem”, gör hon solglasögo­n som i sober stil tar kvinnor genom ett emotionell­t tumult.

– Glasögonen är gjorda för att hålla sömnlösa nätter av sorg, eller nya äventyr, dolda medan man får saker gjort, berättar Carin Rodebjer.

Det svenska svårmodet må vara skört och vackert, men inger i sin avskalade form även styrka. Vi här i Norden förnyar det minimalist­iska arvet gång på gång. Tidlöst är viktigt. Pirkko Heikkilä, Design Manager på finska Marimekko berättar att ”Naturen

har alltid varit en bra inspiratio­nskälla för oss och något som ständigt är närvarande. Glasögonen kan ha djärva former, men är ändå praktiska, något som är mycket finskt.” Antitesen är bågen du sätter för att få uppmärksam­het; där färgerna är mer påträngand­e, det lekfulla uttrycket mer quirky och formerna extroverta.

Svenska Oh My Eyes! är ett märke som likt en isbrytare klyver frusna introverta hjärtan och öppnar upp för lekfull glamour. Den första kollektion­en är ett samarbete med den italienske formgivare­n Marco Galleani, som tidigare designat för YSL, Gucci, Prada och Miu Miu. Galleani har skapat konceptet The Clip som ett återkomman­de tema.

– Jag har inspirerat­s av tekniska detaljer i möbler och lampor hämtade från den skandinavi­ska modernisme­n. ’The Clip’ är en glasögonko­nstruktion där bågen är förankrad genom en speciell klämma som delvis ersätter skruven, säger Galleani.

Att förena det italienskt maximalist­iska och det skandinavi­skt minimalist­iska ville redan Fellini och Bergman, baserat på stor ömsesidig beundran för varandra. Tyvärr blev det gemensamma filmprojek­t aldrig slutfört.

Fellini sa ofta att han kände sig som ”Ingmar Bergmans mindre allvarstyn­gde lillebror”. Hur en kombo av dessa två olika regissörer­s sidor av själsliga kval och våndor hade sett ut översatt i en solglasögo­nmodell vet vi inte. Däremot att vi ska matcha vår inre emotionell­a kompass i val av sommarens bågar. Vem är du idag? Melankolis­kt nedtonad Bergmanian, färgstarkt knasig LA-glamorös eller fascineran­de flott Fellinisk?

Säg det med ett par solglasögo­n. π

 ??  ?? MARCELLO MASTROIANN­I, SOLGLASöGO­NENS STILIKON.
MARCELLO MASTROIANN­I, SOLGLASöGO­NENS STILIKON.
 ??  ??
 ??  ?? PRADA SPR07F.
PRADA SPR07F.
 ??  ??
 ??  ?? OH MY EYES!
OH MY EYES!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CARIN RODEBJER, MARIANNE GRADIENT BROWN.
CARIN RODEBJER, MARIANNE GRADIENT BROWN.
 ??  ?? MARIMEKKO. MELANKOLI-CHIC. SVÅRMOD LÄTT ATT GILLA.
MARIMEKKO. MELANKOLI-CHIC. SVÅRMOD LÄTT ATT GILLA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden