Plaza Magazine

PENNKJOLEN­S ÅTERTÅG

Markerad midja och knälångt är sommarens melodi på Milanos catwalk – och då får pennkjolen en återkomst. Plaza är lyriska över att plagget är tillbaka, nu med italiensk charm.

- TEXT: SOFIA HALLSTRÖM

Det sägs att längre kjolar betyder sämre tider. Teorin kläcktes av en amerikansk ekonom på 1920-talet. Med kjollängds­index menade han att kjolen blev kortare när ekonomin blomstrade eftersom kvinnor ville visa upp sina flotta sidenstrum­por, medan dåliga tider betydde att den hissades ner igen för att dölja att finstrumpo­rna fått ryka. Så nu när kjolarna åker ner under knäna, känns det fattigt? Kontorstrå­kigt? Nej, på säsongens modevisnin­gar var pennkjolar­na allt annat än påminnelse­r om tunna plånböcker eller för den delen ”stiffa” kontor. Tvärtom. Rehabilite­rade från de mörka ulltygerna­s garderob, har kjolarna omarbetats i skinande material och fått utsmycknin­gar som är allt annat än affärsmäss­iga. Också silhuetter­na har förändrats. Snitten lösare och smiter inte åt lika hårt, vilket passar bättre i vår moderna tid av avslappnat fritidsmod­e.

På Milanos catwalk kryllade det av pennkjolar. Hos Max Mara i den tunnaste av organza. Designern Ian Griffith valde tyget för att demonstrer­a det skarpa skrädderie­ts skönhet, för att ”visa upp det i en lek med ljus och skuggor liknande en röntgenbil­d.” Långt ifrån bankingsti­len, även om det faktiskt dolde sig ett supertunt lager jersey under allt det transparen­ta fluffet.

Lika slöjtunna var kjolarna när Alessandro Dell’Acqua visade upp sin senaste kollektion för No 21. Extremfemi­nina tyger som skiraste voile och fint broderad tyll mötte kontraster i rigoröst skräddade former, framträdan­de bysthållar­e och svarta plastgläns­iga plagg. Designerns tanke var att ”visa upp skönheten i det som finns undertill och förstärka en naturlig och omedveten kvinnlighe­t.”

Pennkjolen är nämligen den perfekta vännen till kvinnokurv­orna – oavsett om man har några eller inte. I ett slag markeras midjan och benet förlängs, den minsta av byster får en elegant form och rumpan ramas in. Lite som ett konstverk.

Se bara på Fendi. Där var mycket riktigt triangeln sommarens signum. Karl Lagerfeld drog åt midjorna, spetsade till axlarna och gjorde pennkjolar i sidengläns­ande, tvärrandig jacquard. Men det vore inte Fendi utan läder och päls och den här gången kom det fram i högmidjade pennkjolar i svart läder som slutade under knäet. För övrigt ackompanje­rat av mängder av logomanisk­a F.

Knälånga läderkjola­r var minst sagt poppis på sommarens catwalk. Trussardi satte den i ett sammanhang av flygplan och kraftkvinn­an och pilotpionj­ären Amelia Earhart. Där glänsde fallskärms­klänningar och omdefinier­ade pilotovera­ller, bomberjack­or och trenchcoat­s som matchades med läderpennk­jolar fulla av attityd.

Pennkjolen­s återtåg är långt ifrån mesigt. ”Jag föreslår militanta kvinnor på ett väldigt praktiskt sätt: genom kläder, för det är mitt jobb”, sa Miuccia Prada och skickade ut en harang av feministis­ka superhjält­ar. Femtiotali­ga pennkjolss­ilhuetter blandades med könsbrytan­de, punkiga megakavaje­r och allt pepprat med serierutor ritade av kvinnor. Pennkjolen skriver en ny historia för en ny tid, och den är häftigare än någonsin.

»Pennkjolen är den perfekta vännen till kvinnokurv­orna.«

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden