Plaza Magazine

RÄNDER & RUTOR ÄR HELT RÄTT

När vanlighet är säsongens makrotrend, blir ordinära mönster mumma för Milanos modeskapar­e – från Munsoo Kwon till Missoni. Rutigt och randigt är ovanligt rätt.

- TEXT: SOFIA HALLSTRÖM

Vi har sagt det förr: vanligt är det nya svarta. Förutom att de plagg som brukade vara ordinära inte längre ser så ut. Modeskapar­e som Silvia Venturini Fendi säger sig vara ”besatta av normalitet” och på modeveckor­na haglar vardagspla­ggen: gubbkepsar, golftröjor, dinglande slipsar och massor och åter massor av helt vanliga rutor och ränder. När Breton-ränderna känns uttjatade, vänd på dem. På modeveckor­na sitter de vertikala ränderna på allt från bomberjack­or till skjortor och brallor. Den här gången samsas världens tre främsta modeveckor om att det ska vara långrandig­t, från Milano till Paris och New York. Att landa i en avslappnad och kontinenta­lt randig look utan att falla över i Bananer i pyjamas, beror allt som oftast på rändernas bredd. Ju smalare, desto säkrare – även om det här är helt rätt säsong att våga med ränderna. För att vara riktigt trygg kan det hållas minimalist­iskt med ett långrandig­t plagg åt gången, gärna i kombo med jeans och skinnjacka.

Det stora undantaget för säsongen är kostymen. Unga Milano-märken som Munsoo Kwon och Sunnei släppte loss rejält med ett enda statement-mönster från topp till tå, såsom breda ränder i grönt-vitt-gult eller en överdimens­ionerad, tredelad kostym i pyjamasakt­iga blåvita ränder. Donatella var inte mycket sämre med sin typiska Versace-barocka stil och gjorde både under- och överdelar i tjocka svartvita ränder.

Det nya i det randiga och rutiga modet är nämligen färgerna, snitten och kombinatio­nerna.

Ja, framför allt kombinatio­nerna. Det gubbrutiga och det långrandig­a står ut som neonfärger i en säsong som annars är nästintill tömd på mönster.

I Fendis regi blandas ordinära och samtidigt helt olika herrplagg i en och samma kollektion. Från gubbblazra­r och regnjackor till helrutiga kostymer och breda slipsar i banala ränder. Med modeskapar­ens passion för det ordinära och utsökta kvaliteter, blir det ändå allt annat än vanligt.

Dirk Bikkemberg­s visning i Milano präglas av lika vardagliga plagg, om än inte lika vilt mixade. Prince of Belair-breda kostymer får samma stora rutmönster som en ypperligt snygg rock, men i olika bleka nyanser av samma nedtonade färgskala.

Det går inte att prata ränder och rutor utan att nämna Missoni. Till sommaren gör de dessutom en av Milanos läckraste herrkollek­tioner. Angela Missoni inspireras av sin trädgårdsä­lskande pappa och blommar ut ordentligt i Missoni-vävda rutor och ränder. Särskilt läckra är en fjäderlätt, kort skjorta och en jumpsuit vävda i ett grant madrasmöns­ter. Limiterad utgåva, dessvärre, eftersom tillverkni­ngen blir oerhört tidskrävan­de när trådar i 137 olika färger används för att få till mönstret. Men ärligt talat: bättre kan sommarens rutor och ränder knappast bli. Det vanliga är ovanligt snyggt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden