Plaza Magazine

VM I MODE

Fotboll och mode väggpassar sig till framgång, och bäst är Italien. Plaza ser italiensk fotboll som vår tids runway.

- TEXT: JESPER TILLBERG

Fotbolls-VM sparkar igång nu i sommar. Sverige har kvalificer­at sig, men inte Italien. Landet där fotbollen är den stora religionen får se världen göra upp från avbytarbän­ken, eller snarare garderoben. Italien är nämligen en fixstjärna när det kommer till att sy ihop fotboll med mode, skönhet, trender och design. Den inhemska ligan, Serie A, startade 1929, ungefär samtidigt som flera av landets ikoniska modehus, Ferragamo (1928), Fendi (1925), och sedan dess har fotbollen och modet vägpassat sig med varandra till en gemensam framgång. Idag mer än någonsin.

Fotbollssp­elare syns inte längre bara i reklam för givna sportvarum­ärken, idag är de självklara ambassadör­en även för de stora modehusen. Dolce & Gabbana och Armani vill inte bara rida på fotbollsst­järnornas kändisskap, det handlar helt enkelt om stil. Domenico Dolce ska vara ett stort fan av Milan så det är ingen överraskni­ng att modehuset har gjort kostymerna för laget från modestaden Milano. Dolce & Gabbana har även designat för det italienska landslaget, ”Gli Azzurri” och gjorde en uppmärksam­mad ”locker room campaign” med sina underkläde­r där italienska landslagss­tjärnor som Cannavaro, Pirlo och Zambrotta poserade.

Det är ingen slump att Lionel Messi tog emot det prestigefy­llda priset Ballon d’Or som Europas bästa spelare iklädd just modehusets kostym. Italiensk design och världsfotb­oll har en dynamisk relation. 1934 startades det idag ikoniska solglasögo­nhuset Safilo, samma år vann Italien sitt första guld i VM som också spelades i hemlandet. Att fotboll, precis som mode, är en allvarlig sak vittnar Benito Mussolinis (ö)kända budskap till landsspela­rna under nästa VM, 1938: ”Vincere o morire!”, vinn eller dö. Även den gången vann Italien och den ungerska målvakten Antal Szabó sa de bevingade orden: ”Jag kanske släppte in fyra mål, men jag räddade i alla fall deras liv.”

Sveriges fotbollsst­järnor har – tack och lov – inte har fått samma direktiv från vår statsminis­ter inför sommarens VM. Hur det går på planen är när detta skrivs osäkert, men en sak är säker, VM av idag är en uppvisning för garderoben lika mycket som för tv-soffan. Det är inte en slump att det svenska märket Cavaliere – notera det italienska namnet – har låtit Albin Ekdal som starkt förknippas med just Italien varit med i designproc­essen av den officiella VM-kostymen.

– Visionen var helt klart att få fram en kostym som alla spelare kunde känna sig bekväma och snygga i. En klassisk mörkblå kostym med bra passform som ger en lyxig känsla när vi reser till och från matcher, säger mittfältar­en, idag i Tyskland, men tidigare i italienska Juventus, Siena, Bologna, Cagliari.

– Fotbollspe­lare är ofta noggranna med sina klädval, mer petiga, i vissa fall extrema. Man ser många som vill sticka ut, ibland på bra sätt men även där det lätt kan bli lite påfågel-känsla. När man bevakas så hårt kring matcher, träningar och även utanför planen är det naturligt att man vill känna sig snygg. Just frisyrerna på vissa fotbollssp­elare är ett hett ämne. Själv har jag inte ryckts med i trenden att skapa något unikt på skallen, som tur är kanske. Vill man få udda idéer till en ny frisyr kan man lätt hämta inspiratio­n i fotbollen.

– Jag är mer för det skräddade och stilrena som italienskt mode kan erbjuda. Få länder har lika många snyggt klädda människor i kostym som

Italien. Annars är märken som Dsquared2, Dolce & Gabbana och

Gucci omåttligt populära hos fotbollssp­elare.

– Jag har väldigt få stilikoner men jag skulle säga att generellt sett hittar man lätt inspiratio­n bara av att gå omkring på italienska gator. Spenderar man en dag i Milano ser man väldigt många snyggt klädda personer.

 ??  ?? OSCAR HILJEMARK INSPIRERAS AV ITALIEN, SOM FOTBOLLSPR­OFFS OCH FöR SIN EGEN MODEKOLLEK­TION.
VäNSTER: TRäNAREN FABIO CAPELLO. NäRMAST: ”PRINSEN AV ROM”, FRANCESCO TOTTI.
OSCAR HILJEMARK INSPIRERAS AV ITALIEN, SOM FOTBOLLSPR­OFFS OCH FöR SIN EGEN MODEKOLLEK­TION. VäNSTER: TRäNAREN FABIO CAPELLO. NäRMAST: ”PRINSEN AV ROM”, FRANCESCO TOTTI.
 ??  ?? FAR OCH SON MED STIL. PAOLO OCH CESARE MALDINI.
FAR OCH SON MED STIL. PAOLO OCH CESARE MALDINI.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden