Plaza Magazine

OPErA & MODE

-

1597

Har du sett komikern Eddie Izzards berömda gestaltnin­g av italienarn­a? Kolla upp den på Youtube, Eddie sammanfatt­ar hur italienarn­a bara vill ha det ’gött’, leva livet. Problem? De finns inte! Jag pratade nyligen med produktion­schefen till Gommora, tv-serien om den napoletans­ka maffian. Vi insåg båda hur olika våra länder är. I Sverige tror vi på ”systemet”, i Italien går man in med tanken att systemet finns där för att lura dig. Det skapar i våra ögon kaos, men i deras … stor pragmatism. Samtidigt är italienarn­a så stolta över sin historia, kulturens vagga! Men problem? Nej, de finns inte. Man låter det bara vara.

Som när romarna säger: ”Vi ses vid pinnen på Foro Italico”, och man ”glömmer” gärna att obelisken är rest till Benito med en förgylld inskriptio­n ”Mussolini Dux”. Det är bara, äh, vackert väder, vi tar en espresso!

Det var som när jag mötte dåvarande presidente­n för Lazio, Sergio Cragnotti, i sin gigantiska våning i Rom. Allt var mycket trevligt, men så frågade jag om obligation­sbedrägeri­erna – som han senare blev fälld för – och han viftade bort det med ”folk köpte fel”.

”150 miljoner euro som folk köpt fel?” undrade jag.

Han mumlade något om att ”Il Palazzo … Palatset hade stängt av mig.” Med palatset menade han bankerna i norditalie­n.

”Vad gick fel?” frågade jag så igen.

Det var som att ordet ”fel”, eller problem, eller det obehagliga, inte ens existerar i vokaubläre­t.

”Fel? … Här, ta en espresso till och några goda cioccolata-pistacchio biscotti.”

Det händer bara i Italien – att problem inte finns, vare sig stora eller små. Man vill bara leva livet. Vara cool. På en vespa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden