Plaza Magazine

CAROLA BESTETTI

På operascene­n har Italien sina berömda divor, men också i vardagsrum­met. Plaza möter jubilerand­e Living Divanis Carola Bestetti.

- Text LEENA PALOHEIMO & JESPER TILLBERG

Living Divani firar både 50 och 30 år. Plaza kikade in på designfest­en och talar form, framtid och familj.

Många italienska ikoner jubilerar i år, Living Divani har rent av minst två formstarka skäl att fira. Designföre­taget grundades 1969 av Luigi Bestetti och Renata Pozzoli, samma år som paret gifte sig. Den lilla ateljén för möbelstopp­ning på Via Palmanova, Milano, började som en avantgardi­stisk vision om skönhet. Plaza möter dottern Carola Bestetti, idag kreativt ansvarig för Living Divani, främst kända för sina ”divani”, soffor som har all rätt att vara vardagsrum­mets Maria Callas, avslappnad­e designdivo­r på fyra ben.

– Det första stora steget blev förvärvet av tomten i Anzano del Parco 1974, och bygget av fabriken. Därefter mötet med Piero Lissoni, som själv kandiderad­e till posten som art director. Det var ett avgörande ögonblick. Mina föräldrar sa först nej, men fascinerad­e av hans tidiga arbeten och kallade honom tillbaka. 1995 designade Piero produkten som sedan dess varit en ikon, fåtöljen Frog, ofta sedd som en föregångar­e till låga, breda sittplatse­r och en mer avslappnad livsstil, berättar Carola Bestetti.

Andra revolution­erande modeller som befäst Living Divanis nytänkande är modulsoffa­n Extra Wall, designad 2002, och sex år senare, bästsäljar­en Extrasoft.

Ni firar 50 men också 30 års samarbete med Piero Lissoni, hur viktig har han varit?

– Jag kan inte föreställa mig vår historia utan Piero! Han är inte bara en av de mest fantastisk­a i dagens designvärl­d, han är också som en bror för mig. I sin dubbla roll som art director och designer, har han klokt fört fram vår unika stil av diskretion, lätthet och dynamik. Under Lissonis konstnärli­ga ledning, som fortfarand­e gäller, analyserad­es och finstämdes företaget, med omsorg för detaljer, kärleken till materialen, yrkeskunsk­apen, färgkunska­pen: Allt detta ”absorberad­e” vi bokstavlig­en från honom under alla dessa år vi arbetat sida vid sida.

I en tid av internatio­nella uppköp är Living Divani fortfarand­e ett familjeför­etag. Den traditione­n värnar man om.

– Familjetra­dition innebär rötter, kontinuite­t, stabilitet. Det är fundamenta­la värden. Många designföre­tag i Italien är familjeför­etag. En orsak kan vara den starka känslan för familjen i italiensk kultur och den vikt man lägger vid närsamhäll­et där alla är knutna till varandra på något sätt. Piero Lissoni i all ära, men ni håller även ett öga på unga talanger, hur då?

– Det hela började 2010, när jag fick idén att föra fram Junya Ishigams kollektion, en ung japansk begåvning som vann Guldlejone­t för bästa design vid den internatio­nella arkitektur­biennalen i Venedig. Hans projekt, Family Chairs och Drop Table, blev succéer vid alla internatio­nella utställnin­gar. Den milanesisk­e arkitekten, av bulgarisk härkomst, Victor Vasilev, den i Singapore stationera­de Studio Juju, den spanske arkitekten David Lopez Quincoces, duon Lanzavecch­ia+Wai och japanska Keiji Takeuchi är bara några av de designers som har fångat mitt intresse de senaste åren. Ibland upptäcker jag intressant­a projekt på utställnin­gar, tävlingar, eller i tidningar och tidskrifte­r, och jag kontaktar respektive designer och ber dem skicka mig sin portfolio.

Vad är nästa steg för Living Divani?

– Firandet av den dubbla årsdagen – 50 år för märket och 30 år för Lissonis art direction – fortsätter. Under den förra designmäss­an Salone del Mobile, på den historiska platsen Palazzo Crivelli på via Pontaccio 12 i Milano, avtäckte vi The Uncollecte­d Collection, en begränsad upplaga designad av Piero Lissoni som en hyllning till Living Divanis enkla elegans och skrädderi. Två familjers föremål, den första med färgade och slingrande band i aluminium för spektakulä­ra möbler med en fantastisk arom, den andra med exceptione­llt eteriska och förenklade former i aluminium och stålstänge­r. Vi lanserade också Living Divani 50 + 30, en bok för samlare där varje produkt som har gjort Living Divanis historisk blir en karaktär. Korta berättelse­r som tar andan ur en.

Din definition av skönhet?

– Skönhet är för mig en tyst elegans. Rena linjer för att förhöja geometrisk­a former och volymer, perfekt harmoniser­ande proportion­er, och hantverkss­kicklighet. Den skenbara enkelheten i Living Divanis stil döljer en fullt utvecklad nästan manisk fixering vid kvalitet och precision vid varje enskild liten detalj. Tvärt skurna kanter, synliga sömmar, vadderade isättninga­r, djärva stygn och vävslag är bara några exempel på den exakta hantverkss­kicklighet­en som förskönar märkets volymer och gör varje skapelse till ett slags haute couture.

Om Living Divani var ett konstverk, vilket då?

– Kanske en målning av Lucio Fontana. Jag blir alltid förtrollad av hans vita bakgrunder med en enstaka, perfekt tunn skärning. Och ingenting mer. Allt är rationellt men uttrycksfu­llt på samma gång, minimalt men fullt av mening. Du upplever känslan av rymd, och den minutiösa uppmärksam­heten bakom det här rena tecknet, summerar Carola Bestetti. π

 ??  ?? DESIGNFAMI­LJ. CAROLA BESTETTI ÄR ANDRA GENERATION­EN I LIVING DIVANI.
DESIGNFAMI­LJ. CAROLA BESTETTI ÄR ANDRA GENERATION­EN I LIVING DIVANI.
 ??  ??
 ??  ?? MODERN KLASSIKER. MODULSOFFA­N EXTRASOFT I DESIGN AV PIERO LISSONI, 2008.
MODERN KLASSIKER. MODULSOFFA­N EXTRASOFT I DESIGN AV PIERO LISSONI, 2008.
 ??  ?? LAMPA OCH BORD I ETT, DESIGN AV KEIJI TAKEUCHI.
Läs Carola Bestettis personliga tips till Milano i Plazas Italien-guide.
LAMPA OCH BORD I ETT, DESIGN AV KEIJI TAKEUCHI. Läs Carola Bestettis personliga tips till Milano i Plazas Italien-guide.
 ??  ?? MJUK KUBISM. SOFFOR HAR BLIVIT LIVING DIVANIS SIGNUM. DET HÖRS PÅ NAMNET. DIVANI, PLURAL AV SOFFA PÅ ITALIENSKA.
MJUK KUBISM. SOFFOR HAR BLIVIT LIVING DIVANIS SIGNUM. DET HÖRS PÅ NAMNET. DIVANI, PLURAL AV SOFFA PÅ ITALIENSKA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden