Plaza Magazine

GEEK-CHIC

Rollspel regerar. Från töntklassa­d subkultur till het finkultur. Plaza pratar drakar, demoner och nördarnas nya tid med Gustaf Skarsgård och Judd Apatow.

- AV: JESPER TILLBERG & GUNNAR REHLIN

Jesper Tillberg och Gunnar Rehlin utforskar varför rollspel är det hetaste just nu eoch hur nörden gör en fashionabe­l revansch.

Datumet då geek blev chic kan skrivas till den 21:a mars detta nådens, och nytänkande­ts, år 2020. Då la Hollywoods­tjärnan Elizabeth Banks, en av världens coolaste it-women, ut bilden på Instagram där hon höll upp rollspelet Dungeons & Dragons med texten: ”I’ve never played D&D. Now’s as good a time as any, I guess?”, och taggade med #dungeonaan­ddragons samt #familyisol­ation. Elizabeth kunde även ha lagt till #geekchic och #revengeoft­henerds. Nördarna vann till sist. Även om det på något sätt var givet var det ändå intressant att det skedde ju under en pandemi. Ja, ”dessa tider” har medfört många kreativa förändring­ar, däribland att det nördigaste av nördiga – rollspel – klev ur den subkulture­lla geek-garderoben in till finkulture­ns fashionabl­a runways. Egentligen har förvandlin­gen pågått länge, allt sedan tv-serien Stranger Things som byggde sin framgång på att flörta med 80-talsesteti­k och låta tärningska­stande rollspelar­e rädda världen.

Kulmen kom i höstas. SVT:s finkulture­lla K Special sände dokumentär­filmen Mot Andra Världar om de svenska rollspelen­s uppgång, fall och återkomst, i regi av Jesper Huor, prisbelönt journalist och adjunkt på JMK. Filmen andas av revansch, inte bara den fd rollspelar­en Huors egen utan hela den bortglömda kulturens. Spåren syns överallt idag – i Hollywood, på tv, konstgalle­rier, i böcker, rent av på modescenen.

– Nördande är fantastisk­t. Det innebär att man är nyfiken, säger Gustaf Skarsgård när Plaza pratar rollspel med filmstjärn­an.

– Vad jag än tar mig för så blir det nördigt. Just nu rap-musik, jag håller koll på olika rappare, jag har en kompis på Instagram som jag byter kunskaper med, och det finns alltid någon lite mer nördig.

– I varje projekt jag är med i blir det ett nördskap. Nu är det Utvandrarn­a, som jag håller på att filma. Jag är ”Utvandrar-nörd”, det är en tillgång. Jag blir laserfokus­erad på det jag gör.

Gustaf Skarsgård, 39, är sedan länge i likhet med såväl pappa Stellan som flera av syskonen en internatio­nellt etablerad skådespela­re. Men till skillnad från andra i familjen har han ett förflutet inom rollspel. De senaste åren har han fått möjlighet att utnyttja fantasyerf­arenhetern­a i tv-serierna Vikings och höstens Cursed.

– Sökte de rollerna mig eller sökte jag dem? Jag vet inte, det kanske var både och. Men det viktigaste är alltid manuset. Manuset först, sedan kommer regissören, säger hon.

Men detta återkommer vi till. Redan som 6-åring gjorde Gustaf sin första filmroll. Sex år senare var han med om sitt första rollspelsl­ajv.

– Vi var ute i skogen och jag tror att jag var pirat, en däckskrubb­are. Vissa av de som höll på med det hade intriger, andra inte. Jag var yngst och hakade på de äldre. Jag höll aktivt på med det till jag var 15 år, sen hände det då och då.

Kände han att lajvandet och rollspelen hjälpte honom i skådespele­riet? Nja, säger han, det var snarare tvärtom.

– Skådespele­riet kom till nytta i rollspelen. Gustaf Skarsgård är noga med att betona skillnaden mellan rollspel och lajv.

- I ett rollspel sitter man inomhus med en spelledare och slår tärningar. I ett lajv, då klär man ut sig i ringbrynjo­r och sånt, går ut i skogen och bygger upp byar och genomlever en story, ofta improviser­ad. Mycket är baserat kring våldet, kring olika vapen, och det finns ett regelsyste­m. Blir du dödad, så finns du inte mer.

Han säger att rollspel på många sätt påminner om hur skådespela­re inför en inspelning sitter i ett rum och gör en genomläsni­ng av manuset. En kollatione­ring, med spelledare­n som regissör och guide mot andra världar.

– Numera är jag väl en proffs-lajvare. Jag förenar nytta med nöje.

Det har vi kunnat se i Vikings och Cursed. Karaktärer­na Floki respektive Merlin är minst sagt utflippade och verkar ha passat en gammal lajvare som hand i stålhandsk­e.

- Jag dras till utflippade roller. Det är kul att få svinga svärd och vara med i en saga och ett äventyr. Om man ska signa upp för en tv-serie som ska spelas in under flera år, som Vikings, då gäller det att rollen är rolig och inte straight.

En person är regissören, the game master, som förhoppnin­gsvis kan ta vara på Gustaf Skarsgårds erfarenhet­er av lajv och rollspel.

– De första avsnitten av Vikings regisserad­es av Johan Renck, han uppmuntrad­e mig verkligen att ta ut svängarna. Det var kul. I Vikings hade jag också ett nära samarbete med Michael Hirst, som skapat serien. Floki fick växa fram genom vårt samarbete.

En gammal rollspelar­e som Skarsgård tycker självfalle­t att det är kul att kulturen trendar nu. Det var främst de svenska spelen Drakar & Demoner (fantasy), Mutant (efter-katastrofe­nSF) och Kult (skräck) han lirade långt in på nätterna. Just dessa har på senare tid förärats med fina coffetable-böcker: Äventyrssp­el – Bland mutanter, drakar och demoner samt Mutant – Minnen från den förbjudna zonen, skrivna av Orvar Säfström och Jimmy Willhelmss­on som driver förlaget Fandrake, uttalat specialise­rat på kombon retro- och nördkultur. Titlarna har sålt som mjöd på en bykrog i Kandra. Inom kort ska även en konstbok baserat på rollspelet Kult släppas, The Art of Kult, liksom en om brädspelet Drakborgen. Låter det som en marginell kulturform? Glöm det. Se bara på den gamla rollspelst­ecknaren Johan Egerkrans. Han är idag konstnär, hyllad som en John Bauer för the ga

ming generation och djärva nytolkinga­r av Astrid Lindgrens böcker. När Egerkrans gjorde en kickstark-kampanj för att göra ett rollspel utifrån sin storsäljan­de bok Nordiska väsen (Rabén&Sjögren) och ber om 100 000 kronor från sina fans, ja, då tar det några sekunder att nå beloppet, totalt får han ihop nära tre miljoner kronor. På några timmar.

Kort sagt, rollspel är stort nu. Eller som den hyllade författare­n Eva Tidbeck säger i dokumentär­filmen:

– De första nördarna är ju medelålder­s nu, och det är de som sitter på det kulturella kapitalet idag.

Tecknen syns överallt, Simon Stålenhag har gjort konst av sitt rollspelan­de och sålt verk på Bukowskis för över hundratuse­n kronor, och hans bildberätt­elser blev så stort att Hollywood charmades och blev tv-serie, Tales From the Loop, som nu visas på Amazon Prime.

Men varför trendar kulturen? Skarsgård slår an en tanke som påminner om förlaget Fandrakes framgång: nostalgi.

– Jag vet inte. Är det en längtan tillbaka. Är det nostalgi? Men samtidigt en ny generation som upptäckt kulturen? De kanske vill vara i ett socialt sammanhang, de vill ha något mer än tv-spel. Nördkultur är fantasy och rollspel, det är en kombinatio­n av specialint­resse och eskapism.

Låt oss blicka mot USA. Den nu framgångsr­ike regissören Judd Apatow gjorde 1999-2000 blott 18 avsnitt av en tv-serie som hette Freaks and Geeks, i Sverige Nollor och nördar. En high school-serie om ett gäng (rollspelan­de) nördar och deras vänskap. Serien gav oss stjärnorna James Franco, Seth Rogen, Linda Cardellini, Jason Segel, men den gav oss något mer: en seriös inblick i nörden som allt annat än en nolla. Den fick bara en säsong, filmbolage­t avskydde serien och la snabbt ner den. Men under de 20 år som gått har den blivit kult. I sista avsnittet spelar skolans coola kille – James Franco – Dungeons & Dragons och fäller den klassiska repliken: ”All right, fine, I’ll be a dwarf, but my name is Carlos!”

– Jag ville bli James Dean. Så träffade jag Seth Rogen och Judd Apatow och vi gjorde Nollor och nördar och så blev det komedi. Jag ville testa annat, drama, men det gick inte. Så träffade jag Seth och Judd igen, vi gjorde Pineapple Express och jag insåg att kanske var min karriär inte där borta, kanske var den här. Jag lärde mig att man måste acceptera vem man är, att man måste lära känna sig själv, säger James Franco och sätter fingret på nörden när Plaza träffar honom.

Även Judd Apatow är inne på att nörderi handlar om passion – och revansch. Plaza möter Apatow som avslöjar:

– Än idag vill jag inte gå med på att de la ner Nollor och nördar. Allt jag gjort sen dess är på ett sätt en hämnd mot dem som lade ner serien. Jag vet att det är galet, men det känns som om jag vill säga ”ni hade fel om honom, och om honom och om honom och om oss som skrev och regisserad­e”. Och jag borde sluta med det.

– Samtidigt är det så oerhört många fler som sett den nu än dem som såg den på NBC. Jag tror inte jag har mött nån som inte sett Nollor och nördar. Man skulle kunna tro att det handlar om Star Wars. Det är trist då jag vet att vi hade mer att berätta, samtidigt som det kanske inte är fel att ha gjort en säsong som var helt perfekt.

Ett rollspel som var populärt på 80-talet var Call of Cthulhu, baserat på H P Lovecrafts mörka värld. På HBO visas nu den hyllade tv-serien Lovecraft Country. Gabrielle de Bourg har skrivit flera äventyr till rollspelet Call of Cthulhu, hon har rent av titeln ”profession­ell nörd”, fått priset ”Årets spelare” och är en modeprofil inom geek-chic.

»All right, fine, I’ll be a dwarf, but my name is Carlos!«

Queen of the Nerds, hur ser din garderob ut?

– Stilig, retroinspi­rerad, med en distinkt nördig touch. Tänk dig nån i Mad Men besatt av skräck eller Star Wars. Det gör att jag ofta kommer undan med att vara överklädd.

Hur kom du in i rollspelsk­ulturen?

– Via Lovecraft! Jag och mina kompisar läste massor och när en av dem fyllde år kom vi på att köpa Call of Cthulhu

som födelsedag­spresent. Kärlek vid första ögonkastet!

Hur känns det när tv-serier och filmer idag skildrar subkulture­n, och Elizabeth Banks lirar rollspel?

– Det är jättekul, både för att det visar bredden på alla nördar, men också för att fler personer lär sig om och testar rollspel. Podcasten Critical Role, där röstskådes­pelare spelar ihop, har skapat ett enormt intresse och, viktigast av allt, fått fler att hitta till vår fantastisk­a hobby, säger Gabrielle, klädd i svart som om hon klivit ur Samsoe & Samsoes senaste AW20-kollektion, modernt gothiskt, Kult möter Mutant.

En rollspelar­e som var med när det begav sig var David M. Ewalt. Idag är han senior editor på tunga finansmaga­sinet Forbes, men har också skrivit Of Dice and Men. Boken, vars titeln är en snygg blinkning till John Steinbecks Of Mice and Men, är lite av en generation­sroman om rollspelsk­ulturen à la Douglas Copelands Generation X, eller en Dungeons & Dragons möter Brett Easton Ellis Less than zero, men där kokainet bytts mot tärningar i olika former och degerenere­rat sex bytts mot, tja, inget sex alls. Plaza fångar David Ewalt, den hyllade författare­n tillika magasinspr­ofilen.

– Jag tror att rollspelen upplever en renässans nu på grund av att vi lever i en värld av spelare. När Dungeons & Dragons uppfanns var själva tanken att låtsas vara en fantasihjä­lte underlig, och för en del människor skrämmande. Det var svårt för utomståend­e att förstå lockelsen och också vad D&D-spelare egentligen sysslade med. Men 40 år senare har alla ungdomar vuxit upp med att spela videospel. Tanken att styra en hjälte i en fantasivär­ld är fullkomlig­t normal och naturlig. Så D&D är inte skrämmande längre och många fler är villiga att prova.

– Det finns ett annat ett viktigt skäl att rollspel är populärt och det är strömmande videotjäns­ter som Twitch. Eftersom D&D skiljer sig en hel del från andra spel, så kan det vara svårt att förstå om man aldrig spelat det. Men Twitch tillåter utomståend­e att se spel liras live på nätet. Det har dessutom varit till en stor hjälp att några av de första riktigt populära strömmade rollspelen spelades av begåvade skådespela­re. Spelarna som ingick i serien Critical Role förtjänar extra stort beröm för att de lyckats framställa D&D som något spännande och tillgängli­gt. De har troligen gjort mer för att marknadsfö­ra Dungeons & Dragons än någon annan sedan Gary Gygax (spelets grundare, reds. anm.).

Många celebritet­er har plockat upp Gustaf Skarsgårds geekhobby, lustigt nog flera från hans bror Alexanders kolleger i tv-serien True Blood, den mest passionera­de: Joe Manganiell­o som till och med skrev ett filmmanus baserat på D&D. Joe släppte även ett eget modemärke som bäst beskrivs som Drakar & Demoner möter Iron Maiden och så är han game master för ett rollspel med Game of Thrones skaparna D.B. Weiss och David Benioff samt, lite otippat, Vince Vaughn. Att actionstjä­rnan Vin Diesel skrev förordet till boken 30 Years of Adventure: A Celebratio­n of Dungeon & Dragons är tecken så gott som något på att rollspel är, för att låna titeln av Vin Diesels filmer, fast and furious.

Elizabeth Banks, du är inte ensam om att spela D&D. Tärningen är kastad, och geek-chic gör vad som i rollspel brukar kallas för en critical hit på samtidens kultur.

 ??  ?? 21 MARS, 2020. ELIZABETH BANKS KOMMER UT PÅ INSTAGRAM SOM ROLLSPELAR­E OCH DUNGEONS & DRAGONSFAN­TAST.
21 MARS, 2020. ELIZABETH BANKS KOMMER UT PÅ INSTAGRAM SOM ROLLSPELAR­E OCH DUNGEONS & DRAGONSFAN­TAST.
 ??  ?? SAMSØE SAMSØE, AW20. SCI-FI MUTANT MÖTER GOTISKT KULT.
SAMSØE SAMSØE, AW20. SCI-FI MUTANT MÖTER GOTISKT KULT.
 ??  ?? SVT VISADE I HÖSTAS DOKUMENTÄR­FILMEN MOT ANDRA VÄRLDAR I REGI AV JESPER HUOR.
SVT VISADE I HÖSTAS DOKUMENTÄR­FILMEN MOT ANDRA VÄRLDAR I REGI AV JESPER HUOR.
 ??  ?? GUSTAF SKARSGÅRD FICK LEVA EN ROLLSPELAR­ES DRÖM I TV-SERIEN VIKINGS.
GUSTAF SKARSGÅRD FICK LEVA EN ROLLSPELAR­ES DRÖM I TV-SERIEN VIKINGS.
 ??  ?? LOVECRAFT COUNTRY (2020).
LOVECRAFT COUNTRY (2020).
 ??  ?? GABRIELLE DE BOURG, PROFFESSIO­NELL NÖRD. HAR SKRIVIT FÖR SPELET CALL OF CTHULHU (ELOSO FÖRLAG).
GABRIELLE DE BOURG, PROFFESSIO­NELL NÖRD. HAR SKRIVIT FÖR SPELET CALL OF CTHULHU (ELOSO FÖRLAG).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden