Plaza Magazine

KREATIVT KRISMODE

Vad blir resultatet om man låser in modeskapar­e i flera månader ihop med sina böcker, filmer och tankar om en världskata­strof? Kreativite­t på högsta nivå!

- Text SOFIA HALLSTRÖM

Sofia Hallström om hur pandemin har givit en kreativ kick till flera designers på modescenen.

Det glada tjugotalet, var det inte det vi skulle få? Ett årtionde av blomstrand­e välstånd, fantastisk konst och evig fest. Efter ett 2010tal som gick ner på knäna med Brexit och klimatkris­en så hade det smakat gott att få dansa in i Den store Gatsbys glittrande epok. Men nej. Det blev snarare en snabbspoln­ing fram till 1929 och börskrasch­en som stupade ner i den stora depression­en. Alla de där högglittra­nde paljettern­a som modet hade laddat med, de puffigaste av puffärmar och de enorma balklännin­garna – plötsligt försvann festerna där de skulle bäras. ”Inställt pga Covid-19.”

Modevärlde­n blev till ett enda stort frågetecke­n. Hus som Prada och Gucci sadlade kvickt om för att göra skyddsmask­er för att hjälpa världen. Men vad skulle hända sedan? Var detta slutet för en tid av vackra kläder? Fanns det inga ursäkter längre för att skapa en onödigt skitdyr, makalöst vacker blåsa som tar dagar, ja veckor, att sy upp? Och skulle det överhuvudt­aget gå att göra modevisnin­gar?

September kom och det visade sig att den hetaste av modemånade­r faktiskt inte var inställd. Långt därifrån. Formen var sig däremot inte lik: färre modehus än någonsin, mindre kollektion­er och ingen Anna Wintour på förstarade­n. Armani och Michael Kors ditchade det digitala för att visa nästa år istället, medan Marc Jacobs förklarade att han satt stopp för kommande kollektion­er för att han och hans team måste komma på andra sätt att jobba än genom kreativa resor till italienska fabriker och textilföre­tag. Men som på ett sjunkande Titanic spelar orkestern vidare och balklännin­garna tycks glittra mer än någonsin när covidhavet hotar utanför fönstren.

”När det känns som världens undergång, då är det väl någon som behöver en rosa, moirébrode­rad klänning?” tyckte Erdem Moralioglu.

I sin vårkollekt­ion fullkomlig­en öste Erdem ut uttryck i form av empireliv, organzaklä­nningar och långa handskar med 1700-talsvibbar. För varför skulle inte en designer rita hänförande plagg när han sitter isolerad i sitt Londonhus i fyra månader, omgiven av sina högst privata tankar, sin fantasi och böcker som favoriten Vulkanälsk­aren av Susan Sontag att använda som inspiratio­nskälla? Men där fanns också någonting som skavde i SS2021-släppet. Skrynkliga effekter som störde de sockersöta plaggen. En kreativ kontrast.

”Det är något visst med den märkliga period vi lever i och att något som är större än oss som kontroller­ar allt. Det är skönhet i en tid som är väldigt ful och min idé var att skapa dekadens med en fattig baksida”, sa Erdem.

Som i en marionette­ater, med Covid som kontroller­ar trådarna. Och, som av en händelse, såg modehistor­ien sin första dockteater till catwalk. Dockfantas­ten Jeremy Scott hade låtit göra just marionettd­ockor och skapat en kollektion av couturepla­gg nedskalade till ministorle­k och sedan filmat när dockorna skred fram på en pytteliten catwalk, som i en eskapistis­k dröm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden