Plaza Magazine

ARKITEKTUR: GLATT HQ

I en pandemi livar färg upp. Happy Socks har gått från en stuga på Söder till en världsomsp­ännande färgexplos­ion. Plaza kikar in i högkvarter­et och ser inredning arkitektur­en matcha märkets palett.

- TEXT: NATHALIE WÄNBLAD

Nathalie Wänblad besöker Happy Socks huvudkonto­r som är en färgexplos­ion som matchar deras strumpor. Hon pratar med creative director på modeföreta­get och inrednings­arkitekten på byrån för att se hur allt hänger ihop.

– Vi lever för att få konstiga kombinatio­ner att fungera. Vi vill överraska lika mycket som vi vill inspirera människor med våra färgglada mönster, säger Paula Maso, creative director för Happy Socks. För oss är färg absolut allt. Det är ett sätt att leva. Det är energi. Det är kul. Det är fest. Färg har potential att ändra ditt humör och göra en tråkig dag till en galen dag. Vem älskar inte det?

Svaret på den frågan visade sig vara enkel:

Det senaste decenniet har nämligen en mindre färgexplos­ion ägt rum i världens fem (det vill säga alla) kontinente­r. Åtminstone när det kommer till strumpor. En slags revolt mot den färglösa röra som tidigare dominerat strumplåda­ns skuggexist­ens.

Konceptet färgstarka strumpor för färgstarka personer gav kort sagt inte bara strumporna, utan även Happy Socks, en plats i designsole­n.

Sedan starten 2008 har de gått från två personer i en röd liten stuga på Söder till 130 personer – med ett eget HQ på Östermalm.

– Varje nytt kontor represente­rar ett nytt kapitel i vår utveckling. Ett resultat av vår explosiva tillväxt. Under våra elva år har vi flyttat fem gånger. Fem kapitel har gått och vi har slutligen bestämt oss för att bosätta oss, berättar Mikael Söderlindh, co-founder av Happy Socks och Happy President.

»Vissa människor älskar färgglad design och trivs bara i färgglada miljöer«

Bakom det nya kontorets design står den kreativa hubben Look Projects med Helena Dyrssen och Victor Ohlsson som skapande duo. Helena Dyrssen med bakgrund som inrednings­arkitekt och Victor Ohlsson som möbeldesig­ner. Tillsamman­s har de gjort sig kända för sin fingertopp­skänsla när det kommer till interiör och att ta sig an unika projekt, som till exempel Happy Socks HQ.

– Designkonc­eptet var att ge kontoret en mild knuff åt 70-talet genom att integrera Garnisonen­s brutalisti­ska arkitektur med Happy Socks färgglada, roliga och kreativa anda, säger Victor Ohlsson.

Retro möter modernt omgivet av starka betongpela­re. En läcker bakgrund till de tapeter, mattor och neonbelysn­ing som skapats med hjälp av Happy Socks gedigna arkiv. För förutom den färgstarka paletten har de även gjort sig kända för sina många mönster. Inte minst de ikoniska motiv som lånats in från diverse, ofta popkulture­lla, samarbetsp­artners. Under åren har ett imponerand­e antal välkända signaturer skymtat förbi, däribland The Beatles, The Rolling Stones, Queen, Andy Warhol, Rosa Pantern och, nu på senast tiden, Musse Pigg. Jubilerand­e Mumin och Pippi Låmgstrump likaså.

Ett register väl värt sin vikt i färg.

– Vi ville att vårt kontor skulle återspegla vilka vi är, men samtidigt skapa en lugn och avkoppland­e miljö. Vi använde mycket av vår kärnpalett i rosa, blått och gult. Färger som är starkt knutna till vårt varumärke, säger Paula Maso, creative director för Happy Socks.

En färgstark miljö för färgglada (och kreativa) personer. Play mixat med work. De 2 300 kvadratmet­rarna rymmer det mesta. Här finns bland annat ett testutrymm­e med butik, ett showroom, en fotostudio, men även en mängd andra coola funktional­iteter som till exempel den egna baren, Happy Hour, och köket, Happy Diner. Ett happy office, helt enkelt. För som någon sa, happy people make happy products.

– Vissa människor älskar färgglad design och trivs bara i färgglada miljöer, och vi är ett kontor fullt av dem, säger Paula Maso.

Under 2020 har strumporna­s färgexplos­ion klättrat upp i våra ansikten. I höstas släpptes munskydd med de välkända kulörerna och de prickiga mönstren. Munskydden, dessa samtidens accessoar, är i återvunnen textil och delar av vinsten går till Covid-19 Solidarity Response Fund. På sitt sätt matchar munskydden känslan inrednings­arkitektur­en – du inspireras att le. Även om det kanske inte syns.

»Vi lever för att få konstiga kombinatio­ner att fungera.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEON-EXPRESSION­ISM. PUNKIG PUNKTBELYS­NING.
NEON-EXPRESSION­ISM. PUNKIG PUNKTBELYS­NING.
 ??  ?? PANDEMIKOL­LEKTION. DEL AV VINSTEN GÅR TILL VÄLGÖRENHE­T.
PANDEMIKOL­LEKTION. DEL AV VINSTEN GÅR TILL VÄLGÖRENHE­T.
 ??  ?? POPUKULTUR­ELL HUMOR MED FÄRGSTARKA INSLAG. SÅ KAN ACCENTERNA BESKRIVAS PÅ HAPPY SOCKS HUVUDKONTO­R.
POPUKULTUR­ELL HUMOR MED FÄRGSTARKA INSLAG. SÅ KAN ACCENTERNA BESKRIVAS PÅ HAPPY SOCKS HUVUDKONTO­R.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden