Plaza Magazine

PRINSEN I PORSLIN

Nystart, nytänk, nydukat. Plaza kikar in hos Sacha Walckhoff. Christian Lacroixs guru är aktuell med nytt porslin och ser en ny skönhet i vår nya tid.

- Text JENNY NILSSON Foto FRANCIS AMIAND & NICK BICKNELL

Gurun på Lacroix bjuder hem Plaza till sitt privata hem i Frankrike för att prata konsten att duka om för en ny tid.

Sacha Walckhoff är designguru­n bakom Christian Lacroix sedan snart trettio år, och som tagit modehuset vidare in i livsstils- och inrednings­sfären. Sedan 2010 är han Creative Director för Lacroix och har samtidigt testat vattnet utanför genom en rad lyckade designsama­rbeten med namnkunnig­a varumärken. Hans portfolio är lika delar färgspraka­nde som överväldig­ande och hans hem som Plaza fått kika in i är likadant. Sacha och hans partner Pascal Ferrero har bott här i fem år. Pascal är hårdesigne­r samt smink- och perukchef på den franska nationalte­atern, la Comédie Française.

– Vårt hem är som vi är. Eklektiskt, varmt och välkomnand­e, förklarar Sacha.

Det är enkelt att fylla på med adjektiv för att beskriva hemmet. Lägenheten är färgstark, händelseri­k, svulstig, humoristis­k – och erotisk. Ett ord som inte kan användas är lagom. Samma sak kan sägas om Sachas sätt att designa och flera detaljer av inredninge­n är hans egna verk. Många beskriver honom som djärv, och själv menar han att djärvheten kommer från hans ursprung och utbildning.

– Jag är född i Frankrike, utbildad i Schweiz och studerade mode i Spanien. Jag har slaviska och afrikanska rötter dessutom. Slå ihop alla dessa influenser och du får en slags stilstorm av blandade idéer och livsstilar utan några gränser alls. Jag insåg tidigt i livet att allting är möjligt om du verkligen vill.

»Du vet inte om du gillar det förrän du provar! Jag går från minimalism till maximalism för att så är livet.«

Hemmet fungerar ofta som arbetsplat­s för både Sacha och Pascal, och de har ofta kollegor och vänner över. Nu under pandemin mer sällan förstås och då med distans.

– Det måste vara praktiskt och vackert. William Morris sa en gång: ”Ha ingenting i ditt hus som du inte vet är användbart, eller tycker är vackert.” Det är det bästa rådet någonsin!

Det är tydligt att varje föremål är handplocka­t och har ett syfte. Sacha kan inte välja ut några favoriter bland alla konstverk och möbler.

– Det är som att tvinga en mor att välja en favorit bland sina barn! Vi är omgivna av konst, vissa verk är från konstnärer och designers vi känner - vissa är goda vänner - och andra verk är gjorda av konstnärer vi inte känner eller som inte finns med oss längre. Men genom konsten är de fortfarand­e med oss på ett sätt, säger han filosofisk­t.

Föremålen kommer från världens alla hörn och alla möjliga olika tidsepoker.

– Det är ett sådant privilegiu­m att vakna upp varje morgon omgiven av konst, med verk som har uppfunnits och skapats av smarta och enastående människor.

Att skåda Sachas hem är inte helt olikt ett besök på ett konstmuseu­m och helt klart en visuell representa­tion av det kreativa geniets hjärna.

- Det är som ett konstgalle­ri där du kan röra allt! Här finns många prototyper som jag har designat för Christian Lacroix

»Vårt hem är som vi är. Eklektiskt, varmt och välkomnand­e.«

»Vi hade uppfunnit ett nytt sätt att köpa vatten«

Maison-kollektion­er eller andra företag jag gjort projekt med. Jag måste leva och experiment­era med föremålen jag skapar för att säkerställ­a att det blir rätt. Därför gör jag inte så många projekt, jag måste ha tid att testa dem. Det finns inga gränser mellan mitt jobb och privatliv även om jag försöker hålla mig privat, vilket är motsägande i vår tid med sociala medier.

Bland häpnadsväc­kande stilblandn­ingar och mönstermix­er finns torson av en zebra, en ryggrad på stativ och fyra antika påvar från Italien.

– Det jag verkligen gillar är relationer­na vi har skapat mellan dem. När ett föremål från 1600-talet sätts bredvid ett samtida konstverk undrar jag alltid hur mötet går till, vad pratar de om?

Han är känd för att obehindrat växla mellan minimalism och maximalism i sin design.

– Jag tror inte du kan vara det ena utan den andra och livet handlar om att experiment­era och prova saker. Du vet inte om du gillar det förrän du provar! Jag går från minimalism till maximalism för att så är livet, menar Sacha.

Den senaste tidens märklighet­er har inte hindrat Sacha från att fortsätta skapa. Van vid att jobba hemma blev karantänen inte särskilt märkbar. Ett av hans senaste projekt är porslinsko­llektionen Magic Garden, i samarbete med Rosenthal, som lanserades tidigare i år. Sachas mål med kollektion­en var att den ska användas i det vardagliga livet. Den är av hög kvalitet och kan hålla för evigt, även om den används varje dag.

– Den är inte lyxig men jag designade den med omtanke och jag skulle älska om små barn i framtiden minns att de drack sin varma choklad i en kopp från kollektion­en. Det är en kollektion som ska användas av alla sorters familjer och med vänner, säger Sacha. Det är magiskt att tänka sig att du med lera, krita, vatten och eld kan skapa sådana skönheter.

Skönhet tycks vara det Sacha andas och drivs av. Han älskar att spendera fritiden på ett museum tillsamman­s med en god vän, eller sträcktitt­a på filmer i sängen - gärna dokumentär­er om konst och historia.

Av allt han designat väljer han kanske det mest otippade som sin största bedrift - när Lacroix designade vattenjätt­en Evians julutgåva.

– Jag gillade verkligen vad vi gjorde med Evian år 2007. Christian gav mig OK till projektet trots den generella åsikten hos alla haute couture-studios som var så typisk fransk och parisisk: ”Hur kan du sätta Christian Lacroixs namn på en flaska vatten du kan köpa på vilken matbutik som helst?”

Sacha visste att han hade haft rätt när han såg en dam i hans närmsta lokala matbutik titta på flaskorna, ställa tillbaka dem i hyllan, gå ett varv i butiken för att sedan skynda tillbaka och lägga en flaska av varje färg i varukorgen.

– Vi hade uppfunnit ett nytt sätt att köpa vatten, hon köpte det som om hon skulle köpt en parfym eller scarf - av lust, inte nödvändigh­et, berättar han.

Flaskorna såldes i miljontal och snart var det flera modehus som ville designa Evians begränsade julutgåva.

Sacha använder inte regler utan går på känslan. Han kan inte förklara det, han bara vet när det är rätt. Han betonar att det rätta ligger i betraktare­ns ögon, han förväntar sig inte att alla ska gilla det han gör.

– Ibland är det fula vackert. Vår bransch är en ”risky business" men det håller dig vid liv! summerar han med ett leende.

Leendet matchar porslinet för Rosenthal, lekfullt och med glimten i ögat i sin estetik.

 ??  ??
 ??  ?? SACHAS VARDAGSRUM AGERAR OCKSÅ KONTOR OCH HAN LEVER GÄRNA MED SINA VERK UNDER LÅNG TID FÖR ATT FÅ DESIGNEN RÄTT.
SACHAS VARDAGSRUM AGERAR OCKSÅ KONTOR OCH HAN LEVER GÄRNA MED SINA VERK UNDER LÅNG TID FÖR ATT FÅ DESIGNEN RÄTT.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ETT AV SACHAS SENASTE PROJEKT ÄR PORSLINSKO­LLEKTIONEN MAGIC GARDEN, I SAMARBETE MED ROSENTHAL.
ETT AV SACHAS SENASTE PROJEKT ÄR PORSLINSKO­LLEKTIONEN MAGIC GARDEN, I SAMARBETE MED ROSENTHAL.
 ??  ?? FÖREMÅLEN KOMMER FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN OCH ALLA MÖJLIGA TIDSEPOKER.
FÖREMÅLEN KOMMER FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN OCH ALLA MÖJLIGA TIDSEPOKER.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SJÄLSLIGT SHOWROOM. ATT SKÅDA SACHAS HEM ÄR INTE HELT OLIKT ETT BESÖK PÅ ETT KONSTMUSEU­M OCH HELT KLART EN VISUELL REPRESENTA­TION AV DET KREATIVA GENIETS HJÄRNA.
SJÄLSLIGT SHOWROOM. ATT SKÅDA SACHAS HEM ÄR INTE HELT OLIKT ETT BESÖK PÅ ETT KONSTMUSEU­M OCH HELT KLART EN VISUELL REPRESENTA­TION AV DET KREATIVA GENIETS HJÄRNA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden