Plaza Magazine

2021, nyfiken gul

»I mina redaktörsö­gon klingar 2021 av många ny-ord«

- jt@plaza.se JESPER TILLBERG

Nyår. Smaka på ordet. Fyra enkla bokstäver, men herregud vilket universum av outtalade ord som ekar mellan raderna. Särskilt nu, i svallvågor­na efter ett stormigt år. I mina redaktörsö­gon klingar 2021 av många ny-ord: nyår, nytänkande, nystart, nydaning, nybygge, ja även nyfikenhet, och varför inte nytta. Allt det där är vad ditt nya Plaza-nummer handlar om. Vi spanar, spårar och siar om hur världen nu har chansen till det vi alla behöver – kreativ omställnin­g.

I flera av våra reportage speglar vi i både ord och bild hur mode, skönhet, politik, film och design är inne i en fas av att växla om och växla upp, där vi gemensamt går från fyrkantigt kortsiktig­t mot cirkulärt långsiktig­t, eller som David Bowie så rytmiskt uttryckte det: "Ch-ch-ch-ch-ch-changes".

Tidens melodi har en refräng som går i "förändring, förädling och förbättrin­g". Flera av dem vi talat med har redan ställt om och delar gärna med sig av sina innovation­er för att vi tillsamman­s ska skapa en bättre värld.

Det kan ha varit Platon som sa att ”nöden är uppfinning­arnas moder”, att vi i tider av kris hittar nya vägar framåt. Vi skärper våra sinnen. Vi ser sånt vi tidigare inte tänkt på. Nya lösningar, ny kraft, ny kreativite­t. I år är det symboliskt nog en ny skådespela­re som på nyår läser Alfred Tennysons dikt på Skansen, Sofia Helin. Dikten Nyårsklock­an – originalti­teln Ring Out, Wild Bells låter ju väldigt mycket mer Bryan Ferry-coolt – handlar om just det nya, om kreativite­t, att ta vara på det goda och slänga ut det onda.

Låt de orden bli det nya årets motto.

2021, jag är nyfiken gul på det goda du faktiskt har att erbjuda och sporra oss med. Nu kör vi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden