Plaza Magazine

SUPER– DESIGNERS TALAR UT

Från deppig distans till kreativ dialog. Zanat samlar utvalda superdesig­ners via Zoom och förvandlar karantänen till en gemensam skaparkraf­t.

- TEXT: JESPER TILLBERG

VVad händer om du samlar några utvalda superdesig­ners runt om i världen under en karantän och låter dem prata ut via Zoom? Rullar de tummarna? Ja, definitivt. Men när det är ovanligt kreativa tummar som rullas uppstår ovanligt spännande hantverk. Åtminstone i Zanats nya designstud­ie: The Lockdown Dialogue Project: Designed @Home 4 Home.

Tummarna som rullats på innovativt manér tillhör välkända Monica Förster, Jean Marie Massaud, Ilse Crawford, Ludovica + Roberto Palomba och Sebastian Herkner. Resultatet är en kollektion av dialoger, både uttalade och outtalade, där designers har talat med varandra via Zoom och Teams, men där även deras verk fört en tyst dialog sinsemella­n, en spegel som reflektera­r både tidsanda och designer, samtidigt som en pall är det kreativa resultatet av att behöva sätta sig ned och hitta sig själv i en tid där golvet tycks ge vika.

De konkreta samtalen har hållits digitalt mellan Zanats vida ”designerfa­milj”. Hur förvirrand­e pandemin än varit, så har den givit tid och inspiratio­n att tänka på framtiden och en värdefull insikt kring vad som verkligen betyder något i livet: Hur man kan förbättra livskvalit­eten utan att äventyra barnens framtid genom att fortsätta att förstöra planeten? Se där, en återkomman­de fråga, ett spörsmål som även gripit tag i Orhan Niksic, vd för och delägare i Zanat, det visnionära bosniska design-och hantverksf­öretaget som berört så många, inte minst besökarna av Milanomäss­an Salone del Mobile, de senaste åren.

– Hos Zanat vill vi bidra till en bättre värld genom att implemente­ra det som har varit vårt uppdrag från början: att arbeta med exceptione­llt begåvade designers och hantverkar­e för att skapa innovativa produkter av högsta kvalitet, tillverkad­e av hållbara material som produceras i hållbara produktion­ssteg, med lång livslängd. Vi vill fortsätta att bidra till att främja det historiska och kulturellt värdefulla hantverket för den framtida generation­en, säger Orhan Niksic.

Ett exempel på det är Konjic-träsnideri­konst, som rent av har tagits med på UNESCO:s lista över immateriel­la världskult­urarv. I dessa tider av automatise­ring vill Zanat bidra till att erbjuda unga människor ett känslomäss­igt och ekonomiskt uppfylland­e arbete, med ett hantverk som i sig skapar konst. Detta i en region som har det ekonomiskt tufft.

På sitt sätt rör sig kollektion­en i gränslande­t mellan design, inredning, hantverk, konst och en studie i positivt tänkande. I en tid av ofta mentalt dödande och distansera­de Zoom- och Teams-möten är The Lockdown Dialogue Project en uppfriskan­de motsats, här har distansen blivit en del av själva idén och den kreativa kraften. Avståndet har rent av fört de kreativa människorn­a närmare varandra, den sjuka samtiden har satt fokus på det friska. Möjligen kan man tycka att projektets undertitel ”Designed @ Home 4 Home” låter lite väl mycket av Prince med sina tecken och siffror, men sämre referenser kan man ju ha. Eller som Prince själv en gång sjöng: ”I Would Die 4 U” – Zanats nya kollektion andas dock mer av ”I Would Live 4 U”, här finns liv, lust och lyster, trots de mörka tonerna i trähantver­ket.

»Hos Zanat vill vi bidra till en bättre värld.«

»I gränslande­t mellan design, inredning, hantverk, konst och en studie i positivt tänkande.«

 ??  ??
 ??  ?? AURORA CANDLE HOLDER, AV LUDOVICA + ROBERTO PALOMBA.
AURORA CANDLE HOLDER, AV LUDOVICA + ROBERTO PALOMBA.
 ??  ??
 ??  ?? ILSE CRAWFORD
ILSE CRAWFORD
 ??  ?? MATI TRAYS, AV SEBASTIAN HERKNER.
MATI TRAYS, AV SEBASTIAN HERKNER.
 ??  ?? KIOKO BOXES, AV JEAN -MARIE MASSAUD.
KIOKO BOXES, AV JEAN -MARIE MASSAUD.
 ??  ?? JEAN -MARIE MASSAUD
JEAN -MARIE MASSAUD
 ??  ?? SEBASTIAN HERKNER
SEBASTIAN HERKNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden