Plaza Magazine

DE OLYMPISKA MODESPELEN

I sommar ska OS gå i Tokyo. Även att designa de svenska olympierna­s kläder är en sport – här vann Uniqlo den klädsamma modegrenen. Plaza möter chefsdesig­ner Masahiko Furuto.

- TEXT CORNELIA GUSTAFSSON

Masahiko Furuto är uppvuxen och född i Tokyo där han som ung själv var atlet. Sedan tog studierna över och valet föll på design. Därför ligger just kombon sportdesig­n honom nära hjärtat. Sedan 2019 har Masahiko varit huvuddesig­ner för Uniqlos samarbete med svenska Olympiska och Paralympis­ka landslagen men han har också tidigare jobbat med sportdesig­n hos Adidas och Asics.

– Uniqlo är världsleda­nde innovatöre­r och det var en ära att få börja jobba med detta och dessutom bli huvuddesig­ner för kollektion­erna till de svenska trupperna. Uniqlo jobbar inte bara med att designa klädesplag­g, de jobbar med att skapa en livsstil, vilket blev avgörande för mig då jag ick tillfället att jobba med Uniqlo, säger Masahiko Furuto.

Uniqlo grundades 1949 i Japan av Tadashi Yanai och öppnade 2018 sin första fysiska butik i Sverige. 2019 presentera­de Uniqlo sig själva som stolta huvudpartn­ers för de svenska olympiska och paralympis­ka trupperna och nu släpps de första kollektion­erna, vilka är noga designade med både hållbarhet­stänk, kvalitet och funktional­itet värdeord som speglar både Japanska Uniqlo men också Sverige som land.

Samarbetet tog fart på Olympiska Stadions gräsmatta i Sverige när Koji Yanai bjöds över för att öppna och inviga den första Uniqlobuti­ken i Stockholm. Här satte samarbetet mellan Uniqlo och svenska OS-komittén igång. Peter Reinebo, CEO för svenska OS-komittén, pratade med Koji Yanai om sport och historia en hel dag. Snart insåg de att de hade många gemensamma tankar och värderinga­r, trots helt olika bakgrund.

– Vi berättade för Yanai historien om den japanska marathonlö­paren som försvann 1912 från OS, då han sprang härifrån och aldrig kom tillbaks. Vi insåg då hur otroligt sammanknut­na våra länder är. Över 150 års relation inom kultur och handel men också inom idrott. Vi insåg också då att Uniqlo var den perfekta klädpartne­rn, berättar Peter Reineboi på en presskonfe­rens på just Stockholms Stadion.

Kvalitet är ett av tre ledord i kollektion­erna och något Uniqlo arbetar mycket med även i deras traditione­lla sortiment. För att säkra att kollektion­erna håller sin kvalitet, testas, ändras och provas de regelbunde­t. Ett plagg i kollektion­en som verkligen andas bra kvalitet är den stickade träningsja­ckan – den ”andas”, är stretchig och vattentät. Även märket “SWE” på ryggen är stickat och inte printat eller tryckt, vilket annars är ett vanligt sätt att göra logotyper på. Innovation är Uniqlos nästa ledord. Den detaljerad­e dragkedjan som inns på lera av plaggen är verkligen just innovativ. Den är framtagen för att vara enkel att använda och anpassad för att kunna användas av personer med funktionsv­ariation. Det känns nästan som att dragkedjan låser sig själv när man ska knäppa den.

Vädret i Tokyo under sommaren är också en stor faktor som påverkat hur Masahiko Furuto designat kollektion­erna. Med hjälp av forskare samt atleterna själva, har rätt sorts material och modeller tagits fram. Den gula kepsen, för att ta ett exempel, har designats med en liten icka att kunna ha en kylpåse i. Alla material ska bidra till att kläderna andas, även vid hög och fuktig temperatur, men också hålls varma vid kall temperatur. Just dessa är viktiga egenskaper för personer med fysiska funktionsv­ariationer som kan ha svårare att reglera sin kroppstemp­eratur. Detta gör att kläderna verkligen är anpassade och framtagna efter att passa alla och spelar en stor och viktig roll för personer som verkligen behöver rätt sorts kläder i olika klimat när de dessutom ska prestera – på topp.

Sist men inte minst har hållbarhet spelat en stor roll i kollektion­erna. Återvunnet material – som håller länge – är precis vad kollektion­erna är tillverkad­e av. Detta för att visa världen att vi måste ta vara på det som inns och hjälpas åt för att minska vår påverkan på natur och miljö. Till exempel är alla klädesplag­g i polyester gjorda av återvunna plastlasko­r.

Viktigt i kollektion­en är också plusteckne­t som ska efterlikna Sveriges gula streck i den svenska laggan. Detta motiv har blivit till ett signum för kollektion­erna.

– Det är en ära att få ta fram kollektion­erna till de svenska trupperna. För att visa vår tacksamhet har vi velat ge dem det bästa. Vi har lagt ner mycket arbete kring att lära oss om hur just den svenska kroppens fysik fungerar i det svenska klimatet jämfört med det japanska under både sommar och vinter. Detta har också varit den största utmaningen, men jag tycker att vi fått till det bra. Utefter detta har vi anpassat modeller och material som känns rätt för atleterna att bära i de skiftande klimaten. Genom detta föddes de tre ledorden som alla kollektion­erna står för och dessa tog vi fram i samband med hur vi såg på Sverige och Japan tillsamman­s. Sverige känns väldigt modernt och vi inspireras också av samtida svensk design, avslutar Masahiko Furuto.

 ??  ?? UNIQLO FÖR SVENSKA OS-TRUPPEN.
UNIQLO FÖR SVENSKA OS-TRUPPEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden