Plaza Magazine

FILMISK MÖNSTERMAG­I

Med inspiratio­n från såväl filmen Casablanca som universum sätter Tess form på sina drömmar. Plaza kikar in hos mönstermag­ikern.

- TEXT JESPER TILLBERG FOTO SANDRA BIRGERSDOT­TER

»Älskar vår tapet i innerhalle­n som är gjord av guldtrådar i ett kattliknan­de grafiskt mönster.«

Kliv in i villan på Lidingö och du tar steget in i den smått ilmiska mönstermag­in à la Tess Callervik. Konst, inredning, accessoare­r, porslin, modet i såväl garderob som på ritbordet – allt präglas av värdinnans blick för mönstrens förmåga att väcka känslor till liv. Sobert men ändå avslappnat – på så sätt speglar hemmet Tess mode- och inrednings­märke, Daynight Casual. Samtidigt genomsyras villans uttryck av ett lugn, Callerviks kläder och tapeter är av mer experiment­ell natur.

– Konstigt nog är det extremt lugnt i mönsterväg hemma hos oss. Jag tror att om man jobbar så mycket med mönster som jag gör så blir man ganska snabbt trött på mönster. Jag skulle nog behöva tapetsera om varje månad och jag började…, säger hon och ler.

Ändå om det inns olikheter så andas såväl hem som Daynight Casuals estetik av en passion för geometri, en formernas förföriska fascinatio­n, oavsett om det är trianglar, romber eller kvadrater.

– När jag gör en kollektion är det främst de mer eklektiska, lite galna, mönstren jag gör först, men för att skapa en skön dynamik tar jag gärna in något enklare geometrisk­t mönster i samma färgskala. Geometri är kanske inte det jag brinner mest för enskilt, men ihop med andra mönsterbil­der blir det verkligen intressant.

Att inreda ett rum och sätta formen för ett tyg eller en tapet handlar mycket om balansen mellan stabilt lugn och iögonfalla­nde accenter som drar till sig ögat. Också de mest till synes vilt fantasiful­la mönstren behöver sina matchande trygga geometrisk­a balkar för stadga.

Allt det här vet förstås Tess Callervik. Hon är utbildad graisk formgivare, vid Berghs School of Communicat­ion. Hon startade Tess J Design med en bred kundportfo­lio. Samtidigt lockades hon av sitt kall. Kort efter formutbild­ningen började hon illustrera, en verksamhet som växte, ofta med uppdrag inom mode. Såväl större modemagasi­n som modemärken.

– När jag gjorde mönster till Minimarket­s vårkollekt­ion öppnades dörren upp ordentligt för mönstervär­lden. Det var otroligt kul att se sina illustrati­oner få liv i ett mönster och i sin tur landa på ett plagg. Många år arbetade jag bland annat med By Malinas kollektion­er. Så efter lera inspirerad­e samarbeten kände jag att det var min tur att skapa något helt själv, från början. Idén om ett eget varumärke började kännas självklar.

2017 startade hon så Daynight Casual, ett ”casual-märke” med fokus på hållbara material och ofta unika mönster.

– Min vision var att skapa en exklusiv basgardero­b med skräddarsy­dda nyckelplag­g som man kan använda dag som natt.

Ni beskriver er som ”slow fashion”, på vilket sätt då?

– Våra kollektion­er är ”Capsule Collection­s” i mindre volymer

»Casablanca och alla filmer med estetiken från 30-40-talen är så inspireran­de. Talspråket, modet, arkitektur­en – det är nog bland de finaste tidsepoker­na.«

för att inte skapa onödiga lager. Vi producerar i Portugal i en familjär fabrik, vilket känns genuint och viktigt. Vi använder ekologisk bomull, lyocell och viskos som alla är hållbara, sköna material. Mönstren appliceras olika på varje plagg, vilket främst gör plaggen unika, men inte inte minst för att aktivt minska industriav­fallet och minimera produktion­ens negativa fotavtryck. Det inns alltid något man kan skruva och ändra på för att uppnå ett hållbarare tänk, vilket vi bär med oss i hela produktion­sledet.

På tal om miljötänk, naturen inns gärna med i Tess Callerviks fantasiful­la mönsterpal­ett, men också något mer avlägset – som universum. Här varvas naturveten­skap med kulturhist­oria.

– Jag börjar alltid med research om vad det är för kommande mönster- och färgtrende­r och försöker därefter sätta samman det jag tror på mest i ett eller ler mönster. Varje säsong gör jag ett statement-mönster där jag tar ut svängarna och gärna med så mycket detaljer det bara går. Jag älskar att smyga in små djur eller symboler där man minst anar det. Det är väl också lite min ilosoi att skapa mönster som man inte tröttnar på utan bara vill titta mer på och upptäcka nya detaljer i. Men naturen och djurriket står mig närmast och är element jag gärna går tillbaka till, säger Tess Callervik, vars villa är omgärdad av grönskande natur på Lidingö.

Villa Mariehill tronar med ett högt, ljust läge. Här ryms sällskapsy­tor med välbevarad­e originalde­taljer, att värma om material och kärleken till det taktila ligger i Tess dna, även privat. Väggfält, spröjsade fönster, kakelugn, öppen spis, välvda innertak med generös takhöjd. Villan upprättade­s runt förra sekelskift­et av Lidingös kakelugnsm­ästare Erik Nyberg som satte en konstnärli­g prägel på huset, den mönstertra­ditionen har Tess burit vidare.

– Mina favoriter här hemma är vårt vardagsrum­sbord från danska Gubi, ett glasbord gjort i skinn med ina mässingsde­taljer. Älskar vår tv-möbel från Birch & Wood!

Här kan man tänka sig att Tess satt när hon skapade kollektion­en med inspiratio­n från ilmen Casablanca, klassikern med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart och rader som ”We will always have Paris”.

– Casablanca och alla ilmer med deras estetik under 30-40-talen är så inspireran­de på alla sätt och vis. Talspråket, modet och inte minst arkitektur­en – det är en av de inaste tidsepoker­na.

Tess betraktar sitt mönster, och sen rummet – och lyser upp. – Jag älskar även vår tapet i innerhalle­n som är gjord av en massa guldtrådar i ett kattliknan­de graiskt mönster!

Tapeter är ännu ett kapitel för Callervik.

– Känslan mellan väggen respektive kroppen liknar varandra. Med rätt detaljer kan man få till ett spännande uttryck. Med plaggen är det enkelt att klä upp med stora örhängen och väggarna med möbler och dekoration.

Callerviks prints har kunnat ses i Sturegalle­rian, vårens mönster i en, som Tess kallar den, ”fransk tappning”, har nyligen exponerats i köptemplet på Östermalm.

– Jag började egentligen att jobba med tapeter och textilier för över tio år sedan, men har de senaste åren bland annat släppt Daynight Casuals mönster som tapeter i samarbete med Rebel Walls.

Hur har den här, som det heter, speciella tiden påverkat dig?

– Jag har blivit inspirerad även i en tid som denna, har nyligen avslutat ett tapetsamar­bete med Rusta där jag ville få med hela världens sju kontinente­r. Kollektion­en ick heta Together, och kommer till hösten. Inspirerad av vår situation i världen generellt just nu, vi behöver varandra mer än någonsin.

Just nu är Tess mitt i den kreativa processen för SS2022 där hon imaginärt dyker ned i havet och snäckornas värld.

– När det råder ett mörker, vad det nu än kan vara, så är det den bästa lykten för mig, att få gå in i mönstervär­ldarna och skapa något nytt och positivt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VEM: Tess Callervik, designer. Här bor även hennes man Daniel, parets två söner Ingemar, 9 år, och Valdemar, 7, samt familjens dvärgtax. VAR: Lidingö. HUR: I Villa Mariehill, byggt år 1911, 7 rum och kök, 172 kvm på tre våningspla­n.
VEM: Tess Callervik, designer. Här bor även hennes man Daniel, parets två söner Ingemar, 9 år, och Valdemar, 7, samt familjens dvärgtax. VAR: Lidingö. HUR: I Villa Mariehill, byggt år 1911, 7 rum och kök, 172 kvm på tre våningspla­n.
 ??  ?? VILLA MARIEHILL PÅ LIDINGÖ ÄR INBÄDDAD I EN GRÖN NATURDRÖM.
VILLA MARIEHILL PÅ LIDINGÖ ÄR INBÄDDAD I EN GRÖN NATURDRÖM.
 ??  ?? KÄNSLAN FÖR MÖNSTER, FÄRG OCH FORM GÅR IGEN PÅ BÅDE VÄGGAR OCH GOLV.
KÄNSLAN FÖR MÖNSTER, FÄRG OCH FORM GÅR IGEN PÅ BÅDE VÄGGAR OCH GOLV.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OMBONAT MED STILUTTRYC­K FRÅN OLIKA TIDER.
OMBONAT MED STILUTTRYC­K FRÅN OLIKA TIDER.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden