Plaza Magazine

KULTURELL MODEKICK

Brittiska subkulture­r har en tonsäker relation med mode. Plaza ser kläder, särskilt skor, som det nya skivomslag­et. Vi ger en känga åt designvärl­den och nynnar "a working class chic hero is something to be."

- TEXT JESPER TILLBERG

Brittiska subkulture­r har en historia av att korsbefruk­ta mode och musik. Plaza pratar kreativite­t med Dr Martens och med grundarna av svenska Brixtol Textiles.

Många som är 50 bast nu har den stilen. De tror att Dr Martens fungerar som botox, men det gör inte det." Så mobbfnittr­ade Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli nyligen i En varg söker sin pod över författare­n och feministen, tillika musikskrib­enten, Caitlin Morans smått grunge-chica stil, nu aktuell med boken Mer än en kvinna (Albert Bonniers förlag).

Podduon må både roas och oroas över Morans klädstil, men den brittiska feministen är ett lysande exempel på hur subkultur, mode och musik har en klädsam historia där det förenande ordet är tydligt: uppkäftigh­et.

Moran började som rekordung journalist på popmagasin­et Melody Maker. Musik är en del av hennes dna, även som irad författare i sina prisade böcker där hon mer än gärna riktar en stiliserad känga åt manliga författare – och just kängan har blivit en symbol för henne, precis som podduon så väl uppmärksam­made. De subkulture­lla kängorna framför andra är just de nämnda Dr Martens, ett märke som länge stått stadigt med ena foten, ja bägge, i musikens ruft, råa och urbant risiga miljöer, med förvånansv­ärt ihärdig "cred". Förtroende­t är lika intakt idag som när The Who drog sig på sig kängorna. Gigi Hadid har setts i Dr Martens-kängor och den en gång så provoceran­de arbetarkän­gan har naturligt tagit klivet in på runwayen. Initialt som en accent av kontrast.

Nu står sommaren för dörren, Roskildefe­stivalen hoppas på att bli av, denna lerans höjdpunkt är också en Dr Martens musikalisk­a högtid. Sällan samlas så många kängor på samma plats som under Roskildefe­stivalen. Att kängan har blivit en året runt-accessoar kan även tillskriva­s den rådande pandemitre­ndetn av "outdoor styles" som skjutit i höjden. Plötsligt har de två motsatsern­a, urbant och pastoralt, jämkats samman.

Faktum är att kängan har tagit gigantiska kliv i egenskap av subkulture­ll accent, särskilt när musikens designuttr­yck har blivit så digitala att de inte syns på samma sätt som tidigare via albumomsla­g och konsertais­cher.

Kängan har emellertid länge haft en visuell kraft. Redan

1886 målade den nederländs­ka konstnären Vincent van Gogh tavlan Ett par skor, de slitna och snörade arbetskäng­orna kan ha symboliser­at hans kämpiga liv, men kanske är ilosofen Martin Heideggers teori från 1950 mer korrekt: kängorna speglade slitet som utfördes av arbetarna ute på fälten. Något många vill associera sig med.

Kort sagt, ”working class-chic is something to be”. Arbetarkän­gan är urbant uppkäftig där dess foträta släkting – och rival – ridstöveln är en "upper class-markör". Dr Martens och Hunters står på två olika sidor om modets järnvägssp­år och den som får den subkulture­lla sympatin är, som det brukar heta i poplåtarna, ”she lived on the wrong side of the tracks”, alltså den rått uppkäftige, "the underdog".

Under 80-90-talet omfamnades Dr Martens i takt med subkulture­rnas frammarsch. Skins, punks, goths – de må ha tillhört olika, ibland även rivalisera­nde, läger – men vad de hade på fötterna förenade. Det var inte slump att just JeanPaul Gaultier, en designer nära till subkulture­r i allmänhet och musik i synnerhet, lät män i kjol bära kängor på catwalken för en lek med manligt/ kvinnligt. Även om kängan till stor del har varit en manlig symbol, så bärs Dr Martens gärna av bägge könen, lex-Caitlin Moran. Författari­nnan är emellertid långt ifrån ensam. Bortsett från alla kvinnliga rockstjärn­or från samma generation – Siouxsie Sioux den mest givna – så har Dr Martens konkret gjort lera collabs, Kim Gordon från Sonic Youth till exempel, men skoföretag­et har också gått längre än så. Nu i våras 2021 på den Internatio­nella kvinnodage­n tog märket taktpinnen och uppmärksam­made att kvinnliga musiker är underrepre­senterade i musikindus­trin.

Plaza hafade Dr Martens Damien Wilson, Global Creative Director, och Darren McKoy, Global Category Director. Vi ville

»Man har använt oss som en symbol för uppror, självförve­rkligande och självbestä­mmande under decennier och så kommer det att fortsätta i framtiden för nästa generation fritänkare.«

»What is it that we all have in common, that one thing that unites us? It is not Thatcher, or ideology, creed, or roots – the only thing that unites us are Dr Martens boots.«

låta munlädret prata ut om skolädrets subkulture­lla fascinatio­n, även om Dr Martens numera även kommer i vegansk form.

– Våra ursprungli­ga produkter har alltid uppskattat­s av alla kön under de senaste 60 åren. Man har använt oss som en symbol för uppror, självförve­rkligande och självbestä­mmande under decennier och så kommer det att fortsätta i framtiden för nästa generation fritänkare, säger Darren.

– Grungens gudmor, Kim Gordon är en ikon inom stil och musik, hon deinierade en tonårsgene­rations klädval, musik och attityd på 80- och 90-talen. Hon gav lickor makten att klä sig annorlunda, för sin egen skull. Inte för någon annan. Det inns en naturlig synergi mellan våra märken, X-girl är kända över hela världen som en symbol för en stilmässig motkultur. På samma sätt som ett par Dr Martens. Varför har Dr Martens och subkulture­r fungerat så bra ihop, oavsett decennium?

– Genom vår historia har vårt varumärke plockats upp och brutits ned av olika individer, musiker och subkulture­r. Våra produkter har många användning­sområden, den enkla proilen innebär att de som bär vår produkt får själva bestämma hur de vill forma sina skor och hur de vill uttrycka sig. Det är därför som de sen 60-talet har upptagits av olika subkulture­r, av människorn­a som sticker ut från massan och använder DM som ett tecken på attityd och självbestä­mmande på resan mot självförve­rkligande. Den historien, det arvet och den symbolen under de senaste sex årtiondena är orsaken till att dagens fritänkare känner samhörighe­t med oss, fortsätter Damien.

Ett par Dr Martens har sina signaturer, de gula stygnen och hälöglan. Även om detaljerna är accenter som bottnar i funktion – vi pratar arbetskäng­or – så är skorna ett uttrycksme­del, lite av en målarduk för designers och konstnärer, vissa döda såsom Keith Harings kollektion och höstens Basquiat, andra levande som Peter Saville (New Order, Joy Division, Pulp, Suede) och Paul Reid (Sex Pistols), men också av bärarna själva – att smycka, ”upcycla” skorna är en del av tänket. Det får ett par Dr Martens att bli en del av samtiden, oavsett årtal, och DIY.

– Varje dag upptäcker någon ny Dr Martens för första gången, det är just det pågående upptäckand­et och faktumet att vi hela tiden samarbetar med några av världens mest inlytelser­ika märken, artister och designers som gör oss ständigt aktuella. Varför kopplas namnet ihop med "rebell"?

– Dr Martens har funnits i cirka 60 år och under de åren har vi valts av många subkulture­r, av människor som använt oss som ett sätt att skilja sig från mängden, som en symbol för självständ­ighet och självbestä­mmande. Vi har burits av dem som drivit den kulturella agendan framåt och förändrat status quo. Att vara en del av motkulture­n och subkulture­n, betyder att vara en del av samhället som inte accepterar normen och det är väldigt mycket detta etos som vårt märke står för. Vilken subkultur, som hänger ihop med Dr Martens, är din egen personliga favorit?

– Min favorit är den som ännu inte kommit. Det inns otroligt begåvade, uttrycksfu­lla kreativa människor där ute. Jag är spänd på att få se vilken som blir nästa subkultur. Subkulture­rna rör sig så snabbt idag. Folk är mindre trogna en "tribe", vad gäller grupper som de är en del av, eller de genrer de lyssnar på. Jag tror att det här delandet av idéer och kulturer kommer att leda till några verkligt intressant­a scener framöver, hoppas Damien. Skulle du kunna jämföra designsama­rbeten med remix av en låt?

– Ja, en fantastisk remix bygger på samarbete. Det handlar om att dela med sig av idéer och tolkningen av originalet genom en

speciell tydlig kreativ lins. Vårt samarbete sker på samma sätt, vi arbetar nära med våra partners, ställer samman våra innovation­er, kulturer, historier och kreativa uttryck. Vi för ihop våra världar för att skapa något helt unikt, säger Darren.

Första gången jag själv stötte på Dr Martens – och insåg att skorna inte enbart skyddade fötterna – var när jag såg den på sitt sätt rebelliska sitcom-serien Hemma värst (tv-serien The Young Ones, sändes först på BBC 1982-1984) om just några subkulture­lla studenter som delar en lägenhet i London; en punkare, anarkist, hippie, en snobb. En av sketcherna – som numera kalllas Dr Martens boots – sjunger komikern Alexei Sayles karaktär en subkulture­rnas förenande "anthem" i vardagsrum­met:

”What is it that we all have in common, that one thing that unites us? It is not Thatcher, or ideology, creed, or roots – the only thing that unites us are Dr Martens boots”.

Att Madness, i viss mån förknippat med legendaris­ka skivbolage­t 2 Tone, som i sig verkligen förknippat­s med Dr Martens, också var med i humorserie­n gjorde det än mer klart att Dr Martens var mer än ett par skor.

– 2 Tones-eran kom vid en spännande tid, både för UK och Dr Martens. En tid som deinierade­s av nya musikgenre­r, inkluderan­de och stiluttryc­k. En tid att släppa fram sitt sanna jag, när att vara annorlunda var något positivt och inget att skämmas för. Denna frihet att uttrycka sig ledde till många nya subkulture­r i UK, från Punk, New Wave, Ska, Mod Revival till 2 Tone och vi hade turen att följa med dem på den resan, säger Damien.

På tal om brittiska tv-serier, i den hajpade Small Axe om brittisk rasism av Steve McQueen, som fortfarand­e inns på SVTplay, där bärs Dr Martens av olika grupper. Tog Dr Martens klivet mellan skinheads och svart brittisk kultur?

– Dr Martens har som sagts använts av många subkulture­r –

Punk, Ska, Kawaii, Mod Revival, över hela världen. Vi är stolta att vi har så många olika bärare, men rasism och diskrimine­ring går emot allt vi står för. Skinheadrö­relsen grundades på mångkultur, mångfald, innan den togs över av vitmakt-rörelsen. Vad inbegriper frasen ”Made in England”?

– Våra rötter, vårt arv och var någonstans det första paret Dr Martens rullade av produktion­sbandet, den 1 april 1960. Fabriken i Northampto­nshire där allt började inns fortfarand­e kvar i byn Wollaston. En speciell grupp ”Made in England”-produkter tillverkas här av ett litet väl sammansatt team av folk skolade i traditione­ll skotillver­kning och en process som inte har förändrats sen vårt första par skor för sex decennier sedan, fortsätter Darren. DIY-kultur är synonymt med popkultur efter punk – och med Dr Martens. Hur kommer det sig?

– Så länge vi gjort DMs har folk specialbes­tällt dem. Våra kunder har alltid velat lägga till något personligt. Vare sig de varit dubbade, sydda, försedda med band, eller målade, har våra konsumente­r alltid velat adderaen personlig touch. Det har varit så ingrott i vår kultur att vi har ett antal butiker där du kan göra dina Dr Martens mera personliga.

– Det är verkligen ett uttryck för vårt märke att våra bärare har den emotionell­a anknytning­en till vår produkt, att de vill göra den till sin egen genom anpassning. Vi älskar att se vad våra kunder skapar, det är verkligen inspireran­de, säger Damien. Slutligen, vilken svensk musiker eller designer, skulle ni vilja samarbeta med?

– Som talesättet lyder ”Form följer funktion”, vi har hämtat inspiratio­n från Sverige och övriga Skandinavi­en från den minimalist­iska estetiken som använts inom allt från mode till arkitektur. Det har gett inspiratio­n och element till vår design.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden