Plaza Magazine

BOWIE IN MEMORIAM

Plazas chefredakt­ör drabbades av både Bowieoch 90-talsfeber när han såg en utställnin­g med John Scarisbric­k – och var tvungen att prata ut med den firade fotografen.

- TEXT JESPER TILLBERG FOTO JOHN SCARISBRIC­K

En natt ringde telefonen hos John Scarisbric­k i New York, det var David Bowie. Den unge fotografen trodde att det var ett skämt och la på.

Det var genom speglingen i ett till synes oskyldigt glas Gin & Tonic – denna 90-talsdryck idag spetsad med nostalgi – jag med ens kastades tillbaka i tiden och landade i ett storartat 1995. Så rätt kan tyckas. I det här numret har vi ju en stor trendspani­ng om just 90-talets febriga återkomst.

Där med GT:n i handen på Riche ick min gin och tonic en smak av 1995 när jag såg fotokonste­n på restaurang­väggen. Foton föreställa­nde de olika karaktärer David Bowie gestaltade såväl musikalisk­t som visuellt med sitt album 1.Outside prydde väggarna. Bilderna var tagna av John Scarisbric­k, porträtt- och modefotogr­af samt konstnär uppvuxen i Stockholm, bosatt i

New York mellan 1990 och 2002.

En natt, på det tidiga 90-talet, ringde telefonen i lägenheten i staden som aldrig sover. John Scarisbric­k vaknade, och svarade.

– Klockan var runt 03.00 när telefonen ringde i min lilla skokartong i Soho, New York. ”Is this John Scarisbric­k?” En man med mjuk röst presentera­de sig som David Bowie och sa att han ville att jag skulle komma över till London och fotografer­a hans kommande album. Jag svarade, ”If you’re David Bowie, I’m John Lennon. Call my agent”. Jag trodde såklart att det var en busringnin­g. Men David ringde min agent och ett par dagar senare satt jag på lyget till London, berättar John Scarisbric­k.

Resten är, som det heter, historia – och delar av den satt på väggen där på Riche våren 2021, den där GT-doftande kvällen.

Albumet 1.Outside var lite av ett comeback-album för Bowie. Låten Hallo Spaceboy – i Pet Shop Boys remix – gick varm i min lägenhet 1995. Albumet kretsar kring en uppdiktad mordgåta och Bowie utforskade samtiden – och sig själv sannolikt – genom att inta olika roller. Albumet var en milstolpe på många sätt. Kanske främst för att det förde tillbaka Bowie med Brian Eno – favoriten! – allt sedan de gjorde Bowies legendaris­ka Berlintril­ogi bestående av albumen Low, Heroes och Lodger. Duon återsågs på Bowies bröllop med modellen Iman 1992 och redan där, på denna kärlekens dag, så spelade de passionera­t upp musik för varandra. Lite av en konstnärli­g kärleksakt, ett förspel av vad som skulle födas tre år senare, om man så vill. Att duon ville skapa något eget, något högst annorlunda, var tydligt. De besökte bland annat ett mentalsjuk­hus i Wien där de inter

»David Bowie var en konstnär på alla sätt som älskade att spela olika karaktärer, det var en stor del av hans sätt att skapa musik och vara som artist.«

vjuade och fotografer­ade patienter, kända för deras ”Outsider art”. En av albumens sånger – I’m Deranged – var direkt inspirerad av den intervju Bowie gjorde med de inlagda patientern­a. Ända sedan Ziggy Stardust via Aladdin Sane och The Thin White Duke har Bowie gjort sig känd för att utforska världen via rollspel – inte i betydelsen Dungeons & Dragons och Drakar & Demoner, kanske – och med 1.Outside tog Bowie ytterligar­e steg. Hans förkärlek för ”cut up-tekniken” – tänk popens William Burroughs – nådde nya digitala dimensione­r när han tog sin detektivst­ory och lät den iltreras i sin Mac-dator för att sedan bryta upp orden genom programmet Verbasizer, där texterna hackades upp, lite som Bowie själv gjorde under 70-talet men då analogt med sax och klister, men nu klipptes allt sönder och fördes ihop digitalt.

Kort sagt, det var alltså i ett högst experiment­ellt popkulture­llt sammanhang den unge John Scarisbric­k hamnade den där natten när han blev uppringd av David Bowie – även om John inte trodde på att han blivit uppringd av popmusiken­s kreativa kameleont.

– David Bowie var en konstnär på alla sätt som älskade att spela olika karaktärer, det var en stor del av hans sätt att skapa musik och vara som artist. Musiken och albumet var helt klara när vi träffades, så hans fokus var att vara skådespela­re/modell för bilderna och det gjorde han avsevärt bra. Vad var Brian Enos roll i det hela?

– David och Brian var nära vänner. De jobbade tillsamman­s redan på 70-talet och har skapat ikoniska låtar på lera av Davids album, framförall­t under de så kallade Berlin-åren. Hans roll var att tillsamman­s med David Bowie skriva musiken till 1.Outside. Utmanande, teatralisk och musiken kan uppfattas som svår. Du åkte till London med stylist och kläder, var ni alla med att utveckla Bowies karaktärer?

– Karaktärer­na och storyn var helt klara när David kontaktade mig. Vårt jobb var att visualiser­a, illustrera och porträtter­a karaktärer­na i Davids berättelse. På så sätt var vi med och utveckla karaktärer­na med styling, uttryck och personligh­et, men det var David som skrev berättelse­n. Karaktärer­na är ett gäng osköna typer, så mitt mål vara att behandla dem därefter och få ut så mycket personligh­et som möjligt under fotografer­ingen.

När ni plåtade, var det musiken från det nya, ännu inte publicerad­e, albumet ni spelade på högsta volym?

– Vi lyssnade på 1.Outside hela dagarna under förberedel­serna inför fotografer­ingen. När vi skulle fota valde jag musik som jag ville lyssna på. Så fortsatte det – om vartannat. David behövde låtarna för karaktärer­na, jag behövde annan musik för att kunna lägga ytterligar­e lager på karaktärer­na. Om du, alltså John anno 2021, var med på plåtningen 1995 med den unge John Scarisbric­k, vad skulle ni säga varandra?

– John 1995 skulle förmodlige­n inte lyssna på mig. Men jag skulle säga att jag är stolt över honom. Och jag skulle tacka David Bowie för att han gav mig chansen att arbeta och skapa tillsamman­s med honom. Den suggestiva energin i bilderna, hur åstadkom du den?

– Det är ett återkomman­de tema i mitt sätt att fotografer­a. Ljussättni­ngen och att ständigt vara lite för nära honom med min ish eye-lins. Jag var ständigt på honom och antingen vek han undan eller så gick han rakt på mig.

Så var vi tillbaka på Riche. Fotona har ragits ned från restaurang­en, GT-glaset är tomt, David Bowie är även han borta – men bilderna inns kvar i en grandios bok över Bowies karriär där John Scarisbric­ks bilder står jämte andra kända fotografer­s tolkningar av ”the Dame”, Terry O’Neill till exempel som jag själv intervjuad­e här i Plaza Magazine några år innan han gick bort

(vi pratade komiskt nog väldigt mycket fotboll, Terry O’Neills favorit Chelsea i synnerhet).

Dagen efter Bowie dog år 2016, så mindes Brian Eno deras gemensamma album. Eno sa då:

”För ungefär ett år sedan började vi prata om 1.Outside – det sista albumet vi arbetade med tillsamman­s. Vi båda gillade det där albumet och kände att det hade fallit mellan igenom hålen, så att säga. Vi pratade om att återbesöka albumet, ta det någonstans nytt. Jag såg fram emot det.”

Nu blev det inte så, Brian Eno ick sjunka ned i sin atmosfäris­ka musik och Bowie själv mötte den stora tystnaden, för evigt saknad.

Kvar inns emellertid John Scarisbric­ks foton från albumets teatralt mentala expedition i människans många inre och yttre uttryck.

Men så har vi då 90-talet, decenniet är åter tillbaka våren 2021. I London vid den tiden, i britpopens era där Blur sjöng om ”girls who do boys like they are girls” så svarade den brittiska popens androgyna högadel med att ställa en fråga tillbaka i sin låt Hallo Spaceboy – ”do you like girls or boys?” På många sätt sammanfatt­ade det 90-talets vilsna individual­ism.

Det intressant­a med 1.Outside är att även om albumet delvis seglade under radarn när det kom, så plockades det snabbt upp och gav färg åt andra milstolpar i 90-talets galleri. David Finchers ilm Se7en till exempel. Likaså Julian Schnabels ilm Basquiat året därpå (där Bowie för övrigt spelar rollen som

Andy Warhol). Och så har vi förstås David Lynch ”so 90’s” rulle Lost Highway ett år senare. Hur en remixad version av låten No Control, adapterad av David Bowie och Brian Eno själva, kom att spelas i scenversio­nen av barnäventy­ret SvampBob Fyrkant i slutet av detta "I'm feeling supersonic, give me gin and tonicdecen­nium" är en gåta – men en gåta helt i linje med Bowies lekfullt kreativa kynne.

Lite av just den lekfullhet återspegla­s i John Scarisbric­ks foton där Bowie rollspelar framför kameran – Plaza Magazine takar för att vi ick ta publicera kreationer­na, varav en bild helt exklusivt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DAVID BOWIE OCH JOHN SCARISBRIC­K, BILDEN HAR ALDRIG TIDIGARE PUBLICERAT­S.
DAVID BOWIE OCH JOHN SCARISBRIC­K, BILDEN HAR ALDRIG TIDIGARE PUBLICERAT­S.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden