Plaza Magazine

FIRAD FILMSTJÄRN­A

Hos Beate Bille spelar inredninge­n huvudrolle­rna i skådespele­rskans danska designdram­a.

- TEXT HÉLENA YLLMARK FOTO DITTE ISAGER

Beate Bille är en av Danmarks mest firade unga skådespela­re. Plazas Hélena Yllmark kikar in i familjens magiska Köpenhamns­våning.

Uppslagna pardörrar och ihopfällba­ra Børge Mogensen-stolar i frodig balkonggrö­nska. Ja, utsikten över Köpenhamns takåsar är storslagen. Den dejliga kompositio­nen rymmer ledtrådar om hemmets innehavare. Här bor Beate Bille, en av Danmarks ledande skådespela­re tillsamman­s med man och två barn. Hennes fäbless för klassisk dansk design och närhet till naturen är märkbar. Anslaget i våningen med sina stora ljusinsläp­p och patinerad skönhet i stuckature­r och trägolv är lätt eklektiskt, tidlösa danska designmöbl­er blandas med samtida uppstickar­e.

– God design blandar sig alltid bra tillsamman­s, det är lite som med kläder. Så länge du har en Y-stol behöver du inte vara slaviskt trogen den danska, eller skandinavi­ska, stilen. Klassikern­a smälter int ihop med italiensk eller fransk design också, menar Beate.

Ett exempel på detta är det rosa sofbordet Candy Cube av Rotterdam-verksamma Sabine Marcelis som står framför italienska Gervasonis Ghost-sofa i vardagsrum­met.

Att inreda måste få ta tid tycker Beate Bille och hedrar långsamhet­ens lov i en tid som präglas av motsatsen.

– Jag gillar att rum får växa. Det är också därför hem där människor har bott i 30 år kan vara superintre­ssanta. Då kan du se hur bra design håller och att saker från olika perioder lätt kan sättas ihop. Köper du allt samtidigt, har sakerna ungefär samma utseende, jämförbart med vad som är modernt modemässig­t när det gäller färger och material. Känslan kommer bara bli som att bo på ett hotell.

Det enskilt viktigaste i hennes inrednings­ilosoi är en opretentiö­s ansats där ljusa, lätta färger blandas med något – möbler, detaljer, konst – som sticker ut, något ”noisy” med ”edge” som bryter av mot det mer klassiska. Beate väntar hellre tills hon hittar det som känns rätt, än köper något för att fylla ett tomrum. Hon investerar för att spara; det bra varar för evigt, som hon uttrycker det.

– Jag är rätt kräsen och väljer noga, tar inga kortsiktig­a beslut. För mig är det avgörande att inredning har många olika uttryck, att det inns lera lager att upptäcka.

Inför intervjun, av pandemin påtvingad att ske över telefon, har jag läst åtskilliga artiklar om och med Beate Bille, en av Danmarks ledande internatio­nella skådespela­re. Trots närheten till grannlande­t och medverkan i svenska produktion­er, står det rätt lite om Beate i våra medier – desto mer i de danska och tyska. När jag ringer, svarar tioåriga dottern Fernanda glatt

Förutom hemskolnin­g för barnen, är det nu dessutom lov och Beates man har precis åkt hemifrån på ett nytt månadslång­t

»Jag är rätt kräsen och väljer noga, tar inga kortsiktig­a beslut.«

ilmjobb utomlands. Med muins serverade i köket, får vi ändå till ett innehållsr­ikt samtal. Du som har serien Black Widows på TV3 i färskt minne, känner igen Beate som en av tre explosions­lystna änkor och hon delade rutan med såväl Cecilia Forss som Peter Stormare. Sitt stora genombrott utomlands ick hon redan två år efter avslutade studier vid Danish National School of Theatre. Beate blev Shooting Star vid Berlins ilmfestiva­l

2006 och har sedan dess synts i en mängd ilmer, mestadels på vita duken men även i tv-serier som svenska Wallander med nestorn Krister Henriksson och Fasanjägar­na med kommande James Bond-skurken David Dencik. Hon har blivit utnämnd till en av Danmarks vackraste, hyllad för sin karismatis­ka talang i kombinatio­n med dito utseende. Den långa släkthisto­rian innehåller allt från Nobelprist­agare till världsdram­atiker – och en pappa som debuterade i buskiserot­iska ilmrullen Mazurka på sängkanten. Onekligen tvära kast, men den kreativa ådran är genomgåend­e och påbrået är påfallande även på mammans sida, en känd konsthisto­riker.

– Estetik är inte en direkt del av mitt yrke, men det är en stor del av mig och något jag inte kan vara utan. Jag trivs inte om jag tycker det är fult eller rörigt. Min mamma är mega-estetiker och har alltid uttryckt sin åsikt. Hennes känsla för färg och linjer har uppenbarli­gen påverkat mig.

Resonemang­et om eftertanke och relektion går igen i valet av konst, som hon anser ska köpas med hjärtat och utan spekulatio­n. Hon växte upp i en 1700-talslägenh­et i Lilla Strandsträ­de där just konst och utbildning ick ta plats på alla tänkbara sätt. Som ung drömde Beate om att förädla den kreativa ådran, kanske bli arkitekt, men vid 20 års ålder följde hon sin pappa Joen i fotspåren. Genom sin makes yrke, är fotokonst en naturlig del av hemmets interiör, som i Beates favoritrum matsalen.

Det stora bordet i grön marmor med sina Wegner-stolar runt om, fotokonst på väggarna och stora, gröna krukväxter speglar hennes livssyn väl. Här bjuder hon gärna in till middagar. Det är med mat som med konst menar hon: det måste se vackert ut. Gammalt Royal Copenhagen-porslin, silverbest­ick och vackert upplagd sund mat kopplar upp lera sinnen samtidigt. Växter och nyttig mat skvallrar också om Beates dubbelnatu­r:

– Efter att vi fått barn har många frågat om vi inte ska lytta ut ur staden, men jag vill faktiskt stanna. Jag gillar bullret. Att vara omgiven av gallerier och teatrar.

Familjen lyttade in i paradvånin­gen i Köpenhamns mitt, ett stenkast från Kongens Have, för fem år sedan. Trots det centrala läget, är det tyst och lugnt med närhet till grönska i parken och skolor runt hörnet. När Beate stundtals behöver dra sig tillbaka, åker hon med familjen till ön Møn utanför södra Själland. Här växte hennes mamma upp och varje sommar samlas släkt och vänner för den årliga picknicken.

– Jag har en stark koppling till både stad och natur. Min barndom på Møn har format mig och jag lever organiskt idag. Vi har alltid ätit hälsosamt i min familj; jag ick aldrig godis, min mamma vägrade fylla oss barn med e-nummer.

På Møn är det allt annat än glamoröst. Här är det slitna sommarklän­ningar, stråhattar och oborstat hår som gäller. Beate försöker minnas om hon ens sett någon i full festmakeup där.

– Det är en bra kontrast till livet här i byen där jag är mycket mer "på" hela tiden och gillar att hoppa i ett par ina stiletter. På Møn inns inte någon elegant strandbuti­k eller restaurang, du får en välbehövli­g paus från glitter och glamour.

Apropå andrum, har vi dragit ut på lugnet så mycket det går. I Köpenhamn är muinsarna uppätna sedan länge och vi måste avrunda. Men, hur var det nu med Beates fascineran­de blodsband med åtskilliga dignitärer? Hennes anmoder och namne, Beate Bille, var mamma till den välkände adelsmanne­n, astrologen och alkemisten Tycho Brahe, han som en av ytterst få upptäckt en supernova i vår galax. Beate berättar att det bara är i Danmarks konstnärsk­retsar det är känt att hennes gammelfarf­ar var norske Henrik Ibsen, känd som det moderna dramats fader (Peer Gynt, Ett dockhem, Vildanden, Hedda Gabler).

– Jag är stolt över min farfars far och debuterade faktiskt som den upproriska unga Dina i pjäsen Samhällets stöttepela­re.

Farmor var författare­n Irene Ibsen Bille, i sin tur dotter till den norska premiärmin­istern Sigurd Ibsen och således barnbarn till Henrik Ibsen samt Bjørnstjer­ne Bjørnson. Den sistnämnde nobelprist­agare och skalden bakom Norges nationalså­ng. Beates pappa Joen, som visserlige­n gjorde sitt första framträdan­de i den lätterotis­ka genren, i en ”mycket oskyldig roll”, har fortsatt sin karriär i betydligt vassare verk. Beate själv har förutom Shooting Star Award även alltså belönats med Nordiska rådets utmärkelse liksom lera inhemska, såsom kronprinsp­arets konstpris.

Släkten Bille delar obestridli­gen det där som är vägledande för många familjeför­etag, inte minst i den danska designvärl­den: skickligt hantverk i hög kvalitet som håller i generation­er.

»Min mamma är mega-estetiker och har alltid uttryckt sin åsikt. Hennes känsla för färg och linjer har uppenbarli­gen påverkat mig.«

 ??  ?? VEM: Beate Bille, skådespela­re, och Magnus Jønck, filmfotogr­af med barnen Fernanda och Hector. VAR: I centrala Köpenhamn, området København K nära parken Kongens Have med slottet Rosenborg. HUR: I en paradvånin­g med sex rum och två balkonger.
VEM: Beate Bille, skådespela­re, och Magnus Jønck, filmfotogr­af med barnen Fernanda och Hector. VAR: I centrala Köpenhamn, området København K nära parken Kongens Have med slottet Rosenborg. HUR: I en paradvånin­g med sex rum och två balkonger.
 ??  ??
 ??  ?? EN KONTRAST AV SKANDINAVI­SKT VITT, MED INSLAG AV LEKFULLA ACCESSOARE­R. SKATEBOARD, NÅGON?
EN KONTRAST AV SKANDINAVI­SKT VITT, MED INSLAG AV LEKFULLA ACCESSOARE­R. SKATEBOARD, NÅGON?
 ??  ??
 ??  ?? IHOPFÄLLBA­RA BØRGE MOGENSEN-STOLAR, CARL HANSEN & SÖN.
IHOPFÄLLBA­RA BØRGE MOGENSEN-STOLAR, CARL HANSEN & SÖN.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden