Plaza Magazine

Svenskar tolkar brittisk subkultur

-

Brixtol Textiles är ett svenskt märke som på många sätt har sin hela existens att tacka för brittisk subkultur och den här fascinatio­nen för kombon musik, graisk design och mode. Själv föll bitarna på plats när jag såg en kollektion under temat Dazzle Ships, som påminde om albumet med samma namn av brittiska gruppen OMD från tidigt 80-tal i design av Peter Saville. På vilket sätt har brittisk subkultur, med musikalisk förankring, påverkat ert uttryck?

– Ordet "påverkat" känns för juttigt, brittisk subkultur med musikalisk förankring är anledninge­n till att vårt varumärke ens inns. Brixtol Textiles startades och har fått hela sitt utryck ur den brittiska scenen från 60-talets mods fram till 90-talets acid house, säger grundarna unisont, Gustav Kjellander och Emil Holmström. Själva namnet Brixtol andas av popkultur, vad är bakgrunden?

– Bakgrunden är att vi ville få in två områden vi inspirerad­es mycket av i ett och samma namn till varumärket. Brixtol är en gammal arbetarkla­ssförort till London där bland annat David Bowie kommer ifrån samt Brixtol som var en lokal hangaround­s for 60-talets mods och födelseort för band som Massive Attack. Vem skulle ni vilja göra en collab med?

– Ian Curtis från Joy Division. Hur har aw2021 inspirerat­s av brittisk subkultur?

– Kollektion heter Contempoar­y mods och där har vi hämtat färgkort och siluetter från brittisk subkultur. Tre låtar som andas Brixtol?

– Aphex Twins IZ-US, Agent Side Grinders Stranger Stranger och Joy Divisions Disorder.

 ??  ?? "YOUNG PUNKS" UTANFÖR BUTIKEN BOY PÅ KING'S ROAD I LONDON 1979. FOTO JANETTE BECKMAN/GETTY IMAGES
"YOUNG PUNKS" UTANFÖR BUTIKEN BOY PÅ KING'S ROAD I LONDON 1979. FOTO JANETTE BECKMAN/GETTY IMAGES
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden